Stuivezand (Klein Zundert)

Plaats
Buurtschap
Zundert
West-Brabant Baronie en Markiezaat
Noord-Brabant

Stuivezand (Klein Zundert)

Terug naar boven

Status

- Stuivezand is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio West-Brabant, en daarbinnen in de streek Baronie en Markiezaat, gemeente Zundert.

- De buurtschap Stuivezand valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Klein Zundert.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1544 in Stuffesande, 1551 na Stuvezande.

Naamsverklaring
- Stuivezand betekent ‘stuifzand’ of ‘stuivend zand’. Misschien dat de in 1486 vermelde plaats van de molen int Sant (bij Zundert) ook op onze plaats betrekking heeft. (1)
- Stuiven slaat op het verstuiven van zandgrond. Door de uitgestrekte heidevlakten had de wind veel meer vrij spel dan tegenwoordig. Twee nederzettingen zijn genoemd naar het stuivende zand: Stuivezand te Klein-Zundert en Stuivezand op de grens van Oosterhout en Made. Verder komt het toponiem Stuift voor op Lijndonk en in Princenhage. In het Hout onder Princenhage heet een hoeve de Stuifhoeve ofwel de Hoeve Ter Stuift. (...) In de prehistorie kwamen ook al zandverstuivingen voor, maar deze plaatsen werden dan na relatief korte tijd weer begroeid. In de tijd na de Middeleeuwen bereikten de stuifzanden hun grootste uitbreiding. (2)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Stuivezand ligt 2 km NO van Zundert, rond de kruising van de N263 Zundert-Rijsbergen (Bredaseweg) met de Palmbosstraat en de Voorste Schaapsdijk. O grenzend aan de Aa of Weerijs.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvatte de buurtschap Stuivezand 20 huizen met 135 inwoners.

Terug naar boven

Links

- Corsobuurtschap Stuivezand.

Reactie toevoegen