't Hoogezand

Plaats
Buurtschap
Ooststellingwerf
Stellingwerven
Fryslân

't Hoogezand

Terug naar boven

Status

- 't Hoogezand is een buurtschap in de provincie Fryslân, in de streek Stellingwerven, gemeente Ooststellingwerf.

- De buurtschap 't Hoogezand valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Donkerbroek.

- De buurtschap 't Hoogezand heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap 't Hoogezand ligt rond de gelijknamige weg. De buurtschap ligt ZW van het dorp Donkerbroek, NNO van het dorp Makkinga, NW van het dorp Oosterwolde en ONO van het dorp Hoornsterzwaag.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap 't Hoogezand omvat een handvol huizen, met ca. 20 inwoners.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Landgoed De Cuynder ('t Hoogezand 3) zet met haar nieuwe - sinds 2019 - eigenaren Leo en Marike de Wolf de lijn voort die Aat en Klaske Oosenbrug hadden opgezet. Toen was het een biologische kwekerij, nu een duurzaam erf waar de beginselen van de permacultuur wordt gekoesterd. Dat wil zeggen: geen kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen op de ecologische tuinderij. Het centrale thema rond alle activiteiten is het oog hebben voor de mens en oog voor de natuur: goed rentmeesterschap zoals dat in de Bijbel wordt beschreven.

Terug naar boven

Links

- Zorg: - "Landgoed De Cuynder in Donkerbroek ('t Hoogezand 3) heeft een kleinschalige tuinderij (2 ha) met bijzondere groente- en fruitgewassen, een boomgaard, 90 pijnbomen, een minicamping en een winkeltje. Bijzonder is het Cuynder-Huys. Hier kun je als deelnemers in de dagbesteding - als locatie van zorginstelling Schouder aan Schouder - tot rust komen nadat je buiten hebt gewerkt. Hier kunnen ook activiteiten worden georganiseerd in een huiselijke sfeer als het buiten even minder weer is. Je kunt ons helpen met verschillende activiteiten zoals het bijhouden van het groen in de kassen, de kwekerij, het plukken van fruit in de boomgaard, catering (zoals jam maken), het beheren van het winkeltje, knutselen, het verzorgen van de dieren (kippen en hobby varkens), net wat bij jou past! Wil je een keer sfeer proeven en het terrein verkennen, de faciliteiten bekijken, kennismaken met de begeleiders? Dat kan altijd. We leiden je graag vrijblijvend rond."

Reactie toevoegen