Ter Apelkanaal

Plaats
Dorp
Westerwolde
Westerwolde
Groningen

ter_apelkanaal_plaatsnaambord_kopie.jpg

Ter Apelkanaal is een dorp in de provincie Groningen, in de streek en gemeente Westerwolde. T/m 2017 gemeente Vlagtwedde.

Ter Apelkanaal is een dorp in de provincie Groningen, in de streek en gemeente Westerwolde. T/m 2017 gemeente Vlagtwedde.

Ter Apelkanaal

Terug naar boven

Status

- Ter Apelkanaal is een dorp in de provincie Groningen, in de streek en gemeente Westerwolde. T/m 2017 gemeente Vlagtwedde.

- Onder het dorp Ter Apelkanaal vallen ook de buurtschappen Jipsingboermussel, Lauderbeetse, Lauderzwarteveen, Sellingerbeetse (voor een klein deel) en Slegge, en, alleen voor de postadressen, het O deel van het Groningse deel van het dorp Zandberg.

Terug naar boven

Naam

In het Gronings
Troapelknoal.

Oudere vermelidngen
1867 water: Stads ter Apel Kanaal, 1877 water: ter Apelerkanaal of Stads-ter-Apelerkanaal, 1899 Terapelkanaal, 1936 Ter-Apelkanaal.

Naamsverklaring
Het dorp is genoemd naar de ligging aan het gelijknamige kanaal, een voortzetting van het Stadskanaal. In 1858 werd Ter Apel bereikt.(1)

Terug naar boven

Ligging

Het dorp ligt rond het gelijknamige kanaal, ZO van Stadskanaal en Musselkanaal, N van Ter Apel. Het dorp grenst in het Z (voor het horizontale deel) en het W (voor het verticale deel) aan de provincie Drenthe. Het dorp bestaat in feite uit 3 delen: het horizontale deel is in het N de buurtschap Jipsingboermussel en in het Z het O Groningse deel van de kern Zandberg, beide aangegeven middels witte naamborden onder blauwe borden (komborden) Ter Apelkanaal. Ten derde het eigenlijke dorp zelf, dat als lintbebouwing langs het verticale deel van het kanaal ligt, langs de wegen Ter Apelkanaal West en -Oost.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Het dorp Ter Apelkanaal heeft ca. 400 huizen met ca. 1.000 inwoners, dit is inclusief de aantallen voor het deel van het dorp Zandberg dat binnen het formele dorpsgebied ligt.

Terug naar boven

Geschiedenis

Ontstaan kanaal en dorp
In 1765 besluit de stad Groningen een kanaal te laten graven van Bareveld (Z van Veendam en Wildervank) tot aan Ter Apel (nabij de buurtschappen Barnflair en Munnekemoer, waarna het op Drents grondgebied verder gaat als Stads-Compascuum Kanaal), ter bevordering van de ontginning van het hoogveen van het Bourtangermoeras. Het 38 km lange kanaal komt als een lineaal langs de Gronings-Drentse grens te lopen. Het kanaal komt in 1856 gereed. Door de turfvaart, en later het vervoer van aardappelen voor de aardappelmeelindustrie en stro voor de strokartonfabrieken, is het een drukbevaren kanaal, waar de wachttijden bij de sluizen soms tot enkele uren oplopen. Rond die plekken vestigen zich daarom cafés en winkeltjes. Wat weer leidt tot dorpsvorming van respectievelijk van NW naar ZO de kernen Stadskanaal, Musselkanaal en Ter Apelkanaal.

Van vrachtvaart naar recreatievaart
Tegenwoordig wordt het kanaal ter plekke van deze kernen volgens de atlas betiteld als respectievelijk het Stadskanaal, het Musselkanaal en het Ter Apelkanaal, hoewel volgens inwoners uit de regio het hele kanaal in de praktijk nog altijd Stadskanaal wordt genoemd. In 1877 wordt ook gesproken van het Stads-Ter Apelkanaal. Door de opkomst van de vrachtwagens en de schaalvergroting in de binnenvaart vanaf begin 20e eeuw, verliest het kanaal vanaf de jaren dertig zijn betekenis als waterweg. In de jaren zeventig zijn er plannen om het kanaal te dempen, maar acties van inwoners weten dit te voorkomen. Tegenwoordig is het kanaal nog in gebruik voor de recreatievaart.

Religie
Op Ter Apelkanaal Oost 128 heeft een houten Hervormd kerkje gestaan, dat hier in 1926 is geplaatst (en voorheen in Klazienaveen-Noord heeft gestaan, dat in 1923 de huidige stenen kerk heeft gekregen). Dit kerkje is inmiddels afgebroken.

Halte aan spoorlijn
Van 1924 tot 1935 is er een halte Ter Apelkanaal - Vetstukkenmond geweest aan de spoorlijn Stadskanaal - Ter Apel Rijksgrens. Het stationsgebouw uit 1926 is in 1968 helaas afgebroken.

Tweede Wereldoorlog
In januari 1944 laten bommenwerpers hun last vallen bij aardappelmeelfabriek M & O (Musselkanaal en Omstreken) (het huidige Avebe) in Ter Apelkanaal. Duitse jagers zagen namelijk hun kans schoon om geallieerde bommenwerpers aan te vallen en de formatie uiteen te jagen. (bron: 'Anderhalve eeuw aardappelzetmeelindustrie', door E.J. van Houten) Volgens een oud-inwoner zijn hierbij 8 doden gevallen en is er ook sprake van een oorlogsmonument in het dorp, dat vermoedelijk deze gebeurtenis herdenkt. Van beide kunnen wij vooralsnog geen nadere informatie op het internet vinden.

Avebe
Een grote werkgever in Ter Apelkanaal, qua grondgebied en qua aantal werknemers, is het fabriekscomplex van Avebe*, gelegen direct NO van waar de 2 haaks op elkaar staande lintbebouwingen van het dorp een hoek maken. De aardappelmeelfabriek is op 2 februari 1904 als M & O ('Musselkanaal en Omstreken') opgericht door 127 leden (landbouwers). De weg die naar de fabriek loopt, heet nog altijd M. & O.-weg. In 1909 komt er een kantoor bij. Het jaartal staat op de pui. Dat kantoorgebouw, met het karakteristieke torentje, is het enige gebouw uit de begintijd dat er nog altijd staat.

Avebe is in 1919 gestart als ‘Aardappelzetmeel Verkoop Bureau’ (A.V.B.). De eerste jaren bevorderen ze de verkoop voor meerdere zelfstandige coöperaties. In 1948 is de naam veranderd in Coöperatieve Verkoop- en Productievereniging van Aardappelzetmeel en Derivaten AVEBE B.A., ook gespeld geweest als A-Vé-Bé. Halverwege de 20e eeuw introduceren de fabrieken die bij Avebe aangesloten waren nieuwe producten: zetmeelderivaten. Die ontwikkeling krijgt een impuls in 1971, het jaar waarin de fabrieken en het verkoopbureau zich tot één bedrijf ontwikkelen. Het innovatieproces komt dan echt op gang en is sindsdien niet meer opgehouden.
* Het nabijgelegen woonwijkje ligt aan de Avébéweg, omdat de bedrijfsnaam ook als Avébé gespeld is geweest.

In 1964 is de fabriek - na fusie met de aardappelmeelfabrieken Westerwolde in Veelerveen en Ter Apel en Omstreken - omgedoopt van M & O tot W.T.M. (= Westerwolde, Ter Apel en Omstreken en Musselkanaal en Omstreken), terwijl het eigenlijk pas sinds 1971, na het samengaan van de chemische fabriek Avebe en W.T.M., als geheel onderdeel is van het concern Avebe. Naast het kantoorpand hebben een aantal fabriekshuizen gestaan. Deze zijn in 1913 gebouwd, onder architectuur van de onderneming G. en W. Wierenga, die in die tijd alles op dit gebied voor Avebe bouwde. De aardappelen worden tot in de jaren zestig met schepen aangevoerd, daarna nemen vrachtauto's deze taak over. De fabriekshuizen zijn in 1969 afgebroken, omdat Avebe wilde uitbreiden. Het kanaal voor de fabriek langs is in 1970 gedempt.

Inmiddels is Avebe uitgegroeid tot een internationale coöperatie met ruim 2500 aangesloten Nederlandse en Duitse leden. De producten van Avebe vinden hun weg naar klanten over de hele wereld. Avebe is wereldwijd de grootste producent van aardappelzetmeel voor toepassingen in voeding, diervoeding, papier, bouw, textiel en kleefstoffen. Er werken ongeveer 1400 medewerkers aan een jaarlijkse omzet van ca. 550 miljoen euro. Bij Avebe Ter Apelkanaal worden zetmeel, zetmeelspecialiteiten, vezels, eiwit en Protamylasse geproduceerd.

Aardappelzetmeel is nog altijd belangrijk voor Avebe, maar ze kijken ook verder: ze willen alles uit de aardappel halen wat erin zit. Ze hebben nieuwe technieken ontwikkeld en winnen sindsdien ook hoogwaardige eiwitten uit de aardappel. Hiermee bieden ze onderscheidend vermogen in met name voedingstoepassingen. Ze zien de volgende 100 jaar dan ook vol vertrouwen tegemoet. Tegenwoordig heeft Avebe in Nederland nog vestigingen in Foxhol, Gasselternijveen en Ter Apelkanaal. Nadere informatie over actuele ontwikkelingen op laatstgenoemde locatie vind je in het verslag van het bezoek van leden van het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) aan de locatie (2013).

Op 11 november 2019 bestond Avebe 100 jaar. Gedurende het hele jaar zijn er jubileumactiviteiten georganiseerd. Zo is er door een groep leden en medewerkers 800 kilometer gefietst langs de alle productielocaties in Europa voor Stichting Make-A-Wish, met een opbrengst van 55.000 euro voor het goede doel, met 'Avebe in de Maatschappij' sponsort Avebe duurzame en vitale initiatieven in de regio, er was de Avebe Student Challenge waarmee ze studenten uitdaagden om de fabriek van de toekomst te ontwerpen, en in september was er een jubileumfestival. De productielocatie in Ter Apelkanaal en het agrarisch bedrijf van een Avebe-lid in 1e Exloërmond ontvingen zo’n 3.000 bezoekers. Leden en medewerkers konden met hun familieleden en vrienden samen in het verleden, heden en de toekomst duiken. Er was aandacht voor alle wereldwijde productielocaties, duurzaamheid en voor de eindproducten waarin Avebe’s ingrediënten worden verwerkt. Bussen en evenemententreintjes reden af en aan voor tours over de locatie en naar het boerenbedrijf van de familie Beuling in 1e Exloërmond om de bezoekers een indruk te geven van teelt en productie bij Avebe. Kinderen konden knutselen met aardappelen en op het festivalterrein kon worden genoten van drankjes, hapjes en muziek. Op de boerderij van de familie Beuling was er aandacht voor alles wat komt kijken bij de teelt van de aardappelen. Van oude landbouwwerktuigen tot de nieuwste machines en van het kweekwerk van Avebe-dochter Averis tot het aardappelen afleveren aan de fabriek werd op een feestelijke wijze in beeld gebracht. Zie ook de Aftermovie van het jubileumfestival.

De DEXTAK Dextrine Fabriek van Avebe in Ter Apelkanaal is in 2012 getroffen door een stofexplosie. Stork kreeg de opdracht om de fabriek te ontmantelen en te herbouwen. De doorlooptijd moest zo kort mogelijk zijn om productie uitval te minimaliseren. Het herontwerp van de fabriek is aangegrepen om de fabriek nog veiliger te maken door in de machines het stikstofgehalte zo ver te verhogen dat onvoldoende zuurstof aanwezig is voor ontbranding of explosie. In samenwerking met Avebe, Arbeidsinspectie en TNO is de ontmanteling en het bijbehorend onderzoek gedaan. Na rapportage heeft Stork de opdracht gekregen voor herbouw en re-engineering (upgrade) van de DEXTAK fabriek. De volgende taken zijn door Stork uitgevoerd: projectmanagement; engineering; procurement; construction management; de- en montage productiemiddelen; E&I aanpassingen naar NEN 3140 & Atex richtlijnen; revisie van rotating equipment (o.a. pompen/doseersluizen); montage leidingwerk. Resultaten: door de multidisciplinaire aanpak, gericht op flexibiliteit, was de fabriek in korte tijd weer operationeel; verbeterde productieprocessen op het gebied van veiligheid, ATEX, NEN3140, NEN1010, PED; Avebe heeft door de korte doorlooptijd van het project, en dus relatief korte stilstandtijd van haar productiefaciliteit, al haar klanten weten te behouden. "De voorwaarden waren uitdagend: het Stork team moest onder zeer hoge tijdsdruk en met strikte veiligheidsregels werken. Onder deze omstandigheden hebben zij een extreem goede performance geleverd", aldus Hans Stuut, Operations Manager Avebe. (bron: Stork)

Fotoboek
Radioloog Rienhart Wolf (1960) uit Annen, zoon van de toenmalige notaris Dirk Wolf in Ter Apel, schreef sinds 2006 om de drie weken een verhaal voor de populaire rubriek 'Vervlogen Tijden' in de kranten Kanaalstreek en de Ter Apeler Courant. Medio 2017 is die rubriek overgenomen door Jakob Been uit Ter Apel. Na het schrijven van de eerste bijdrage van 'Vervlogen Tijden' voor de krant bedacht Rienhart - die ook de website Oudterapel.nl runt - al het plan om er ooit een boek over uit te geven. In 2017 is dat plan werkelijkheid geworden. "De vroegste fotografische geschiedenis van het dorp en de daarmee nauw verbonden plaatsen Ter Apelkanaal, Barnflair en Munnekemoer was voorheen slechts fragmentarisch gedocumenteerd", lichtte Rienhart toe bij de verschijning van het boek. "De samenhang van die plaatsen in hun vroege ontwikkeling en met name de relatie tot het graven van het kanaal was tot nu toe niet op een overzichtelijke manier in beeld gebracht. Door eigen archiefonderzoek maar ook door gesprekken met veel oudere inwoners is dit uitgemond in een uniek fotodocument. Verder heb ik gebruik gemaakt van de omvangrijke collectie foto's en knipsels die door mijn vader zijn verzameld. Vele tientallen albums."

"Het boek is een waardevol document geworden. Voor de oudere inwoners roept het veel herinneringen op, voor nieuwkomers is het boek een openbaring." De mooiste foto’s zijn meestal op oorspronkelijke grootte op de linkerpagina weergegeven met op de rechterpagina begeleidende tekst en aanvullende foto’s. Het boek 'Vervlogen Tijden: een fotografische geschiedenis van Ter Apel, Ter Apelkanaal, Barnflair en Munnekemoer' telt 256 pagina's in kleur, met 700 historische foto's en een harde omslag, en kost 24,95 euro. Een breed scala aan onderwerpen wordt belicht, zoals Ter Apeler garagebedrijven, smederijen en stelmakers, de vrijwillige brandweer, sigaren, ansichtkaarten en kappers. De 1e druk van 1.000 exemplaren was snel uitverkocht, maar gelukkig is besloten tot een 2e druk. Informatie over de verkrijgbaarheid van het boek kun je verkrijgen bij dhr. Rienhart Wolf, e-mail rfewolf@gmail.com.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In juli 2015 is het nieuwe viaduct in de N366 bij Ter Apelkanaal gereed gekomen. Dit is een van de onderdelen uit het grootschalige project om de provinciale weg N366 tussen Veendam en Ter Apel veiliger te maken (waarover je alles kunt lezen op de site N366veilig.nl). Er is een prijsvraag georganiseerd om mensen een passende naam voor het viaduct te laten bedenken. De winnende naam is Klontjebuurt geworden. Zes personen hebben deze naam ingezonden. Er waren in totaal bijna 250 inzendingen. Zij kregen allemaal een ballonvaart aangeboden.

De naam Klontjebuurt is een historische naam. Ter Apelkanaal werd vroeger namelijk als bijnaam Klontjebuurt genoemd. Volgens de overlevering gingen de buurtbewoners geregeld bij elkaar op de koffie en daar ging altijd een klontje kandij in. Anderen beweren juist dat er geregeld iets sterkers in het koffiekopje ging en dat het klontje suiker diende om de alcohol te verdoezelen. De jury vindt Klontjebuurt “een leuke, grappige naam die men snel onthoudt. De combinatie van historie en het grappige maakt het een toepasselijke naam voor dit viaduct.” Jan Boekhoud licht hier nader op toe: "Bie mien opoe in Musselknoal kreeg je hom nait in de kovvie moar stak je hom in de mond, en den de kovvie der langs spuilen." (bron van dat laatste: Dideldom) Overigens komt de naam Klontjebuurt ook elders binnen de gemeente voor, namelijk als plaatsnaam voor deze buurtschap: Klontjebuurt.

- De voormalige vuilstortplaats aan de Schaalbergerweg in Ter Apelkanaal is ruim 8 ha groot. Tussen 1970 en 1993 is hier huisvuil, bouw- en sloopafval en bedrijfsafval uit de gemeente Vlagtwedde gedeponeerd. Daarna is de locatie gesloten en afgedekt met grond. De eigenaren, de gemeente Vlagtwedde en afvalverwerker Van Gansewinkel, hebben in 2016 besloten de plek definitief te saneren en zo te voorkomen dat de troep die daar ligt, kwaad kan. Onderzoek heeft aangetoond dat op sommige plekken net buiten de locatie vooral het giftige zware metaal barium in sterke concentraties in het grondwater aanwezig is. Bij hevige regenbuien zou het barium verder verspreid kunnen worden. Het saneringsplan dat in 2016 is gemaakt, moet dat voorkomen. Het plan omvat het aanbrengen van een zeker 2 meter dikke grondlaag. Die is dikker dan de huidige. Regenwater komt daardoor minder snel in de bodem. Bovendien wordt op die laag productiebos neergezet, waarvan de wortels water opzuigen. Het saneringsplan behelst ook dat regelmatig wordt onderzocht of de maatregelen echt helpen. Op den duur beoogt men middels verkoop van delen van het bos een deel van de investeringen terug te verdienen. (bron: DvhN, 14-1-2016)

- "Bedrijvenpark Zuid-Groningen is gelegen aan de provinciale verbindingsweg N366, in het NW van het grondgebied van Ter Apelkanaal. Duitsland, Emmen en Veendam zijn goed en gemakkelijk te bereiken. De bestemming is gericht op industrie, transport & logistiek. Er is ruimte voor zowel lichtere als zwaardere bedrijfscategorieën. Bepaalde locaties lenen zich uitstekend voor bedrijfskantoren. Anno 2019 is er nog ca. 40 hectare beschikbaar." Bedrijvenpark Zuid-Groningen is een gemengd terrein, speciaal geschikt voor voedingsmiddelen, agrobusiness en transport. Met Bedrijvenpark Zuid-Groningen beschikt de gemeente Vlagtwedde over een bedrijfslocatie van topniveau. Dit bedrijventerrein is een van de speerpuntlocaties in de provincie Groningen en wordt gerekend tot de economische kernzones. Het is een gezamenlijk initiatief van de gemeenten Vlagtwedde en Stadskanaal en de plaatselijke voedingsmiddelenindustrie Avebe. Dit direct aan het bedrijvenpark grenzende concern biedt te vestigen bedrijven de meest uiteenlopende faciliteiten, variërend van datacommunicatie en levering van energie tot en met de zuivering van water.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Gemaal (Ter Apelkanaal Oost 133) uit 1991.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- De R.M.M. Classic Motorrace (begin mei) in Ter Apelkanaal omvat demonstraties met klassieke en historische racemotoren. Het gaat hierbij niet meer om wie het snelst is, maar om regelmaat.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Wandelroute De Oude Spoordijk, Ter Apelkanaal (6,5 km).

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Ter Apelkanaal, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Beeld

- Oude foto's, ansichtkaarten e.d. van Ter Apel en Ter Apelkanaal op Facebook.

- In deze uitzending van het tv-programma Dam Op van RTV Noord (2012) gaat Rob van Dam op bezoek in Ter Apelkanaal, waar hij een aantal inwoners van dit dorp interviewt.

Terug naar boven

Links

- Belangenvereniging: - Wij lazen in een nieuwsbericht van de toenmalige gemeente Vlagtwedde uit 2012 dat er toen in ieder geval nog een Dorpsbelangen Ter Apelkanaal was, maar of zij nog bestaan is ons niet bekend. Wij kunnen namelijk geen berichten op het internet vinden van na dat jaar. Dus óf ze zijn opgeheven, óf men heeft gewoon na dit jaar niets op het internet geplaatst en ze bestaan nog wel. Als iemand weet hoe dit zit, houden wij ons aanbevolen.

- Dorpshuis: - Dorpshuis D'Oale School (Ter Apelkanaal Oost 79) is, zoals de naam al suggereert, oorspronkelijk de lagere school van het dorp geweest. Na de Tweede Wereldoorlog zijn met behulp van Marshall-gelden (wederopbouwgeld, genoemd naar de toenmalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken) op diverse plaatsen in het land o.a. scholen gebouwd. Het grootste deel van het oorspronkelijke schoolgebouw is opgetrokken uit zeer goed Fins grenen hout. Het gebouw verkeert nog altijd in zeer goede staat.

Nadat in 1980 de toenmalige basisschool het pand verliet om een nieuw pand te betrekken op de huidige locatie (Ter Apelkanaal Oost 113a), zijn reeds in 1981 de eerste dorpshuisaktiviteiten ontwikkeld. Na ca. 5 jaar hadden de activiteiten de omvang van het huidige jaarprogramma, dat in hoofdzaak draait op vaste gebruikers en volledig draaiend wordt gehouden door vrijwilligers. Doordat in de beginfase via allerlei subsidiegevers en vooral veel eigen inbreng een goede financiële start kon worden gemaakt in een volledig verbouwd dorpshuis, is het tot op de dag van vandaag gelukt de basis gezond te houden. Naast de vaste gebruikers zijn er ook regelmatig eenmalige activiteiten. Ook is het voor particulieren en verenigingen mogelijk zaalruimte te huren voor vergaderingen. Tevens kun je er een zaal huren voor een feestje. Hiervoor betaal je een vast bedrag per persoon inclusief bediening.

- Onderwijs en kinderopvang: - In ieder geval sinds 1876 wordt er al onderwijs gegeven in Ter Apelkanaal, begonnen op de locatie van de huidige autogarage Herbers. Of er voorheen ook al elders in het dorp een schoolgebouwtje stond is niet bekend. In 1888 waren er 118 leerlingen, die les kregen van 2 onderwijzers in 2 lokalen. Van 1950 tot 1980 was er de 'Finse' houten school, nadien verbouwd tot dorpshuis (zie de alinea hierboven). In 1980 komt het huidige gebouw van Basisschool De Klimop gereed. De school heeft momenteel ca. 65 leerlingen. - Gastouder Anita.

- Muziek: - De Tiroler Blaaskapel is opgericht in 1979. Na in de eerste jaren op diverse locaties in de omgeving te zijn gehuisvest, oefenen ze nu alweer vele jaren in het dorpshuis van Ter Apelkanaal. Ze treden zeer regelmatig op in verzorgingshuizen, bij Oktoberfeesten, in winkelcentra en op koffieconcerten, en ook in Duitsland. Ook spelen ze jaarlijks op het Fest der Blasmusik in schouwburg De Meenthe te Steenwijk, samen met nog ca. 20 kapellen uit heel Nederland. Het repertoire bestaat voor het grootse gedeelte uit Böhmische en Mährische muziek, beter bekend als Egerländer muziek. Veel polka's en walsen uit de rijke historie van de Volksmusik uit de grensstreek met Tsjechië. - Het nummer van de band Voorheen de Bende mit Pazzipanten "Terug noar Ter Apelkanaal - Zuik mor n aander veur me" gaat zo te zien en horen over een soldaat die terugkeert in zijn dorp.

- Sport: - Tennisvereniging T.C. TAK (= zoals de plaatsnaam Ter Apelkanaal in de volksmond ook wel wordt ingekort).

- Duurzaamheid: - De locatie van het nog te ontwikkelen Zonnepark Boswijk ligt ten westen op en aangrenzend aan Bedrijventerrein Zuid-Groningen in Ter Apelkanaal. In het verleden zijn er diverse plannen en initiatieven geweest voor het realiseren van nieuwe bedrijvigheid op deze locatie. Deze plannen zijn echter nooit van de grond gekomen. Daarom heeft de huidige grondeigenaar besloten hier een zonnepark te ontwikkelen. Op een oppervlakte van in totaal 14 ha beogen hier ca. 43.000 zonnepanelen te komen, die goed zijn voor de stroomleverantie voor ca. 4.500 huishoudens. Na het doorlopen van alle procedures beoogt de aanleg medio 2021 van start te gaan.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Ter Apelkanaal, met foto's van de grafzerken.

Reactie toevoegen