't Jannendorp

Plaats
Buurtschap
Leusden
Eemland Gelderse Vallei
Utrecht

t_jannendorp_buurtschapsgezicht_kopie.jpg

Buurtschap 't Jannendorp heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen. (© Google)

Buurtschap 't Jannendorp heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen. (© Google)

't Jannendorp

Terug naar boven

Status

- 't Jannendorp is een buurtschap in de provincie Utrecht, in de streek Gelderse Vallei, en in de streek Eemland, gemeente Leusden. T/m 31-5-1969 gemeente Stoutenburg.

- Buurtschap 't Jannendorp valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Achterveld.

- Buurtschap 't Jannendorp heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Spelling
In de atlassen staat de plaatsnaam zonder lidwoord, maar de straatnaam ter plaatse is 't Jannendorp. Wij stellen daarom voor om ook voor de plaatsnaam die spelling aan te houden.

Oudere vermeldingen
1936 Jannendorp.

Naamsverklaring
Betekenis onduidelijk. Misschien Utrechts jannen 'kastanje'. Evenals de nabijgelegen buurtschap Musschendorp kleinerende naamgeving?(1)

In het tijdschrift van Historische Kring Leusden, d.d. februari 2005, vinden we de volgende verklaring: "Deze buurtschap is genoemd naar een aantal Jannen die daar hebben gewoond: Jan Zieltjes, Jan van Burgsteden, Jan Evers, Jan van Laar, Jan Bloem, Jan de Jong en Jantje Koller (aldus Jan Schouten*). Het buurtje werd vroeger ook wel De Feber genoemd, welke naam was afgeleid van een Fransman genaamd Le Fèbre, die daar destijds woonde. Le Fèbre was een gepensioneerd Frans officier (achtergebleven na de Franse overheersing?). De huidige naam sprak de mensen echter meer aan, en zo raakte de naam De Feber weer in onbruik. De weg er doorheen kreeg ook de naam van al die Jannen; aanvankelijk Jannendorperweg, tegenwoordig 't Jannendorp geheten."
* Vermoedelijk doelt men hiermee op de inmiddels overleden dorpshistoricus van Achterveld met die naam.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap ligt rond de gelijknamige weg en rond de wegen Jan van Arkelweg (het gedeelte van deze weg N van het kruispunt met de weg 't Jannendorp, tot bij het kruispunt met de wegen Emelaarseweg en Klettersteeg) en Emelaarseweg (het gedeelte van deze weg rond de kruispunten met de Jan van Arkelweg en de weg 't Jannendorp; Z zijde). De buurtschap ligt direct N van het dorp Achterveld (net buiten de 'bebouwde kom' van de dorpskern), W van het dorp Barneveld, OZO van het dorp Stoutenburg en de stad Amersfoort, ONO van het dorp Leusden, ZO van het dorp Hoevelaken, ZZW van het dorp Zwartebroek, ZW van het dorp Terschuur en NNW van het dorp De Glind.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Buurtschap 't Jannendorp omvat ca. 15 huizen met ca. 40 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Inwoners ijveren anno 2018 voor verlichting van de weg 't Jannendorp. Sinds de weg in 2017 opnieuw geasfalteerd is, vinden ze het er onveiliger geworden. Sluipverkeer, scholieren op de fiets, wandelaars en aanwonenden maken allemaal gebruik van deze weg. Vooral in het donker ondervinden ze dat je als voetganger niet veilig bent. De gemeente onderzoekt wat de beste oplossing is voor dit overgangsgebied tussen dorp en buitengebied.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Op een zondag half december (13.45-18.00 uur, in 2018 voor de 4e keer) organiseert de op 't Jannendorp gevestigde Manege en Pensionstal De Mallejan haar jaarlijkse Kerstspecial. Kerstmeisjes verwelkomen de volwassenen met een glaasje glühwein en de jeugd krijgt een warme kop chocomel aangeboden. De jeugdruiters starten om 14.00 uur in kersttenue met de jaarlijkse Kerstbomenrace; wie van hen stuurt het snelst een van de kleine pony's door het dennenparcours. Altijd weer een leuk spektakel om naar te kijken. Daarna komt een groep gevorderde ruiters in actie. Zij laten hun winnende carrouseluitvoering zien, gereden op D pony's en paarden. Vervolgens treden de winnaars van de Pas de Deuxwedstrijd op. Tijdens het programma kunnen de kinderen gratis geschminkt worden, en is er gelegenheid om een ritje op een van de pony's te maken. Stalhouderij M. Bakker is aanwezig en aan de bar kun je een kaartje kopen voor een rondritje met de koets door Achterveld. Na de pauze verzorgen ruiters een synchroon springshow, gevolgd door het Duospringen. Ouders krijgen op deze dag een mooie indruk van het team en de manegesfeer van De Mallejan, en van alle andere mogelijkheden van bedrijfs- en familie-uitjes op het bedrijf.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Alex Dol beschrijft zijn bezoek aan 't Jannendorp d.d. mei 2015.

Reacties

(4)

Hallo,

Ik ben bezig met het uitzetten van een wandelroute met het thema "Jan en alleman". Een wandeling van Barneveld naar Amersfoort. Uiteraard loopt deze route via 't Jannendorp. Ik ben dan ook op zoek naar achtergrondinformatie over deze buurtschap. Hier is weinig over te vinden. Weet u hier meer over?

Vriendelijke groet,
Rogier vogelzang

Enige tijd geleden kon ik er ook niets inhoudelijks over vinden. Maar ik heb nog een keer het hele internet hierop af gezocht, en toch nog wel enkele aardige wetenswaardigheden gevonden, o.a. een mooi verhaal over hoe het nu zit met die Jannen.
Met vriendelijke groet en succes met het uitzetten van uw route, Frank van den Hoven, hoofdredacteur Plaatsengids.nl

Hartelijk dank voor de aanvullingen! Mooie wetenswaardiheden. De wandelroute is inmiddels klaar en verkrijgbaar via http://www.creanatura.nl/page/wandelstoktochten

Dank voor je compliment Rogier. Een van onze uitdagingen is om zelfs bij de allerkleinste en onbekendste buurtschapjes nog enkele inhoudelijke wetenswaardigheden te vinden, en het is altijd weer een kick als dat na een zoektocht in papieren en/of elektronische bronnen weer is gelukt, zoals hier. Wat een origineel idee, de handgemaakte wandelstokken die je maakt en de andere creatieve dingen die je doet met hout, de wandelingen e.d. Veel succes ermee gewenst.

Reactie toevoegen