Startwijk

Plaats
Buurtschap
Boxmeer
Noordoost-Brabant Land van Cuijk
Noord-Brabant

Startwijk

Terug naar boven

Status

- Startwijk is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Land van Cuijk, gemeente Boxmeer. Beugens gedeelte: t/m 30-4-1942 gemeente Beugen en Rijkevoort, per 1-5-1942 over naar gemeente Boxmeer.

- De buurtschap Startwijk valt, ook voor de postadressen, grotendeels onder het dorp Beugen, deels onder het dorp Boxmeer.

- De buurtschap Startwijk heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1842-1843 Startwyk.

Naamsverklaring
Zou kunnen teruggaan op staart, Middelnederlands sterte 'puntig toelopend landstuk, lange smalle landstrook'. Voor wijk zie Wijk aan Zee.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Startwijk ligt rond de wegen Hoge Startwijk, Lage Startwijk, Graafsedijk (het gedeelte tussen de wegen Heiveldsestraat en Lage Startwijk), Molenveldweg, Molenhei, Molenheideweg, Voordtstraat, Het Ven, Vuursteenstraat, Romeinenstraat, Laan Leijdekkers, Laan De Wijze, Zuster Bloemstraat, Dokter Kopstraat, Dokter Nuyensstraat, Lange Heggen, Boxmeerseweg, Dorpsstraat en Weversstraat (de vier laatstgenoemde wegen voor zover gelegen buiten de bebouwde kom van het dorp Beugen). De buurtschap is deels bedrijven- en ziekenhuisterrein. De buurtschap Startwijk ligt Z van het dorp Beugen, N van het dorp Boxmeer, ter weerszijden van de A77 en W van de N621.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Startwijk omvat ca. 105 huizen en ca. 10 bedrijfsgebouwen met ca. 265 inwoners.

Reactie toevoegen