Stokkum (Markelo)

Plaats
Buurtschap
Hof van Twente
Twente
Overijssel

Stokkum (Markelo)

Terug naar boven

Status

- Stokkum is een buurtschap in de provincie Overijssel, in de streek Twente, gemeente Hof van Twente.

- In het Ancien Régime was de buurtschap een "Goors kwartier" van het richterambt Kedingen. In 1811 werd de buurtschap deel van de in dat jaar opgerichte gemeente Goor. Per 1-7-1818 werd de gemeente Markelo afgescheiden van de gemeente Goor, waar Stokkum in meeging. De gemeente Markelo is in 2001 opgegaan in de nieuwe gemeente Hof van Twente.

- De buurtschap valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Markelo.

- Niet te verwarren met het Gelderse dorp Stokkum (gem. Montferland).

- Oorspronkelijk was er ook nog een buurtschap Stokkumerbroek (ZW van Stokkum, W van de Schipbeek, Z van Markelosebroek). Deze wordt in de Topografische atlas Overijssel() niet meer als zodanig beschouwd, daar is het alleen nog een streeknaam. Tegenwoordig maakt Stokkumerbroek deel uit van de buurtschap Stokkum.

Terug naar boven

Naam

Naamsverklaring
- Verklaring van de naam Stokkum, en vermelding van andere plaatsen in Nederland en Europa met deze naam.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Stokkum ligt Z van Markelo, rond de Stationsweg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Stokkum 109 huizen met 651 inwoners en buurtschap Stokkumerbroek 14 huizen met 87 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap (incl. Stokkumerbroek) ca. 300 huizen met ca. 1.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Geschiedenis van de marke Stokkum. - Geschiedenis van de buurtschappen van de marke.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Stokkum heeft 5 rijksmonumenten.

- Stationsgebouw Markelo-Stokkum.

- Het Stationskoffiehuis is tegenwoordig in gebruik als restaurant.

- In 2013 is een reconstructie gerealiseerd van het onderduikershol van de joodse familie Hoek op de Stokkumer Es. De familie Hoek uit Goor heeft daar van mei 1943 tot oktober 1944 onder erbarmelijke omstandigheden met 6 personen ondergedoken gezeten. Op 29 januari 1944 is daar ‘s morgens baby Adri geboren en dezelfde avond nog door Markelose verzetsmensen weggehaald en naar het Majella Ziekenhuis in Hengelo gebracht. Uiteindelijk hebben alle ondergedoken familieleden de Tweede Wereldoorlog overleefd. De reconstructie van het onderduikershol is tot stand gekomen op initiatief van Henk Noteboom, bestuurslid van Stichting Cultuur Historische Elementen Rondom Markelo (SCHERM) en mevrouw S. Hoek uit Goor namens de familie Hoek. Het onderduikershol is gelegen in het bos van Landgoed Weldam tussen de Kerkweg en De Hulpe. Parkeergelegenheid is er in de berm van de Kerkweg, ca. 200 meter ten oosten van het pand op nr. 4.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- "De historie van IJsbaan de Zilvermeeuw gaat terug tot 1959. In dat jaar werd door een groep schaatsliefhebbers IJsvereniging De Zilvermeeuw opgericht en wilde men een eigen schaatsbaan aan gaan leggen. Tot op dat moment was er in de gehele gemeente Markelo nog geen enkele baan beschikbaar en was men aangewezen op de baan in Goor. Een goede locatie was het weiland achter Café Vennebekken, waar in de jaren dertig ook al eens een ijsbaan had gelegen. Dit weiland was opmerkelijk genoeg ook al eens als voetbalveld gebruikt, door een enthousiaste groep voetballers. De locatie was dus al snel gevonden en het toenmalige bestuur ging voortvarend te werk. In eerste instantie had de baan een oppervlakte van 1 1/2 ha, wat al spoedig werd uitgebreid naar 3 ha, waarmee het de grootste werd in de wijde omgeving en tevens geschikt was voor officiële wedstrijden. Net als met vele zaken in Stokkum was de realisatie van de baan in luttele 3 maanden geklaard en ook toen gold in onze buurtschap al het alom volprezen motto "Met mekare Stark".

De eerste vorstperiode was gelijk al in 1960 en verliep zeer voorspoedig. De officiële opening werd verricht door de toenmalige burgemeester De Beaufort. Onder het toeziend oog van het voltallige bestuur, de familie Vennebekken en vele aanwezigen jong en oud, werd het lint doorgeknipt en was de baan officieel voor geopend verklaard. Dat het voldeed aan een enorme behoefte bleek wel uit het feit, dat er gelijk al de eerste ijszondag al ongeveer 2.000 schaatsenrijders naar de baan kwamen. Door het enorme succes van de ijsbaan en de grote steun van de achterban (zo'n duizend zielen) werd men aangemoedigd om meer plannen te maken. Zo werd zelfs overwogen om naast de ijsbaan ook een zwembad te creëren, daar er in Markelo op dat moment ook geen behoorlijke zwemgelegenheid was, echter dit zwembad is er daar nooit van gekomen. Wel is het Stokkumse initiatief misschien van groot belang geweest bij de realisatie van het huidige zwembad." (bron: site van buurtschap Stokkum)

Terug naar boven

Links / voorzieningen

- Algemeen: - Site van en over Stokkum.

- Buurthuis: - "Het Gebouwtje is een mooi buurtgebouw midden in de buurtschap Stokkum. In 2014 met de inzet van vele vrijwiliigers grondig gerenoveerd en uitgebreid met een sfeervolle grote Huiskamer. Het Gebouwtje is dan ook, naast de eigen activititeiten, een perfecte vergaderlocatie (voorzieningen zijn aanwezig), of mooie plek om een (interne) cursus te volgen buitenshuis. Om de beschikbaarheid voor eigen activiteiten te kunnen waarborgen, passen vaste wekelijkse of maandelijkse activiteiten daar helaas niet bij. Neem gerust eens contact op om de mogelijkheden te bespreken. Het Gebouwtje wordt beheerd door een beheersstichting, Stichting Het Gebouwtje. Voor vragen verwijzen wij u graag naar onze contactpagina. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op."

- Onderwijs: - "Er gaat een wereld voor u en uw kind open op OBS Stokkum. Elke dag weer! De leerlingen leren nieuwe vaardigheden. Ze maken vrienden. Ze zetten belangrijke stappen om na 8 jaar goed voorbereid op het voortgezet onderwijs te beginnen. Dat doen ze samen met alle leerlingen van de school en in het bijzonder met eigen klasgenoten, leerkrachten en ouders. Op onze school werken we aan zelfstandigheid en gebruiken we elkaars talenten om te groeien en ons te ontwikkelen. In een geborgen sfeer kan iedere leerling zichzelf zijn en zo het beste uit zichzelf halen om zelfverzekerd de toekomst tegemoet te gaan. Op onze website geven wij zo goed mogelijk alle informatie over de zaken die ons als basisschool onderscheiden. Nieuwsgierig geworden? U bent van harte welkom om onze school van dichtbij te ervaren. U kunt bellen of mailen. Dan maken we een afspraak." - Geschiedenis van het onderwijs in deze buurtschap.

Reactie toevoegen