Terdiek

Plaats
Buurtschap
Hollands Kroon
West-Friesland
Noord-Holland

Terdiek

Terug naar boven

Status

- Terdiek is een buurtschap in de provincie Noord-Holland, in de streek West-Friesland, gemeente Hollands Kroon. T/m 31-7-1970 gemeente Nieuwe Niedorp, per 1-8-1970 over naar gemeente Niedorp, in 2012 over naar gemeente Hollands Kroon.

- De buurtschap Terdiek valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Nieuwe Niedorp.

- De buurtschap Terdiek had tot januari 2017 geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kon zien dat je er bent aangekomen. Maar een straatnaambordje zie je als gemotoriseerd verkeer snel over het hoofd/ Bovendien spreekt het voor een argeloze voorbijganger niet voor zich dat de straatnaam tevens op een buurtschap en dus ook een plaats(naam) duidt. Het punt is dat veel buurtschappen in ons land 'buiten de bebouwde kom' liggen en er daarom geen wettelijke verplichting is tot het plaatsen van plaatsnaamborden (die verplichting is er namelijk alleen bij bebouwde kommen, waar bij het begin en einde blauwe borden - komborden - horen te staan). En daarom doen veel gemeenten dat dan ook maar niet.

Maar het mág wel. Uit oogpunt van identiteit vindt de redactie van Plaatsengids.nl het wenselijk dat bij alle buurtschappen waar dat nog niet het geval is (ca. de helft van de ca. 4.000 buurtschappen) plaatsnaambordjes worden geplaatst, zodat inwoners expliciet kunnen zien dat ze in buurtschap X wonen, en bezoekers, bezorgers, toeristen, leveranciers en hulpdiensten ook kunnen zien dat en wanneer ze buurtschap X binnenkomen. Het kost een gemeente weinig geld en moeite; enkele palen met eenvoudige witte plaatsnaambordjes volstaan. Piet de Geus uit buurtschap Terdiek had dit al eens bij de gemeente aangekaart, waar het kennelijk ergens 'onder in een la' verdween. Zoon Mark de Geus pleitte er bij de gemeente opnieuw voor en deze keer met succes; in januari 2017 zijn de plaatsnaambordjes geplaatst.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1840 Ter Diek.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Terdiek ligt rond de gelijknamige weg, direct ONO van het dorp Oude Niedorp, ZZW van het dorp Nieuwe Niedorp, ZW van het dorp Winkel, NW van het dorp Hoogwoud en ZO van het dorp 't Veld.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Terdiek 9 huizen met 42 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 40 huizen met ca. 100 inwoners.

Terug naar boven

Links

- Zorg en welzijn: - "Hoeve Engelenburgh in buurtschap Terdiek is een zorg- en kunstboerderij, die op drie pijlers is gebouwd: een maatschappelijke, een educatieve en een culturele. De cliënten ontmoeten de maatschappij en de maatschappij ontmoet de cliënten. Burgers ontmoeten burgers in een ontwapenende omgeving. Dit past prachtig in de gedachte van de inclusieve samenleving: een samenleving waarin iedereen welkom is, waar iedereen deel van uitmaakt en aan kan bijdragen. De doelgroep van Hoeve Engelenburgh bestaat uit (jong)volwassenen met een (licht) verstandelijke beperking: die graag met dieren willen werken en verantwoordelijkheid willen dragen; die graag met hun handen werken (bijv. in de kas, creatief bezig zijn); die zich creatief of kunstzinnig willen uiten; die zich verder willen ontwikkelen op o.a. sociaal-emotioneel gebied; die ruimte nodig hebben om zicht te kunnen ontplooien; die een uitdagende en afwisselende werkplek zoeken; uit de regio Schagen, Alkmaar en Hoorn. Voor wie is Hoeve Engelenburgh nog meer interessant?: ZML-scholen die hun leerlingen een stageplaats willen aanbieden; eenieder die op zoek is naar rust en iets bijzonders."

Reactie toevoegen