Spijkerboor (Noord-Holland)

Plaats
Buurtschap
Wormerland
Waterland
Noord-Holland

Spijkerboor (Noord-Holland)

Terug naar boven

Status

- Spijkerboor is een buurtschap in de provincie Noord-Holland, in de regio Zaanstreek, gemeente Wormerland. T/m 1990 gemeente Jisp. Bij de herindeling van 1991 hebben inwoners ervoor gepleit om de buurtschap bij de gemeente Graft-De Rijp te voegen, omdat zij gezien de ligging meer op die kernen zijn georiënteerd. Maar dat is dus niet doorgegaan.

- De buurtschap Spijkerboor heeft een eigen postcode (1458) en plaatsnaam in het postcodeboek en is daarmee een formele woonplaats.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Spijkerboor ligt NW van Jisp, N van Wormer, Z van Graft en De Rijp, rond de kruising van het Noordhollands Kanaal in het O, de Knollendammervaart in het Z, de Vinkenhop in het W en de Beemsterringvaart in het N.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Spijkervoor omvat ca. 80 huizen met ca. 200 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Geschiedenis van Spijkerboor.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Spijkerboor heeft 1 rijksmonument.

- Gevelstenen in Spijkerboor.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Op de kruising van de waterlopen Noordhollands Kanaal in het ZO, Knollendammervaart in het ZW, Vinkenhop in het NW en Beemsterringvaart in het NO, kun je met fiets- en voetveer Jan Hop de oversteek maken tussen dorp Oost-Graftdijk in het N en buurtschap Spijkerboor in het Z v.v. De pont is genoemd naar de legendarische veerman Jan Hop, die vanaf 1911 jarenlang met zijn roeiboot de overtochten heeft verzorgt. Jan Hop was populair bij de kinderen, omdat hij vogeltjes uit zijn hand kon laten eten. Hij had dan ook altijd wat kippenvoer op zak. Als de ouders van deze kinderen geweten hadden dat Jan Hop nooit had leren zwemmen en het ook absoluut niet kon... Gelukkig is het altijd goed gegaan. De huidige pont is in 1984 in de vaart genomen. (bron: achterkant van het overtochtkaartje) De Jan Hop is onderdeel van de pontjesroutes rondom het Alkmaarder- en Uitgeestermeer.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Spijkerboor (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Spijkerboor.

- Nieuws: - Site met nieuws uit de buurtschappen Spijkerboor en Starnmeer.

- Veiligheid: - De buurtschap heeft, ongetwijfeld vanwege de afgelegen ligging, nog altijd een eigen brandweer: Brandweer Spijkerboor, die rond 1942 is ontstaan. De eerste decennia was het allemaal nogal primitief en moest men zich behelpen met zeer eenvoudige uitrustingen, waarover je alles kunt lezen onder de link. Sinds 2008 zijn ze echter helemaal bij de tijd, want aldus de site van de brandweer: "Sinds 2008 is ons keurkorps in het bezit van een splinternieuwe Mitsubishi Canter, die deze keer door een profesioneel bedrijf is afgeleverd. Nu kunnen de mannen van de brandweer beschikken over alle hulpmiddelen die nodig zijn om een moderne brandweer te zijn. Dit voertuig is nu ook gestald in onze hypermoderne volledig nieuwe kazerne. Dus kunnen we nu zeggen dat we helemaal bij de tijd zijn en dat de 'boys' er helemaal klaar voor zijn om Spijkerboor e.o. bij te staan als er iets mocht gebeuren."

- Sport: - IJsclub Spijkerboor is opgericht in 1908.

- Overige verenigingen: - De Spijkerboorder Toneelvereniging (STV) is opgericht op 30 september 1945. "Dat was heel gebruikelijk in die tijd van wederopbouw. De toneelverenigingen schoten als paddestoelen uit de grond. Het eerste bestuur werd gevormd door een gemêleerd gezelschap, zijnde 2 boeren en de bakker, de brugwachter en de caféhoudster van Spijkerboor. De eerste toneelstukken werden in de boerderij van de voorzitter geoefend en in de kaasfabriek uitgevoerd. De STV bleek een succes en dat is het gebleven dankzij de 45 enthousiaste leden die ieder jaar weer wonderen weten te verrichten. We spelen elk jaar in januari en februari een toneelstuk in het Heerenhuis te Spijkerboor en tot ons genoegen zijn de 5 voorstellingen en de generale repetitie voor kinderen altijd tot op de laatste stoel bezet.

Recycling zit in ons bloed. Wij zijn echte hergebruikers. Het is mooi om te zien dat van zolders en zelfs uit het eigen interieur stoelen, tafels, kasten, schilderijen en decoraties gehaald worden voor het decor. Maar we deinzen er ook niet voor terug om nieuwe materialen aan te schaffen die ertoe bijdragen dat het decor ieder jaar er weer prachtig uitziet. De STV is nog op zoek naar pruiken en brillen. Het maakt niet uit welk model en welke kwaliteit, want wij willen graag een collectie opbouwen die wij kunnen gebruiken voor allerlei toneelstukken. Natuurlijk wel voor niks, want het is voor het goede doel. Je maakt ons er verschrikkelijk blij mee!" Aldus de site van de toneelvereniging.

- Zorg: - "Landgoed Spijkerboor is een kleinschalige zorgboerderij. Ook het aantal dieren is kleinschalig en meer hobbymatig. We hebben ca. 40 schapen, een koe, een hobbyvarken en kippen. We wonen aan de rand van een weidevogelgebied waardoor we ons in het broedseizoen voor deze vogels inzetten. Onze cliënten helpen mee bij het verzorgen van al deze dieren.ook worden ze betrokken bij het broedseizoen van de weidevogels en alles wat daarbij komt kijken. Op onze zorgboerderij is plaats voor: mensen met een verstandelijke beperking, mensen met een fysieke beperking, mensen met psychische of psychiatrische problemen, mensen met een autistische stoornis, jongeren uit de jeugdzorg, (dementerende) ouderen, mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt, en mensen met een burn-out."

Reactie toevoegen