Stokkum (Gelderland)

Plaats
Dorp
Montferland
Liemers
Gelderland

Stokkum (Gelderland)

Terug naar boven

Status

Stokkum is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Liemers, gemeente Montferland. T/m 2004 gemeente Bergh.

Terug naar boven

Naam

In het Nederfrankisch
Stökkum.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Stokkum ligt W van de stad 's-Heerenberg, NNW van het dorp Netterden, NW van de Duitse plaatsen Klein-Netterden en Emmerich, N van de Duitse plaats Borghees, NNO van de Duitse plaats Huthum, NO van de dorpen Spijk en Tolkamer, ONO van het dorp Lobith en het wijkdorp Tuindorp, O van het dorp Elten in Duitsland en de A3, die iets N aansluit op de Nederlandse A12, OZO van de dorpen Herwen en Aerdt, ZO van de dorpen Beek, Babberich, Nieuw-Dijk, Didam en Loil en de stad Zevenaar, ZZO van het dorp Loerbeek, Z van het dorp Wehl, ZZW van het dorp Kilder en de stad Doetinchem, ZW van de dorpen Zeddam en Braamt en WZW van de dorpen Lengel en Azewijn.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Stokkum 54 huizen met 359 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 460 huizen met ca. 1.150 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Geschiedenis van Stokkum.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In maart 2017 heeft CDA-kamerlid Pieter Omtzigt Stokkum bezocht, dat voor hem model stond voor de 'krimp-dorpen' in de regio. Hij zei daarover onder meer: "We moeten niet te dramatisch doen over krimp op het platteland. Het kan zomaar zijn dat door bepaalde (digitale) ontwikkelingen het platteland ineens weer interessanter wordt dan de stad. Daarom moet op het platteland niet alleen worden ingespeeld op vergrijzing, maar is het goed ook te blijven werken aan het behoud van jonge gezinnen op het platteland." Van alleen pessimisme wil de politicus niets weten. "Inwoners moeten zelf ook de ambitie hebben om de schouders er onder te zetten en trots uitstralen." Hij pleit ook voor het bouwen van meer betaalbare woningen in de kleinere dorpen, omdat de meeste koopwoningen in dorpen als Stokkum voor jongeren in een te hoge prijsklasse zitten en ze daarom noodgedwongen naar grotere buurkernen treken terwijl ze eigenlijk liever in het dorp zouden willen blijven wonen. (bron en zie verder: de Gelderlander, 5-3-2017)

- Basisschool Sint Suitbertusschool is na afloop van schooljaar 2014-2015 gesloten, omdat het aantal leerlingen te klein was geworden. De kinderen gaan sindsdien naar school in 's-Heerenberg.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Stokkum heeft 8 gemeentelijke monumenten.

- De buurtschap Stokkum wordt een dorp door de bouw van de Sint Suitbertuskerk in 1915. De RK kerk van geloofsgemeenschap St. Suitbertus valt tegenwoordig onder fusieparochie H. Gabriël, die de gemeente Monterland plus de dorpen Wehl en Nieuw Wehl omvat.

- Korenmolen Düffels Möll is het enige rijksmonument van het dorp. De molen uit 1860 is in 1924 onttakeld in verband met omschakeling naar een elektrisch maalbedrijf, waardoor dus alleen de molenromp nog overbleef. In 1986 is hij weer in de oude staat hersteld. De molen is genoemd naar de eigenaren, de familie Düffels, en is op vrijwillige basis nog in gebruik voor het malen van graan voor veevoer. Hiervoor is een koppel maalstenen aanwezig.

- Mariakapel.

- Op de splitsing Hagelcruijsweg, Het Veld en Sint Isidorusstraat staat het hagelkruis van Stokkum. Hagelkruisen werden in deze streek door boeren geplaatst na misoogst door hagel of storm. Er werden jaarlijks brood- of rogge-offers aan de armen gebracht. Dit hagelkruis wordt reeds in 1624 vermeld maar is op enig moment verdwenen. Het is in 1994 door de Werkgroep Hagelkruis heropgericht.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Oranje Comité Stokkum organiseert door het jaar heen diverse activiteiten, voornamelijk voor de jeugd, zoals Koningsdag, Sinterklaasfeest etc.

- Carnaval. - Carnavalsvereniging De Leertrekkers.

- Avondvierdaagse (mei).

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- "Bewoners van het buitengebied van het dorp hebben in 2019 opnieuw de mogelijkheid gekregen inheemse bomen en struiken aan te schaffen voor hun eigen terrein. Het gaat hierbij om beplanting die de grote landschappelijke structuren in het dorp versterkt, zodat dieren, vogels en planten er hun leef- en voedselgebied van kunnen maken. In 2018 is het beplantingsproject 'Stokkum in het Groen' (fase 1) van start gegaan. Met als resultaat dat 9 bewoners in januari 2019 inheemse struiken als sleedoorn, liguster, hazelaar, knotbomen, laanbomen en hoogstamfruitbomen hebben geplant voor een mooier buitengebied van hun dorp.

Als vervolg op dit project konden bewoners zich in 2019 aanmelden voor ‘Stokkum in het Groen (fase 2 )’. Deze tweede fase heeft als doel om grotere structuren in het landschap te realiseren, zoals bijvoorbeeld een laanbomenrij van minimaal 20 bomen, of een hoogstamfruitboomgaard van minimaal 15 stuks. De adviseur van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) bekijkt de wensen voor beplanting en komt samen met de aanmelders tot een beplantingsplan, waarmee men plantseizoen 2019/2020 nog aan de slag kan. Uiteindelijk maken we met elkaar het buitengebied van Stokkum nog fraaier! Het project is mede mogelijk gemaakt door financiering van de gemeente Montferland en de provincie Gelderland." (bron: Stichting Landschapsbeheer Gelderland) Hier vind je tips van SLG voor het aanplanten en onderhouden van kleine landschapselementen.

- In 2013 heeft Natuurmonumenten de Stokkumse Spreng hersteld. Deze natuurlijke bron in de zuidwestelijke hoek van het Bergherbos dreigde namelijk droog te vallen. Het Bergherbos staat bekend om zijn natuurlijke bronnetjes. De bron die de vijvers bij ’t Peeske voedt is wel de bekendste. De Stokkummer Spreng ontspringt in het zuidwesten van het Bergherbos en stroomt onder de A12 door richting Duitsland. Door erosie is de bedding van de bronbeek steeds dieper komen te liggen. In een diepere bedding stroomt het water sneller weg uit de sprengkop. Het sneller stromende water slijt nog meer zand weg uit de bedding: zo ontstaat een proces dat doorgaat totdat de bron uiteindelijk droogvalt.

Om ervoor te zorgen dat de zeldzame planten- en diersoorten die bij zo'n bronbeek voorkomen, behouden blijven, heeft Natuurmonumenten de Stokkumse Spreng hersteld. Het belangrijkste onderdeel van het herstelproject was het aanvullen van de beekloop met zand. Natuurmonumenten en het Waterschap hebben zo’n 64 kuub zand in de beekloop aangebracht. Het zand wordt op zijn plek gehouden door dammetjes. De boomstammen waarmee deze gemaakt worden zullen na verloop van tijd niet meer zichtbaar zijn in de beekloop.

- In 2016 is in opdracht van de gemeente Montferland in samenwerking met Natuurmonumenten een 27 meter hoge uitkijktoren gebouwd op de Hulzenberg in het Bergherbos W van Stokkum. Al het hout komt uit het Bergherbos zelf. De toren is gebouwd door een lokale aannemer, bouwbedrijf van der Heijden. Na de pittige klim kun je genieten van een prachtig uitzicht over de wijde omgeving van de Veluwezoom tot ver in het Duitse Rijnland. Bij helder weer is zelfs de Stevenskerk in Nijmegen te zien.

Terug naar boven

Beeld

- Oude foto's en ansichtkaarten van Stokkum.

Terug naar boven

Links

- Belangenvereniging: - Stokkum's Belang.

- Jongeren: - Jongerenvereniging KWJ Stokkum.

- Muziek: - Harmonie Volharding is opgericht in 1923, en heeft ca. 60 spelende leden, verdeeld in harmonie en slagwerkgroep. Beide hebben hun eigen muziekwerken, dirigenten en activiteiten, maar gaan voor buitenoptredens bijna altijd gezamenlijk op pad. Gezamenlijk repeteren zij voor concerten in en buiten Stokkum en voor de muzikale omlijsting van vele optredens in en buiten het dorp, zoals Kermis, Schuttersfeest, Koningsdag, Carnavalsoptocht 's-Heerenberg, binnenhalen Avondvierdaagse etc.

- Sport: - v.v. Stokkum (voetbal).

- Overige verenigingen: - Gilde Sint Oswaldus.

Reactie toevoegen