Teetlum

Plaats
Buurtschap
Waadhoeke
Fryslân

teetlum_wommelseweg_85_boerderij_dijksgat_kopie.jpg

Buurtschap Teetlum, boerderij Dijksgat op Wommelseweg 85

Buurtschap Teetlum, boerderij Dijksgat op Wommelseweg 85

teetlum_zicht_op_molen_teetlum_of_duivenhok_kopie.jpg

Buurtschap Teetlum, zicht op spinnenkopmolen Teetlum of Duivenhok, die midden in de weilanden staat en alleen te voet te bereiken is.

Buurtschap Teetlum, zicht op spinnenkopmolen Teetlum of Duivenhok, die midden in de weilanden staat en alleen te voet te bereiken is.

Teetlum

Terug naar boven

Status

- Teetlum is een buurtschap in de provincie Fryslân, gemeente Waadhoeke. T/m 2017 gemeente Franekeradeel.

- De buurtschap Teetlum valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Tzum.

- De buurtschap Teetlum heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

- Curieus is dat de plaatsnaam Teetlum vanaf ca. 1930 van de kaarten vedwenen is (terwijl soortgelijke buur-buurtschappen als Fatum en Tritzum wél op de kaarten zijn blijven staan). Wat ons betreft een vergissing van de Topografische Dienst, want de huizen in deze buurtschap bestaan immers nog altijd, dus de buurtschap zelf ook.

Terug naar boven

Naam

In het Fries
Teatlum.

Oudere vermeldingen
1433 kopie Teetlama buren, 1433 kopie Tetlum, 1490 Teetlem, 1497 Teethlama hues, 1502 Teetlum.

Naamsverklaring
Betekent heem 'woonplaats, woning' van de persoon Têtila.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap ligt ZO van Tzum, ZO van buurtschap Fatum, rond een deel van de Wommelserweg. Het betreft de huisnummers 82a t/m 86, plus Molen Teetlum of Duivenhok. De panden met huisnrs. 82a en 84 liggen aan dezelfde lange oprijlaan, een paar honderd meter van de openbare weg af. Voor iemand die niet ter plekke bekend is lastig te vinden. Het is daarom handig dat ze de ligging van hun panden luid en duidelijk aan de openbare weg hebben aangegeven.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft buurtschap Teetlum 2 huizen met 12 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap 5 huizen en zal het inwonertal derhalve 10 tot 15 bedragen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- ZO van Molen Fatum en de gelijknamige buurtschap staat de spinnenkopmolen Teetlum of Duivenhok (wat ook de naam is van de nabijgelegen boerderij op Wommelserweg 86). Deze molen bemaalde vroeger de Kramershoek, een particuliere polder van ongeveer 68 ha, die ook wel Duivenhok of Duivendak werd genoemd. De molen, die eigendom is van de gemeente Waadhoeke, is in 1986 gerestaureerd. Bij deze molen is tegenwoordig sprake van bemaling in circuit. De molen ligt midden in de weilanden. Zo te zien loopt er geen weg naartoe, zeker geen verharde weg, en is de molen alleen lopend te bereiken.

Reactie toevoegen