Termaar (Margraten)

Plaats
Buurtschap
Eijsden-Margraten
Heuvelland
Limburg

RIT_20090415_1461_Slingerput_Termaar.jpg

Termaar heeft, zoals vele dorpen in de regio, nog een zogeheten zwingelput

Termaar heeft, zoals vele dorpen in de regio, nog een zogeheten zwingelput

RIT_20110703_1459_Kapel_versierd_voor_processie_Termaar.jpg

Termaar, kapel versierd voor processie op de derde zondag na Pinksteren

Termaar, kapel versierd voor processie op de derde zondag na Pinksteren

DK_20110603_1456_Plaatsnaambord_Termaar.jpg

Termaar, buurtschap van Margraten, ligt sinds 2011 in de gemeente Eijsden-Margraten

Termaar, buurtschap van Margraten, ligt sinds 2011 in de gemeente Eijsden-Margraten

Termaar (Margraten)

Terug naar boven

Status

- Termaar is een buurtschap in de provincie Limburg, in de streek Heuvelland, gemeente Eijsden-Margraten. T/m 2010 gemeente Margraten.

- De buurtschap Termaar valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Margraten.

- De buurtschap Termaar heeft officiële blauwe plaatsnaamborden (komborden) (met 30 km-zone) en heeft dus een eigen ´bebouwde kom´.

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
Termaar.

Oudere vermeldingen
1840 Ter Maar.

Naamsverklaring
- Waarschijnlijk afgeleid van ad mar ‘bij het water’. Middenin de buurtschap ligt een waterpoel, de Bauerkoel, die vroeger gebruikt werd om het vee te drenken en misschien werd er ook water uit gehaald om branden te blussen. (8)
- Maar ‘mare, meer’ was vroeger een omschrijving voor moeras of stilstaand water (een poel of een plas). (6)

Terug naar boven

Ligging

De oorspronkelijke buurtschap Termaar ligt grotendeels Z van rijksweg N278 (Maastricht-Vaals), N grenzend aan en tegenwoordig gedeeltelijk opgegaan in de bebouwde kom en dorpskern van Margraten. Een gedeelte van Margraten N van de Rijksweg (bijv. een deel van de Sprinkstraat) behoort vanouds ook nog tot de buurtschap. De tegenwoordige buurtschap ligt ZO van de Magratense dorpskern en rond en ZO van het gedeelte van de weg Termaar rond de kruising met de weg In Gen Bauwerkoel, en rond deze laatste weg en de weg Gen Höf. De buurtschap ligt verder ONO van het dorp Eckelrade, NO van het dorp Banholt, N van het dorp Reijmerstok, WZW van het dorp Gulpen en ZW van het dorp Scheulder.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Termaar 43 huizen met 269 inwoners. De tegenwoordige buurtschap heeft ca. 35 huizen, enkele bedrijfsgebouwen en enkele verblijfsaccommodaties, met ca. 85 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Termaar heeft 6 rijksmonumenten, zijnde 5 boerderijen en een zwingelput.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Carnaval. - De buurtschap heeft een eigen carnavalsvereniging: "CV De Nachdravers bestaat momenteel uit 13 leden (exclusief het prinsenpaar) en heeft zich in de afgelopen jaren positief op de kaart gezet in Margraten, samen met carnavalsvereniging de Rieste, waarmee we steeds meer zijn gaan samenwerken. Het doel van de vereniging is om activiteiten in en om het carnavalsseizoen te organiseren om zo Carnaval binnen onze contreien levend te houden. Uiteraard hoort hier ook bij dat wij veel contacten onderhouden met andere verenigingen in het Heuvelland en elkaar meerdere malen zien bij de diverse activiteiten die georganiseerd worden."

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Christel van Schijndel en Harry Wijnen hebben hun tuin begin jaren negentig laten ontwerpen door het architectenbureau van Mien Ruys. Samen hebben zij hem volgens het plan aangelegd. De 5000 m2 grote tuin bestaat uit honderden bomen en meer dan 400 verschillende planten. De Engelse tuin leidt je langs heggen, bomen en veelzijdig laaggroen. Met mooie kleurrijke borders en een lieflijke rozentuin. Op rustplekken kun je genieten van een mooi uitzicht over het Limburgs landschap.

De Engelse tuin is geopend van 15 mei tot eind oktober, van zaterdag t/m woensdag van 11.00 tot 18.00 uur. De andere dagen alleen op afspraak. De entree bedraagt €3,00 inclusief een kopje thee en een stukje cake. Je kunt hier ook terecht voor een heerlijke afternoon tea of cream tea. Ook in de winter (er is dan geen entree voor de tuin). Reserveren is wel gewenst want alles wordt vers gebakken. Groepen zijn ook welkom. De tuin is rolstoel-toegankelijk. Honden worden niet toegelaten. Ook een fijn adres voor als je iets te vieren heeft, bijvoorbeeld een familiefeest, verjaardag of vrijgezellenfeest. Termaar 56. Tel. 043-4582606.

- Wandelvrienden Termaar '93.

Terug naar boven

Links

- Bedrijfsleven: - Melkveebedrijf Conjarts (Termaar 65) heeft in 2016 een nieuwe ligboxenstal met carrousselmelkstal gebouwd voor ca. 300 melkkoeien. Onder de link krijg je op hun Facebookpagina een indruk van hun wagenpark en hun werkzaamheden.

Reactie toevoegen