Starting

Plaats
Buurtschap
Castricum Uitgeest
Regio Alkmaar Kennemerland
Noord-Holland

Starting

Terug naar boven

Status

- Starting is een buurtschap in de provincie Noord-Holland, in de Regio Alkmaar, en in de streek Kennemerland, in grotendeels gemeente Castricum (t/m 2001 grotendeels gemeente Akersloot, deels gemeente Limmen, in 2002 over naar gemeente Castricum; bovendien, in 1993, een zeer klein onbebouwd en onbewoond gedeelte, door middel van een grenscorrectie, over van gemeente Limmen naar gemeente Akersloot), en deels gemeente Uitgeest (t/m 1992 gemeente Akersloot, in 1993, door middel van een grenscorrectie, over naar gemeente Uitgeest).

- De buurtschap Starting valt, ook voor de postadressen, grotendeels onder het dorp Akersloot, deels onder de dorpen Limmen en Uitgeest.

- De buurtschap Starting heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1639 Starting.

Naamsverklaring
Starting (dialect) betekent 'terrein (meestal langs het water), waarop men tijdelijk goed kan stapelen of bergen; legplaats voor schelpen, grind, zand, enz.'. Vergelijk Schulpstet.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Starting ligt rond wegen Startingerweg (het gedeelte van deze weg rond en ZW van het kruispunt met het Tulpenlaantje), Tulpenlaantje, Westerweg (het gedeelte van deze weg ZW van het kruispunt met het Tulpenlaantje), Krochtlaan en Sluisweg. De buurtschap ligt direct ZW van het dorp Akersloot, aan weerszijden, maar voornamelijk O van de A9, NNO van het dorp Uitgeest, ZO van het dorp Limmen, O van het dorp Castricum en W van het Alkmaardermeer.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Starting 6 huizen met 46 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 35 huizen met ca. 90 inwoners.

Reactie toevoegen