't Hoekje (Kommerzijl)

Plaats
Buurtschap
Westerkwartier
Westerkwartier
Groningen

't Hoekje (Kommerzijl)

Terug naar boven

Status

- 't Hoekje is een buurtschap in de provincie Groningen, in de streek en gemeente Westerkwartier. T/m 1989 gemeente Grijpskerk. In 1990 over naar gemeente Zuidhorn, in 2019 over naar gemeente Westerkwartier.

- Buurtschap 't Hoekje valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Kommerzijl. Het was nabij het noordelijkste puntje van de voormalige gemeente Grijpskerk.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1936 Hoekje.

Naamsverklaring
Betekent 'kleine hoek'.(1)

Terug naar boven

Ligging

Buurtschap 't Hoekje ligt N van het dorp Grijpskerk, ZO van het dorp Munnekezijl, NO van het dorp Pieterzijl, Z van het dorp Lauwerzijl en NW van het dorp Kommerzijl, rond de rotonde van de weg Ooster-Waarddijk en de provinciale weg N388, die ter plekke - en ook enkel daar - Hoekje heet.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Buurtschap 't Hoekje omvat ca. 10 huizen met ca. 25 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Café
Vermoedelijk in de jaren 1880 werd door timmerman Johannes (Rieuwerts) Kerkstra uit Burum een herberg met doorrit gebouwd. In 1908 werd de herberg overgedragen en kreeg deze de naam De Waarden. Begin 20e eeuw duikt voor het eerst de naam 't Hoekje op als aanduiding voor het gehucht. Vanaf 1937 bestiert Klaas Pol de herberg en vestigt er ook een kruidenierszaak en slijterij. In 1955 koopt Pol het pand van de familie Kerkstra. In 1972 verkoopt hij, op dat moment zonder beroep en wonend te Munnekezijl, het café aan caféhouder Rienk Hoekstra, die er dan al woont. Vermoedelijk huurde Hoekstra het pand toen al ongeveer tien jaar van Pol. In de koopakte staat als naam van het café “'t Hoekje” vermeld. Bij de omschrijving van het pand wordt de winkelfunctie niet meer genoemd. Begin 2008 komt het café leeg te staan, waarna het na twee jaar leegstand op 30 augustus 2009 door onbekende oorzaak door een brand in de as wordt gelegd (video). Een lege vlakte domineert sindsdien de plek.(2)

- Geschiedenis van buurtschap 't Hoekje.

Reactie toevoegen