Terpoorten

Plaats
Buurtschap
Gulpen-Wittem
Heuvelland
Limburg

Terpoorten

Terug naar boven

Status

- Terpoorten is een buurtschap in de provincie Limburg, in de streek Heuvelland, gemeente Gulpen-Wittem. T/m 1998 gemeente Wittem.

- De buurtschap Terpoorten valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Epen.

- De buurtschap Terpoorten heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
Terpaote.

Oudere vermeldingen
1842 Terpoorte.

Naamsverklaring
Betekent 'bij de poort'.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Terpoorten ligt ZO van het dorp Epen, aan de rivier de Geul, en rond de Terpoorterweg en Bennetweg, het Z gedeelte van de Molenweg, en rond de kruising van die weg en de weg Bovenpad. De buurtschap ligt verder NNW van de plaats Sippenaeken in België, ZW van het dorp Vijlen en ZZW van het dorp Mechelen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Terpoorten omvat ca. 15 woonhuizen en enkele verblijfsaccommodaties, met ca. 40 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De rijksmonumentale Wingbergermolen of Eper Molen in buurtschap Terpoorten (Terpoorterweg 4) dateert uit 1844. Het is een watermolen, aangedreven door het water van de Geul, die in bedrijf is geweest als korenmolen. De molen is gebouwd op de plaats waar de Geul een scherpe bocht maakte, zodat het water rechtdoor naar de molen kon stromen. In het midden van de 19e eeuw had de molen een onderslagrad met een middellijn van 5,4 meter en een breedte van 83 centimeter, dat in 1854 vernieuwd was. In 1890 werd bij de molen een peilschaal geplaatst door de Provinciale Waterstaat, waarbij geconstateerd werd dat de molen een ander waterrad had. Het rad bleek vervangen door een kroprad met een doorsnede van 5,7 meter en een breedte van 77 centimeter. Voor het rad werd een krop aangebracht waardoor het een middenslagmolen was geworden in plaats van een onderslagmolen. Hierdoor werd het rendement sterk verbeterd. In 1914 is het rad vervangen door een gietijzeren turbine en tevens werd het aangezicht van de molen veranderd. De turbinekamer is boven de molentak tegen de zijgevel van het molengebouw gebouwd. De molen is niet meer als zodanig in functie. Het pand is tegenwoordig in gebruik als restaurant.

- Boerderij De Wingberg.

- Vakwerkhuizen.

- Bakhuis.

- Wegkruis.

Reactie toevoegen