't Zwaantje

Plaats
Buurtschap
Krimpenerwaard
Krimpenerwaard
Zuid-Holland

't Zwaantje

Terug naar boven

Status

- 't Zwaantje is een buurtschap in de provincie Zuid-Holland, in de streek en gemeente Krimpenerwaard. T/m 1984 gemeente Ouderkerk aan den IJssel. In 1985 over naar gemeente Ouderkerk, in 2015 over naar gemeente Krimpenerwaard.

- Buurtschap 't Zwaantje valt onder het dorp Lageweg, als dichtstbijzijnde dorp in de voormalige gemeente Ouderkerk, maar voor de postadressen liggen beide 'in' Ouderkerk aan den IJssel. Gezien de ver van dat dorp verwijderde ligging heeft de buurtschap overigens meer banden met het N buurdorp Gouderak.

- Buurtschap 't Zwaantje heeft geen plaatsnaamborden, en er is ook geen sprake van een gelijknamige straatnaam, zodat je slechts aan het busbordje met de naam van de buurtschap kunt zien dat je er bent aangekomen. Ook de voormalige houthandel en timmerfabriek op nr. 422 was naar de buurtschap genoemd.

Terug naar boven

Naam

Naamgeving
De buurtschap is genoemd naar het lokale Café 't Zwaantje. (bestaat dat nog?, red.)

Terug naar boven

Ligging

Buurtschap 't Zwaantje ligt NNO van Ouderkerk aan den IJssel, NO van Lageweg, ZW van Gouderak, rond de IJsseldijk-Noord.

Terug naar boven

Geschiedenis

Kruidenier
Tot in de jaren zestig was er in buurtschap 't Zwaantje het kruidenierswinkeltje van Neeltje Stouthart-van den Heuvel (1909-2006) en haar ouders. In 1967 is het pand gesloopt. Op deze plek is een nieuw huis voor haar zoon en schoondochter Jan en Klazina gebouwd, die daar nog altijd wonen. Neeltje heeft tot haar overlijden in 2006 naast hen gewoond.

Boven het raam van de deur van het winkeltje zat een raampje met een 'levensboom'. Toen eind jaren zestig de Dopskerk van Ouderkerk werd gerestaureerd, kwamen de mensen van de kerk bij Neeltje vragen of zij dat levensboomraampje nog had. Gelukkig had zij dat nog bewaard. Zij wilden dat namelijk graag inbouwen in de nieuw te bouwen consistorie van de Dorpskerk. En zo geschiedde. Nadien is Neeltje nog vaak naar Ouderkerk geweest en ging dan altijd even langs de kerk om haar raampje te aanschouwen. Zie ook het verhaal hierover in een van de afbeeldingen.

Houthandel en timmerfabriek
Houthandel en timmerfabriek 't Zwaantje (IJsseldijk-Noord 422) is in 1949 opgericht door de heer A. Trouwborst. Er werd voornamelijk gehandeld in gebruikt hout. Later zijn de werkzaamheden uitgebreid met het plaatsen van kassen bij tuinders en het plaatsen van demontabele houten gebouwen, loodsen en units. In 1987 heeft de zoon, C. Trouwborst, het bedrijf overgenomen. De afgelopen jaren verkochten ze o.a. hardhout, vurenhout en plaatmateriaal, palen, planken enz., ruw of geschaafd. Het bedrijf bestaat nu niet meer. Het bedrdijf is t/m december 2016 in functie geweest.

Reactie toevoegen