Starnmeer

Plaats
Buurtschap
Alkmaar
Kennemerland
Noord-Holland

Starnmeer

Terug naar boven

Status

- Starnmeer is een buurtschap in de provincie Noord-Holland, in de regio Zaanstreek, gemeente Alkmaar. T/m 2014 gemeente Graft-De Rijp.

- Starnmeer is topografisch gezien een bijzonder geval; oorspronkelijk viel het onder maar liefst 4 gemeenten; Akersloot, Graft, Jisp en Wormer (zie ook bij Statistische gegevens). Omdat men dat kennelijk toch niet handig vond, is het na grenscorrecties in 1991 en 1993 geheel onder de gemeente Graft-De Rijp komen te vallen.

- Een tweede curiosum: de buurtschap Starnmeer heeft een eigen postcode (1488) en plaatsnaam in het postcodeboek en is daarmee een formele woonplaats, en daarom des te opmerkelijker dat de plaatsnaam ten onrechte niet meer wordt vermeld als plaats in de atlas 1:25.000 van ANWB en Topografische Dienst uit 2004.

- En een derde curiosum is dat het zeer dunbebouwde Starnmeer altijd witte plaatsnaamborden had en daarmee buiten de bebouwde kom lag, maar na de herindeling van 2015 blauwe plaatsnaamborden heeft gekregen en daarmee ineens een bebouwde kom zou zijn. Met 60 km-zone (wat eigenlijk alleen buiten de bebouwde kom kan), dat dan weer wel...

- Onder de buurtschap Starnmeer valt ook het grootste deel van de buurtschap Kogerpolder.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Starnmeer ligt ZO van Alkmaar, ZW van Graft en De Rijp, in de Starnmeerpolder.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Starnmeer 12 huizen met 94 inwoners onder de gemeente Akersloot, 9/56 (= huizen/inwoners) onder de gemeente Graft, 12/71 onder de gemeente Jisp en 3/17 onder de gemeente Wormer. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 70 huizen met tegen de 200 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Op de site van de buurtschap vind je uitvoerige hoofdstukken over de geschiedenis van het Starnmeer (het oorspronkelijke meer dus) en van de Starnmeer(polder) (= het ingepolderde meer).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Starnmeer heeft 4 gemeentelijke monumenten.

Terug naar boven

Evenementen

- In 2018 heeft buurtschap Starnmeer met diverse festiviteiten het 375-jarig bestaan van hun polder gevierd.

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Site met nieuws uit de buurtschappen Spijkerboor en Starnmeer.

- Kinderopvang: - "Bij Margriet is een kleinschalig kinderdagverblijf in buurtschap Starnmeer, gelegen in de mooie, rustige en landelijke omgeving van Graft en De Rijp. Gehuisvest in een stijlvol nieuwgebouwd pand, met een grote uitdagende tuin waar de kinderen kunnen rennen in de frisse buitenlucht. Fietsen, schommelen, taartjes bakken in de zandbak, verstoppertje spelen, kledderen met water... Alles wat kinderen nodig hebben om te ontdekken, zich te verwonderen en leren samen te werken. Buiten ontdekken kinderen meer en worden alle ontwikkelingsgebieden gestimuleerd. Bij Margriet heeft één groep met plek voor maximaal 9 kinderen van 0 tot 4 jaar, waarvan maximaal 2 baby’s. Bij Margriet is 5 dagen per week geopend en heeft 3 vaste leidsters: Margriet Beukeboom, Frieda Cupido en Olga Latjes.

Opvang is niet alleen maar oppassen dat er niks met de kinderen gebeurt, het is er ook voor zorgen dat er zeer zeker wél wat met ze gebeurt. Dat ze zich gehoord en gezien voelen. Dat ze zich prettig voelen in een veilige herkenbare structuur, dat ze leren te functioneren in een groep met andere kinderen zonder dat ze allemaal hetzelfde hoeven te zijn. Dat ze zonder druk gestimuleerd worden. Dat klinkt wat hoogdravend en vertaald naar een kinderdag kun je dat zien als je vies durven maken in de modder, madeliefjes proberen te plukken met kleine pofhandjes, zelf een boterham smeren e.d. Steeds het gezonde evenwicht zien te vinden tussen structuur en het moment van de dag en de behoeften van elk kind op zich."

- Zorg: - Zorgboerderij Saenmond.

Reactie toevoegen