Stroet

Plaats
Dorp
Schagen
West-Friesland
Noord-Holland

stroet_kermis_2018_kopie.jpg

Een van de jaarlijkse evenementen in Stroet is de Kermis (weekend eind augustus)

Een van de jaarlijkse evenementen in Stroet is de Kermis (weekend eind augustus)

stroet_molen_kopie.jpg

De molen van Stroet is helaas begin 20e eeuw afgebroken. Gelukkig is de ansichtkaart in Nederland in dit kader net op tijd 'uitgevonden' (1892), zodat er in ieder geval nog ansichtkaarten van bewaard zijn gebleven.

De molen van Stroet is helaas begin 20e eeuw afgebroken. Gelukkig is de ansichtkaart in Nederland in dit kader net op tijd 'uitgevonden' (1892), zodat er in ieder geval nog ansichtkaarten van bewaard zijn gebleven.

Stroet

Terug naar boven

Status

- Stroet is een dorp* in de provincie Noord-Holland, in de streek West-Friesland, gemeente Schagen. T/m 1989 gemeente Sint Maarten. In 1990 over naar gemeente Harenkarspel, in 2013 over naar gemeente Schagen.

* Gezien het ontbreken van een kerk, kern en het betrekkelijk kleine aantal inwoners, zou je Stroet zowel een grote buurtschap als een klein dorp kunnen noemen. De inwoners kiezen voor de tweede optie, dus conformeren wij ons daaraan.

- Het dorp Stroet heeft in 1978 geen eigen postcode en plaatsnaam gekregen in het postcodeboek, voor de postadressen ligt het dorp daarom sindsdien 'in' Sint Maarten. In de praktijk zijn de inwoners gezien de ligging van het dorp georiënteerd op buurdorp Dirkshorn.

Terug naar boven

Naam

In het dialect
De Stroet.

Oudere vermeldingen
1343 Stroeden, 1665 Stroet.

Naamsverklaring
Komt overeen met het Oudnederlandse strude, en het Middelnederlandse stroet 'drassige plaats begroeid met kreupelhout'.(1)

Terug naar boven

Ligging

Stroet ligt rond de gelijknamige weg en rond de wegen Groenveldsdijk en Terpweg (de twee laatstgenoemde wegen de gedeelten rond het kruispunt met de weg Stroet). Het dorp ligt direct NW van het dorp Dirkshorn, ZZO van het dorp Sint Maarten, ZW van het dorp Valkkoog en de stad Schagen, N van het dorp Tuitjenhorn, NO van het dorp Eenigenburg en ONO van het dorp Burgerbrug.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat Stroet 12 huizen met 66 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 120 huizen met ca. 300 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Molen
De Ringpolder lag in de bannen Sint Maarten en Harenkarspel. Het Sint Maartense deel omvatte 615 ha, met inbegrip van het Ringpoldertje benoorden Stroet, dat met een duiker met de Ringpolder verbonden was. Het Harenkarspelse deel omvatte 362 ha, met inbegrip van de Voorpolder, benoorden Dirkshorn, en de Voorhuispolder, tussen Dirkshorn en de Woudmeer. De polder werd bemalen door twee poldermolens: de westelijke molen in Stroet, onder Sint Maarten, en de oostelijke molen in Dirkshorn, onder Harenkarspel. Opvallend detail is dat beide bannen niet hun eigen molen in onderhoud hadden, maar elkaars molen, zodat beide van goed onderhoud verzekerd waren. De Stroeter molen is begin 20e eeuw verdwenen. Gelukkig zijn er nog wel ansichtkaarten van. Die zijn in dit kader net op tijd 'uitgevonden', want de eerste ansichtkaarten in ons land verschenen in 1892, en in kleine kernen doorgaans pas vanaf ca. 1900.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Na 36 jaar vonden Henk en Carla van der Vliet het wel een keer mooi geweest en zijn ze gestopt met hun dorpscafé 't Hoekje in Stroet. Met pijn in het hart natuurlijk. En de inwoners gunnen het ze uiteraard maar zijn er tegelijkertijd toch niet blij mee dat het café stopt. Ze hopen dat er opvolgers komen die het stokje overnemen. Zie ook de videoreportage met Henk en Carla door NH Nieuws d.d. 7-10-2019.

- "We hebben toestemming gekregen van de gemeente Schagen om van het grasveld op de kruising Terpweg/Groenveldsdijk/Stroet een heus dorpspleintje te maken. Zo kan niet alleen de Kermis, maar nog veel meer met droge voeten gevierd worden. De buurtvereniging moet de werkzaamheden zelf uitvoeren en bekostigen. Door acties én de gulle giften van diverse fondsen hebben wij de middelen bij elkaar gespaard. Nu de uitvoering nog. Voor de zomer moet het pleintje er piekfijn bij liggen: bestraat, bebankt, beprullebakt en wellicht opgeleukt met een dorpspomp o.i.d. De bomen en de randbeplanting blijven." Zo stond in december 2013 op de dorpssite te lezen. Op 30 mei 2014 is het dorpsplein na drie jaar noeste arbeid voor en achter de scherm feestelijk in gebruik genomen. Leerlingen van het Clusius College uit Schagen hebben het 'zware werk' gedaan als stageopdracht. Het dorpsplein is 't Steggetje gedoopt. De naam is bedacht door Johan Schaap. Een steg is het West-Friese woord voor brug of vlonder, een verbinding. iets dat het dorpspleintje ook beoogt te worden.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Kermis (weekend eind augustus, in 2020 voor de 38e keer).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Stroet.

- Nieuws: - Nieuws uit Stroet op Facebook.

- Dorpshuis: - "Leden van de toenmalige Gereformeerde kerk in Dirkshorn zochten in 1962 onderdak voor hun jeugdclubs, de vrouwenvereniging en het koor. En natuurlijk voor feesten, bruiloften en condoleances. Verenigingsgebouw 't Centrum in Stroet opent in maart 1963 zijn deuren en doet zijn naam eer aan: het is letterlijk het centrum geworden voor vele gelegenheden. Het legendarische beheerdersechtpaar Omta had er destijds een dagtaak aan. ‘t Centrum is nu al decennialang een zelfstandig opererend dorpshuis, klein maar fijn, eenvoudig en betaalbaar. Nog altijd wordt de zaak bestuurd en draaiende gehouden door enthousiaste vrijwilligers. Waar zouden we zonder hen zijn!

Het dagelijks beheer van Dorpshuis 't Centrum is al jarenlang in vertrouwde en vakkundige handen van gastheer en gastvrouw Arnold en Anita Hoorn. Zij zorgen dat iedereen zich bij elke gelegenheid uit en toch thuis voelt. We draaien zonder gemeentelijke subsidie en zijn daardoor onafhankelijk. Wel ontvangen wij steun van diverse fondsen, zoals het Oranjefonds. Hierdoor kunnen wij grote uitgaven financieren: denk aan schilderwerk, het vervangen van de CV of keukenapparatuur. We hebben altijd wel wat op de wensenlijst staan en zijn dan ook heel blij met onze donateurs, de Vrienden van ‘t Centrum. Mede dankzij deze donaties kunnen wij het dorpshuis onderhouden en draaiende houden."

- Onderwijs: - "Wij vinden speciale kinderen gewoon, zoals wij gewone kinderen speciaal vinden. Veel ouders kiezen bewust voor Basisschool De Regenboog vanwege de kleinschaligheid, het vernieuwde SlimFit-onderwijs en de overzichtelijkheid van de ongeveer 60 leerlingen tellende school. Groot in kleinschaligheid. Op De Regenboog zijn de kinderen niet gelijk maar wel gelijkwaardig. We hechten veel waarde aan een fijne, open sfeer. Het vak 'drama' en diverse vieringen ondersteunen dit. Wij geloven in de driehoek school-ouder-kind. Partners in opvoeden, want ouders kennen hun kind tenslotte het best.

De ruim 100 jaar oude school met een laagdrempelige, open uitstraling, staat in een landelijke omgeving. De school wordt door kinderen uit de wijde omtrek bezocht. De kinderen komen uit de plaatsen Stroet, Sint Maarten, Groenveld, Tuitjenhorn, Dirkshorn en Warmenhuizen. Onze school sluit aan bij het niveau van de kinderen, lettend op aanleg, tempo, karakter, belangstellingswereld en milieu van het individuele kind. Sinds 2016 werkt de Regenboog met het SlimFit-principe. Reguliere klassen worden vervangen door ‘units’. In het SlimFit onderwijs benutten we zoveel mogelijk de kwaliteiten van leerkrachten, onderwijsassistenten en stagiaires. Maar ook de kwaliteiten van ouders en andere vrijwilligers worden ingezet. Hiermee verhogen wij de kwaliteit en de veelzijdigheid van ons onderwijs en bieden wij passend onderwijs aan onze kinderen.

Niet iedereen is gelijk, maar wel gelijkwaardig. Bij het toedelen van taken is er in wezen geen verschil tussen leerkracht, leerling, jongste kleuter, directeur, bestuurder, enz. Iedereen heeft zijn/haar eigen taak, toegesneden op zijn/haar eigen verantwoordelijkheid. Hierin volgen we ook de lijn van Inclusief Onderwijs, zoals die is uitgezet in het Koersplan van Stichting Kopwerk. Het team heeft gekozen voor een onderwijsconcept dat tegemoet komt aan verschillende onderwijsbehoeften van kinderen en zo veel mogelijk aansluit bij de ontwikkeling van het individuele kind. We streven naar het behalen van de kerndoelen en het op de juiste manier omgaan met verschillen tussen kinderen." Zie ook deze film, waarin je wordt rondgeleid door Basisschool De Regenboog in Stroet.

- Muziek: - Koor The Young Spirit Singers is opgericht in 1973. Het koor is inmiddels gegroeid tot 60 leden, afkomstig uit heel Noord-Holland. Iedere woensdagavond komen zij van 20.00-22.00 uur bij elkaar in Dorpshuis 't Centrum in Stroet om hun passie te delen. "Wij zoeken nog tenoren, alten, bassen en sopranen! Wil jij ook meezingen met het beste en leukste gospelkoor van Noord-Holland? En ben je tussen de 15 en 55 jaar? Schroom niet en bezoek eens vrijblijvend een repetitie. Wees er snel bij, want voor je 't weet hebben we weer een wachtlijst..."

Reactie toevoegen