Sopsum

Plaats
Buurtschap
Waadhoeke
Fryslân

sopsum_straatnaambordje.jpg

De vroegere gemeente Franekeradeel was erg zuinig met plaatsnaambordjes - en in dit geval ook straatnaambordjes - bij haar buurtschappen; bij buurtschap Sopsum hebben we alleen één straatnaambordje gevonden, aan het W uiteinde van de buurtschap. (©Google)

De vroegere gemeente Franekeradeel was erg zuinig met plaatsnaambordjes - en in dit geval ook straatnaambordjes - bij haar buurtschappen; bij buurtschap Sopsum hebben we alleen één straatnaambordje gevonden, aan het W uiteinde van de buurtschap. (©Google)

sopsum_buurtschapsgezicht_kopie.jpg

Buurtschap Sopsum, buurtschapsgezicht

Buurtschap Sopsum, buurtschapsgezicht

Sopsum

Terug naar boven

Status

- Sopsum is een buurtschap in de provincie Fryslân, gemeente Waadhoeke. T/m 2017 gemeente Franekeradeel.

- De buurtschap Sopsum valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Achlum.

- De buurtschap Sopsum heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1433 Sopsem, 1542 Soepsum, 1546 Sopsum.

Naamsverklaring
Betekent vermoedelijk heem 'woonplaats, woning' van de persoon Soppe. Vergelijk de vele plaatsen op -um in dit gebied, zoals Hitzum en Doijum.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Sopsum ligt rond de gelijknamige weg. De buurtschap ligt NNO van het dorp Achlum, ZW van de stad Franeker, WZW van het dorpen Hitzum, ZZO van het dorp Herbaijum, O van de stad Harlingen en ZO van het dorp Midlum.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Sopsum 8 huizen met 44 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap 7 huizen met ca. 20 inwoners.

Terug naar boven

Trivia

- De kleine buurtschap Sopsum is wellicht bekend bij liefhebbers van majolicategels, omdat de beroemde Koninklijke Tichelaar in Makkum voor zijn handgevormde en handbeschilderde tegels als grondstof geelbakkende zeeklei gebruikt die in deze buurtschap wordt opgegraven. Nadat een bonk van deze klei door een soort eisnijder is gehaald, worden de plakken stuk voor stuk gladgestreken in een tegelraam, gedroogd en voor de eerste keer gebakken. Daarna wordt er een laagje mat wit glazuur op gesmeerd, bereid volgens geheim recept. Nog een keer bakken en klaar is het Oud-Hollandse tegeltje, ook wel 'witje' genoemd. Voor een gedecoreerde tegel geldt een ander recept. Daar wordt direct op het glazuurlaagje de schildering aangebracht. De ambachtslieden gebruiken daarvoor penselen van haar uit koeienoren. Tijdens het bakken versmelten de fijne gekleurde lijntjes met het witte glazuur. (bron en voor nadere informatie zie: Trouw, 27-9-1997)

Reacties

(2)

Sopsum heeft voor mij veel betekend en dat is nog zo nu ik 45 jaar in Overijssel woon. Ik heb hier mijn jeugd doorgebracht tot mijn 21 ste jaar.
Ik vind dat Sopsum absoluut een plaatsnaambord heeft verdiend, als ik kijk naar buurtschappen in de provincie Groningen. Er zijn meerdere buurtschappen in de omgeving en in de provincie Fryslân die dat ook verdienen.

Lijkt me ideaal wonen daar; volop rust en ruimte en toch de grote stad met al zijn voorzieningen (Franeker) 'om de hoek'.

Ik ben het helemaal met u eens. Daarom formuleer ik het bewust ook zo, bij bordloze buurtschappen, om mensen er op te attenderen, opdat hopelijk een lezer (bijv. inwoners of een dorpsraad of een heemkundekring of een gemeente) denkt van hee ja dat is ook eigenlijk wel zo, laten we daar eens wat aan doen... (gelukkig gebeurt dat ook regelmatig bij buurtschappen door het hele land). Helaas zijn gemeenten hier autonoom in, en is het niet verplicht, waardoor (voormalige) gemeenten als bijv. Winsum, Vlagtwedde, Bellingwedde en Littenseradiel bij (vrijwel) al hun tientallen buurtschappen plaatsnaambordjes hebben, terwijl Franekeradeel dat vrijwel niet heeft gedaan. Een plaatsnaambordje kost maar een paar honderd euro en je zet je buurtschap(pen) er toeristisch mee op de kaart, dus ik begrijp werkelijk niet waarom zo veel gemeenten, dorpsraden, heemkundekringen en inwoners daar zo laks mee omgaan (terwijl vrijwel alle lokale instanties met de mond belijden het kleinschalig toerisme te willen promoten). Zie ook hier https://www.plaatsengids.nl/kennisbank/plaatsen-zonder-plaatsnaamborden punt 2.

Helaas is er verder niets inhoudelijks over Sopsum op het hele internet te vinden, dus ik heb de pagina nauwelijks kunnen aanvullen. Ik heb het hoofdstuk Naam toegevoegd en de vermelding dat Koninklijke Tichelaar klei uit deze buurtschap gebruikt voor haar tegels. En ik heb een foto van het enige straatnaambordje in de buurtschap geplaatst, dat voor u als bezoeker pas over een aantal dagen te zien is, omdat mijn site naar de bezoekers toe niet dagelijks wordt ververst om de kosten in de hand te houden.

Reactie toevoegen