Spijkenisse

Plaats
Stad
Nissewaard
Voorne-Putten
Zuid-Holland

Spijkenisse Mannetjes op de Krom (Kopie).jpg

Spijkenisse, de beeldengroep 'Mannetjes op de Krom' uit 1995 van kunstenaar Bert Kiewiet staat op de hoek van het Noordeinde en de Voorstraat.

Spijkenisse, de beeldengroep 'Mannetjes op de Krom' uit 1995 van kunstenaar Bert Kiewiet staat op de hoek van het Noordeinde en de Voorstraat.

ZH gemeente Spijkenisse in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente Spijkenisse in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Spijkenisse in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Spijkenisse

Terug naar boven

Status

- Spijkenisse is een stad in de provincie Zuid-Holland, in de streek Voorne-Putten, gemeente Nissewaard. Het was een zelfstandige gemeente t/m 2014 (de gemeenten Spijkenisse en Bernisse hebben in maart 2013 besloten om met elkaar te fuseren).

- Spijkenisse is de hoofdplaats van de gemeente Nissewaard.

- Wapen van de gemeente Spijkenisse.

- De gemeente Spijkenisse is per 1-5-1966 vergroot met de gemeente Hekelingen.

- Onder de stad Spijkenisse vallen ook de buurtschappen Berenplaat en De Hoek.

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Spijkenisse ligt in het N aan het Hartelkanaal en de rivier de Oude Maas en in het Z aan het water Spui. De gemeente maakt het O en grootste deel van het eiland Putten uit. Verder ligt de gemeente Z van het Botlekgebied, ZW van de steden Vlaardingen, Schiedam en Rotterdam en de dorpen Pernis en Heijplaat, W en Z van de Rotterdamse formele woonplaats Hoogvliet en de dorpen Poortugaal en Rhoon, W en WZW van het dorp Barendrecht, NW van het dorp Oud-Beijerland, N van de dorpen Nieuw-Beijerland en Piershil, NO van het dorp Goudswaard, O en NO van de dorpen Simonshaven en Zuidland, O en ZO van de dorpen Geervliet, Heenvliet en Abbenbroek en ZO van het dorp Rozenburg en de stad Maassluis.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Spijkenisse 157 huizen met 1.123 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp en het dorp Braband samen 113/812 (= huizen/inwoners), de buurtschappen Hoek en Westdijk samen 10/75, buurtschap Den Haastel 8/56, buurtschap en eiland De Welplaat 14/96 en eiland Verloren Hoek 12/84. Tegenwoordig heeft de gemeente Spijkenisse ca. 30.000 huizen met ca. 72.800 inwoners en de stad ca. 28.600 huizen met ca. 71.500 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Geschiedenis van en straatnamen in Spijkenisse.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- "In oktober 2018 is in Spijkenisse een heel bijzondere oversteekplaats in gebruik genomen: de Silly Walk oversteek. De oversteekplaats aan de Raadhuislaan ter hoogte van de Stadhuispassage is omgetoverd tot een oversteekplaats waar je, naar de sketch van Monty Python (The ministery of Silly Walks) overheen mag lopen op de gekst mogelijke manier. Wethouder Jan Willem Mijnans gaf bij de feestelijke opening het startsein, waarna allereerst de cursisten HipHop van het Centrum voor de Kunsten, onder leiding van Sigourney Henning (bekend van o.a. So You Think You Can Dance), hun interpretatie gaven van het oversteken op een silly manier. Daarna was het de beurt aan omstanders om dit uit te proberen. De eerste vijf die dit op een leuke manier deden, hebben een Silly Walk oorkonde gekregen. Wethouder Mijmans is enthousiast over het idee: "Het is leuk om mensen met een glimlach over te zien steken. Wij hopen dat veel mensen dat gaan doen." (bron: gemeente Spijkenisse)

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Spijkenisse heeft 5 rijksmonumenten.

- Molen Nooitgedacht.

- Stichting Oud & Nieuw Spijkenisse zet zich in voor kunst en cultuur in de stad. In de loop der jaren heeft zij een aantal kunstzinnige objecten gerealiseerd, waarvan je op deze pagina een voorbeeld ziet.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- De organisatie van Truckrun Spijkenisse (april, in 2019 voor de 22e keer) is jaarlijks vanaf september druk met organiseren om ergens in april van het jaar erop weer een fantastische vrachtwagenrondrit te realiseren. Primair bedoeld om de bijrijders (gehandicapten) een overgetelijk dagje uit te bezorgen, maar natuurlijk ook mooi om alles voorbij te zien komen, dus uiteraard trekt dit evenement ook veel toeschouwers. Overigens trekt de stoet door heel Voorne-Putten. Voor een indruk van het evenement zie deze video van editie 2018.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Spijkenisse (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Spijkenisse Vredehof.

Reactie toevoegen