't Kruis

Plaats
Buurtschap
Dijk en Waard
West-Friesland
Noord-Holland

t kruis richtingbordje.jpg

Buurtschap 't Kruis moet plaatsnaamborden ontberen. Slechts een richtingbordje in Heerhugowaard verwijst naar de buurtschap.

Buurtschap 't Kruis moet plaatsnaamborden ontberen. Slechts een richtingbordje in Heerhugowaard verwijst naar de buurtschap.

't Kruis

Terug naar boven

Status

- 't Kruis is een buurtschap* in de provincie Noord-Holland, in de streek West-Friesland, gemeente Dijk en Waard. T/m 2021 gemeente Heerhugowaard.
* De buurtschap heeft weliswaar al sinds 1923 een kerk, en is daarmee in principe als dorp te beschouwen, maar wordt desondanks nog altijd als buurtschap beschouwd, dus conformeren wij ons daaraan.

- De buurtschap 't Kruis valt, ook voor de postadressen, onder de kern Heerhugowaard.

- De buurtschap heeft geen plaatsnaamborden. Een richtingbordje in Heerhugowaard verwijst wel naar de buurtschap (zie foto), maar je kunt dus niet zien wanneer je er bent gearriveerd...

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1936 Kruis.

Naamsverklaring
Volgens de gangbare verklaring dankt de buurtschap haar naam aan de ligging op het kruispunt van twee wegen (waarvan één overigens pas betrekkelijk recent is doorgetrokken).(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap 't Kruis ligt in het ZO van Heerhugowaard, rond de kruising van de Jan Glijnisweg met de Rustenburgerweg. De buurtschap lag oorspronkelijk los van de kern Heerhugowaard, maar is er door de uitbreidiingen van Heerhugowaard aan vast komen te liggen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap 't Kruis omvat ca. 200 huizen met ca. 500 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De hoogspanningsmasten in 't Kruis zijn in 2014 bijna allemaal verwijderd omdat de leidingen inmiddels ondergronds zijn aangelegd. Eén mast is blijven staan. Deze wordt gebruikt t.b.v. modiele telefonie.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De RK Heilige Familiekerk (Jan Glijnisweg 30) uit 1923 is witgeschilderd en bijzonder qua vormgeving. Interessante interbellumkerk. Ingrijpend verbouwd en gemoderniseerd in 1966, met name door 'afbouw' van een voorgevel (ter plaatse van een ooit ontworpen, maar nooit gebouwde klokkentoren), met aan die voorgevel op merkwaardige wijze opgehangen klokken. De koorpartij uit 1923, met vier glas-in-loodramen uit die tijd, waarboven een dakruiter, is intact gebleven. Het kerkinterieur is gerestaureerd in 1988. Het orgel dateert uit ca. 1960 en is gebouwd door Jos H. Vermeulen. - Geschiedenis van de kerk in de buurtschap 't Kruis op de site van de Heilige Familie Parochie.

- 't Kruis heeft 1 rijksmonument: de 17e-eeuwse stolpboerderij op Jan Glijnisweg 29 (met erf en hekpijlers zijn dat weliswaar in totaal formeel 3 rijksmonumenten).

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Kermis (weekend in juli).

- Popfestival Kruispop (weekend in september).

- Kruizer Winter Fair (weekend in december).

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Als het in de winter hard genoeg vriest, kun je schaatsen op de ijsbaan van 't Kruis.

Terug naar boven

Links

- Buurtvereniging: - Wijkvereniging 't Kruis.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van 't Kruis.

Reactie toevoegen