Steensel

Plaats
Dorp
Eersel
Zuidoost-Brabant Kempen
Noord-Brabant

Steensel

Terug naar boven

Status

- Steensel is een dorp in de provincie Noord-Brabant, in de regio Zuidoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Kempen, gemeente Eersel. T/m 1922 gemeente Duizel en Steensel.

- Onder het dorp Steensel valt de buurtschap Stevert.

Terug naar boven

Naam

In het dialect
Stinsel.

Oudere vermeldingen
1224 Stensele, 1292 Steencele, 1312-1350 Stensel, 1440 Steensele, 1460 Steenssel, 1773 Steensel.

Naamsverklaring
Samenstelling van steen 'steen als bouwmateriaal' en sele = zaal 'uit één ruimte bestaande woning'.(1)

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Steensel grenst in het ZW aan Eersel, in het NW aan Knegsel, in het NO aan Veldhoven en in het ZO aan Riethoven, en ligt O van Duizel, WZW van Oerle, ZW van Eindhoven, WNW van Aalst, W van Waalre, NW van Dommelen, Valkenswaard en Westerhoven en N van Bergeijk. Door het uiterste NW van het dorpsgebied loopt de A67.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Steensel 53 huizen met 282 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 550 huizen met ca. 1.350 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Onder het motto 'Steensel weer één dorp' krijgt de Eindhovenseweg, die het dorp nu nog in tweeën splijt, in 2022 een ingrijpende metamorfose. Nu vormt de weg nog een sluiproute, waar een maximumsnelheid van 50 kilometer geldt. Straks wordt het een dertig kilometerzone waar automobilisten zich moeten aanpassen aan de fietsers. Diverse maatregelen rond de Eindhovenseweg en in het dorp moeten ervoor zorgen dat de twee dorpsdelen weer met elkaar verbonden raken. Zo krijgt de Eindhovenseweg straks kenmerken van een fietsstraat: de auto is te gast, de weg wordt onderdeel van een snelle regionale fietsverbinding. Rood-bruin asfalt en een scheiding van rijbanen met gebakken klinkers worden gebruikt om de weg een dorps karakter te geven. Veilige oversteekplaatsen en wegversmallingen moeten het gevoel van de Eindhovenseweg als onneembare barrière tussen de twee dorpsdelen verder wegnemen. Een rij van verschillende soorten bomen langs de rijbaan wordt geplant om de weg een groenere uitstraling te geven, en te zorgen voor meer biodiversiteit.

Bij de Heilige Luciakerk komt een plein dat als nieuw dorpshart een verbinding legt tussen de twee dorpsdelen. Deze locatie moet een ontmoetingsplek en evenementenlocatie worden in het dorp. De kerk zelf, die in 2020 waarschijnlijk wordt gesloten, zou de nieuwe thuisbasis van gemeenschapshuis de Höllekes kunnen worden. De herinrichting van de Eindhovenseweg is onderdeel van een groter project waarbij heel Steensel op de schop gaat. De riolering in een groot deel van het dorp wordt tegelijkertijd vervangen. Werkgroepen met inwoners gaan in 2020 aan de slag met het ontwikkelen van een plan voor de herinrichting van omringende straten (Frans van Nunenstraat en Heuveleind, Korte Kerkstraat en Joseph Schulteweg).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Steensel heeft 4 rijksmonumenten.

- Steensel heeft 4 gemeentelijke monumenten.

- De kerktoren op Kerkdreef 9 is een overblijfsel van de middeleeuwse kerk van St. Lucia, waarvan het 15e-eeuwse koor nog bleef bestaan toen in 1821 een nieuw schip werd gebouwd. Omstreeks 1933 zijn koor en schip gesloopt. De toren is een laat 14e-eeuws bouwwerk, zonder steunberen. Diepe ingangsnis. Overhoeks gemetselde middenstijl van de galmgaten. Eikenhouten klokkenstoel met klok van W. Kaerwas uit 1495, met een diameter van 143 cm.

- Mariakapel.

- De Stevertse Molen staat in buurtschap Stevert en wordt daarom aldaar beschreven.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- "Zie je jezelf of samen met een vriend of vriendin, of met een groepje al schitteren op het podium van de Hollekes tijdens de Stinselse Avond (februari)? Heb je een leuke sketch? Een leuke tonproatbuut? Een mooie dans? Een muzikaal intermezzo? Doe mee met de Stinselse Avond! Neem contact op via Facebook of met Anne van Hooff of Jelle Teurlinckx."

- De Kempensessie in Steensel (1e paasdag, in gemeenschapshuis De Höllekes plus feesttent) is een popfestival met ca. 20 regionale tributebands. De deuren gaan open om 13:30 uur. De laatste band begint rond 24:00 uur. "Hoeveul kost me da? De entreeprijs bedraagt slechts 9,50 euro voor de gehele dag. De kaartjes zijn te verkrijgen aan de kassa van De Kempensessie op de dag zelf. Voor kinderen geldt een aangepaste entreeprijs. De volledige prijslijst luidt: Vanaf 13 jaar: 9,50 euro. Kinderen 4 t/m 12 jaar 5,00 euro. Kinderen 0 t/m 3 jaar gratis. Gratis oordoppen aan de kassa. De kaartjes kunnen met PIN betaald worden aan de kassa. Er kan geen extra geld gepind worden aan de kassa."

- Kermis (gedurende 4 dagen in augustus).

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- In 2015 is de herinrichting van het riviertje de Gender bij Steensel afgerond. De afgelopen jaren is rond deze waterloop een fraai beekdallandschap gecreëerd. Er zijn poelen aangelegd, de voedselrijke toplaag is afgegraven en er zijn natuurvriendelijke oevers gecreëerd. Verder is nieuwe beplanting aangebracht. Door dit alles is de biodiversiteit vergroot en deze zal in de toekomst nog verder verbeteren.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Steensel, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Beeld

- Fotoreportage van Steensel door Kees Wittenbols uit Breda.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Steensel (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Belangenorganisatie: - "Dorpsraad Steensel heeft ten doel om samen met de inwoners de leefbaarheid van het dorp in stand te houden en waar mogelijk te verbeteren als ook het bevorderen van het welzijn van de dorpsbewoners. De stichting beoogt haar doel te verwezenlijken door: het verzamelen van wensen en behoeften van de bevolking en te pogen in samenwerking met de overheid daaraan tegemoet te komen; het bevorderen van het meedenken van de bevolking met betrekking tot het eigen woon- en leefmilieu; het ontwikkelen van initiatieven en activiteiten die in het kader van de leefbaarheid door bewoners(groepen) wenselijk worden geacht; het behartigen van de belangen van de inwoners van het werkgebied bij de overheid en andere instanties, door onder andere overleg, door gevraagd en ongevraagd van advies te dienen omtrent aangelegenheden betreffende het werkgebied; het bevorderen van overleg en samenwerking tussen groepen, verenigingen en instellingen in het werkgebied van de stichting, in het belang van goede onderlinge verhoudingen en samenhang van voorzieningen."

- Dorpshuis: - Stichting Gemeenschapshuis De Höllekes wil voor de inwoners van Steensel een 'open huis' zijn en zowel de verenigingen in het dorp als particulieren, letterlijk en figuurlijk 'de ruimte' bieden. In principe kan iedereen in het gemeenschapshuis terecht. Hun streven is de figuurlijke 'drempel' zo laag mogelijk te houden. Daarom doen het stichtingsbestuur, medewerkers en vrijwilligers elke dag hun best om de bezoekers en gebruikers zich 'thuis' te laten voelen in De Höllekes. Ze vinden het ook gezellig als je zo maar eens binnen loopt voor een kopje koffie, een ander drankje of om even te 'buurten'.

- Onderwijs: - "Basisschool Sinte Lucij is een school in Steensel met ongeveer 115 leerlingen. De school is genoemd naar de patroonheilige van de parochiekerk (Sint Lucia). Wij vinden het belangrijk dat zoveel mogelijk kinderen de kans krijgen om in hun eigen omgeving basisonderwijs te volgen. Sinte Lucij werkt daarom samen met Basisschool Op Dreef uit Veldhoven en Basisschool Meester Gijbels uit Knegsel. Door deze samenwerking krijgen de beide kleine dorpsscholen, Sinte Lucij en Meester Gijbels, een steviger onderwijsinhoudelijk fundament en is er meer deskundigheid voorhanden, bijvoorbeeld op het gebied van leerlingenzorg. De Sinte Lucij kenmerkt zich door een sfeer van gedeelde verantwoordelijkheid. Er zijn korte lijnen naar en tussen kinderen, ouders en teamleden. Er staat een vooruitstrevend team dat zich er sterk voor maakt kinderen te laten groeien in wat ze weten, wat ze kunnen en wie ze zijn. De Sinte Lucij is een school waar je samen bent en toch jezelf kunt zijn!"

- Jeugd en jongeren: - "Scouting is een fijne vorm van vrijetijdsbesteding voor de jongeren van Steensel in de leeftijdscategorie van 7 tot 18 jaar. Scouting hoort bij kinderen die avontuurlijk zijn, van een uitdaging houden en graag buiten bezig zijn. Spelenderwijs ontwikkelen ze hun eigen talenten en worden ze zelfstandig. Scouting respecteert alle culturen en minstens zo belangrijk, de natuur. Geen beter leven dan buitenleven. De Welpen zijn jongens en meisjes in de leeftijd van 7 tot 11 jaar. Bij de Welpen leren we op een veilige manier om samen te spelen in de bossen en bij de blokhut. We doen verschillende activiteiten om de basisvaardigheden van de Scouting te leren. Zo doen we bijvoorbeeld kampvuur maken om broodjes te bakken, lopen we samen tochten door de bossen en doen we teamspellen bij de blokhut. De Scouts zijn de jongens en meiden van 11 tot 15 jaar. Waar de Welpen beginnen met activiteiten gaan wij verder. We leren zelf vuur stoken en eten maken, tenten opzetten, vlotten in elkaar knopen. Verder maken we het bos en het dorp onveilig door hier verschillende spellen te doen.

De Explorers zijn jongens en meiden in de leeftijd van 15 tot 18 jaar. Bij deze speltak spreken we niet meer over leiding maar over begeleiding. De Explorers zijn dus zelf verantwoordelijk voor hun programma. Ze bedenken in groepjes van twee personen hun eigen programma. Dat dienen ze zelf voor te bereiden, te doen en daarna weer op te ruimen. Ook gaan de Explorers op weekend en/of zomerkamp. Deze weekenden en kampen zijn dan meestal niet in onze eigen blokhut maar in het buitenland. Om aan geld voor deze activiteiten te komen doen ze wel eens een klus waar ze dan voor betaald krijgen. Lijkt het jou leuk om bij Scouting Steensel te komen? Kom dan gerust eens kijken op een vrijdagavond. Laat het wel even van tevoren weten want wij zijn niet altijd bij de blokhut."

- Muziek: - "Muziekvereniging Kempengroen is opgericht in 1968 als een jeugddrumband met een majorettekorps. Om volwassenen te interesseren voor het korps en muzikaal meer mogelijkheden te creëren is enkele jaren later besloten tot vorming van een drumfanfare. In de volgende jaren nam het korps deel aan verschillende kampioenschappen. Het opluisteren van allerlei activiteiten in Steensel is een belangrijke taak van de fanfare. Zo wordt regelmatig opgetreden bij jubilea en festiviteiten van verenigingen en personen. Enkele keren per jaar wordt in de parochiekerk de H. Mis muzikaal opgeluisterd. Een belangrijk evenement is het Promsconcert, dat elke twee jaar wordt uitgevoerd in samenwerking met ander muzikaal talent uit het dorp. Voor een klein korps in een kleine gemeenschap is het belangrijk om de aandacht vast te houden.

De uitwisseling met andere muziekkorpsen in de regio is belangrijk voor het toetsen van het muzikaal niveau van het korps. Een uitstapje naar een evenementenpark voor de ontspanning van de leden wordt veelal gecombineerd met een muzikaal optreden. De bezetting van de fanfare bestaat uit bugel, saxofoon, schuiftrombone, bariton, hoorn, trompet, bas en slagwerk. Het repertoire bestaat uit podiummuziek en uit licht klassieke muziek in het populaire genre. Bovendien beschikt het korps over een repertoire voor het marcherend uitvoeren van muziek. Zelf muziek maken is het mooiste dat er is! Wil je meer weten over ons en/of onze muziek? Kom dan een keer kijken en luisteren tijdens een van onze repetities op woensdagavond vanaf 20:00 uur. Je bent van harte welkom in Gemeenschapshuis De Höllekes te Steensel."

- Sport: - Voetbalvereniging v.v. Steensel.

- "Tennisvereniging TV Steensel is een kleine en gezellige tennisvereniging die steunt op een brede basis vrijwilligers en waar veel evenementen worden georganiseerd. Maar je kunt natuurlijk ook zelf ongeorganiseerd een balletje gaan slaan. Je moet wel rekening houden met de georganiseerde evenementen, die hebben voorrang. We hebben vijf kunstgrasbanen die 's avonds verlicht kunnen worden, en een mooie accommodatie met een gezellige bar, zithoek en voldoende sanitair, douches en kleedruimte voor iedereen. Dankzij de heren van onze onderhoudscommissie ligt ons park er prachtig bij; nette paadjes, verzorgde bloembedden en goed bijgehouden banen. Allerhande grote en kleine klussen vinden achter de schermen plaats om ervoor te zorgen dat iedereen kan blijven genieten van ons mooie tennispark."

- "Schaakvereniging De Kemppion is een gemoedelijke Kempische vereniging in de regio Eersel, waar gezelligheid en competitie allebei hoog in het vaandel staan. Elke dinsdagavond schaken we in Gemeenschapshuis De Höllekes in Steensel. Aanvang: 20:00 uur. Heb je belangstelling? Je kunt elke dinsdagavond gewoon binnenlopen en vrijblijvend een potje komen schaken! Hier vind je informatie over het lidmaatschap van onze vereniging."

Reactie toevoegen