Smallebrugge

Plaats
Buurtschap
Súdwest-Fryslân
Fryslân

Smallebrugge

Terug naar boven

Status

- Smallebrugge is een buurtschap* in de provincie Fryslân, gemeente Súdwest-Fryslân. T/m 2010 gemeente Wymbritseradiel.

* In sommige bronnen staat Smallebrugge nog als dorp te boek. Dat is het ooit wel geweest, maar vandaag de dag heeft het daar met nog slechts letterlijk een handvol huizen en inwoners geen kenmerken meer van, dus wat ons betreft is het tegenwoordig een buurtschap.

- De buurtschap Smallebrugge heeft een eigen postcode (8552) en plaatsnaam in het postcodeboek en is daarmee een formele woonplaats, maar valt in de praktijk als buurtschap onder het dorp Woudsend.

- De buurtschap ligt buiten de bebouwde kom en heeft daarom witte plaatsnaamborden.

Terug naar boven

Naam

In het Fries
Smelbrège.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Smallebrugge ligt rond de gelijknamige weg (in het postcodeboek aangeduid met "Nr") en ligt N van het dorp Woudsend, O van het Heegermeer, ZO van het dorp Heeg, ZZW van het tweelingdorp Jutrijp-Hommerts en W van het Koevordermeer.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvatt de buurtschap Smallebrugge 2 huizen met 25 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap een handvol huizen met ca. 15 inwoners inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Smallebrugge heeft 1 rijksmonument, zijnde de klokkenstoel op de begraafplaats. De kerk van dit plaatsje is vermoedelijk reeds in de 18e eeuw wegens geldgebrek vervangen door een klokkenstoel. De klokkenstoel is in 1963 herbouwd, en in 2005 wederom herbouwd omdat e.e.a. door verwaarlozing niet meer in goede staat was. De klokkenstoel is door Bouwbedrijf Bootsma in Easterwierrum op authentieke wijze vervaardigd van Bilinga, een tropische hardhoutsoort. Het is een klokkenstoel met zadeldak, mooie makelaars, een gesmeed kruis en windwijzer.

Terug naar boven

Links

- Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Smallebrugge.

Reactie toevoegen