't Heeske

Plaats
Buurtschap
Peel en Maas
Noord-Limburg
Limburg

t_heeske_straatnaambord_heeske.jpg

't Heeske is een buurtschap in de provincie Limburg, in de streek Noord-Limburg, gemeente Peel en Maas. T/m 2009 gemeente Maasbree. De buurtschap valt onder het dorp Maasbree. (© Google StreetView)

't Heeske is een buurtschap in de provincie Limburg, in de streek Noord-Limburg, gemeente Peel en Maas. T/m 2009 gemeente Maasbree. De buurtschap valt onder het dorp Maasbree. (© Google StreetView)

't Heeske

Terug naar boven

Status

- 't Heeske is een buurtschap in de provincie Limburg, in de streek Noord-Limburg, gemeente Peel en Maas. T/m 2009 gemeente Maasbree.

- Buurtschap 't Heeske valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Maasbree.

- Buurtschap 't Heeske heeft geen plaatsnaamborden, zodat je alleen aan de vrijwel gelijknamige straatnaambordjes Heeske kunt zien dat je in de buurtschap bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1869 Op het Heesken.

Naamsverklaring
Verkleinvorm van hees 'struikgewas, kreupelhout'.(1)

Terug naar boven

Ligging

Buurtschap 't Heeske ligt rond de bijna gelijknamige weg Heeske en het aangrenzende deel van de Oude Heldenseweg, ZW van het dorp Maasbree en NO van het dorp Helden.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Buurtschap 't Heeske omvat ca. 40 huizen met ca. 100 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- "Vanuit Maasbree kom je via 't Heeske op de weg die vroeger de verbinding vormde tussen de dorpen Maasbree en Helden en die daarom de naam Oude Heldenseweg heeft gekregen. Als belangrijkste verbindingsweg tussen twee dorpen heeft deze weg zijn functie verloren toen omstreeks 1937 de Provincialeweg werd aangelegd. Bij de overgang van de grindweg naar de Oude Heldenseweg tref je een kruis aan; het is een zogeheten hagelkruis, dat diende ter bescherming van de oogst." (bron: Dorpsommetje Maasbree)

Hagelkruis 't Heeske is in het midden van de 18e eeuw geplaatst. In de jaren vijftig van de 20e eeuw zette het verval in en is het hagelkruis zelf helemaal verdwenen. In 1978 heeft de buurtschap in het kader van de wedstrijd 'Kern met Pit' besloten het hagelkruis in ere te herstellen. Dit is een jaarlijkse landelijke wedstrijd van de Heidemaatschappij om de leefbaarheid in de samenleving te bevorderen. Een jaar later kon de buurtschap uit handen van Prins Claus een oorkonde in ontvangst nemen, als winnaar van de leefbaarheidwedstrijd: ‘Een kern waar pit in zit’. Daar is de buurtschap nog altijd trots op. De Maasbreese beeldhouwer Jeu Hendriks kreeg de opdracht een nieuw hagelkruis met corpus Christi te ontwerpen. Deze timmerman-kunstenaar heeft voor dit kunstwerk eeuwenoud eikenhout van een boerderij uit de buurtschap gebruikt. Hij slaagde cum laude; het hagelkruis werd een markant punt in de buurt.

In de herfst van 2016 sloeg het noodlot toe. Voorzitter Ton Boots van Stichting Kruisen en Kapellen Maasbree: “Een buurtbewoner meldde ons dat de corpus Christi was verdwenen en het hagelkruis was beschadigd. Op 10 oktober hebben we aangifte gedaan van vandalisme en diefstal. In november 2016 is het corpus Christi zwaar beschadigd zonder armen teruggevonden aan de oever van de naburige Everlosebeek. Samen met Stichting Kruisen en Kapellen Maasbree heeft buurtvereniging 't Heeske besloten het hagelkruis in volle glorie te herstellen. Beeldhouwer Wijnhoven uit Meterik heeft de corpus Christi weer armen gegeven. Wij zijn trots dat we op 20 mei 2017 het hagelkruis weer door kapelaan Hans te Boekhorst officieel hebben kunnen laten inzegenen. Het hagelkruis hoort al eeuwen bij deze buurtschap. Laten we hopen dat de spreuk ‘Horen wij den vrede-groet, Alleluja God is goed’ eeuwigdurende waarde krijgt.”

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Carnaval. - De in seizoen 2013-2014 diamanten Buurtvereniging organiseerde in 2014 de boerebroelof (boerenbruiloft) in Maasbree. Tijdens een geanimeerde bijeenkomst werd het boerebroelofgezelschap aan de bewoners van de buurt voorgesteld door een ludieke speelfilm. Ze noemden zich toen 'Boore vreejstaot 't Heeske'. Kennelijk is daar toen ook een speciale vlag voor gemaakt.

Terug naar boven

Links

- Buurtvereniging: - Er is een Buurtvereniging 't Heeske. Voor zover ons bekend zijn zij niet met een website of -pagina op het internet aanwezig. - Hier vind je hun contactgegevens.

Reactie toevoegen