Tienray

Plaats
Dorp
Horst aan de Maas
Noord-Limburg
Limburg

Tienray

Terug naar boven

Status

- Tienray is een dorp in de provincie Limburg, in de regio Noord-Limburg, gemeente Horst aan de Maas. T/m 30-6-1969 gemeente Meerlo. Per 1-7-1969 over naar gemeente Meerlo-Wanssum, in 2010 over naar gemeente Horst aan de Maas.

- Het dorp Tienray werkt op veel gebieden samen met buurdorp Swolgen (zo zijn er bijv. gemeenschappelijke verenigingen en een gemeenschappelijk sportcomplex).

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
Tiendere.

Oudere vermeldingen
In het register van de Leenakten van het vorstendom Gelre en het graafschap Zutphen wordt vermeld, dat “Jacob van Mirlaer die alde anno 1326 Idem draecht op dat goet geheiten Tienrade, gelegen tussen Mirler ende der Horst, met allen sijnen tobehoren, in natten ende in drogen, tot eenen Gelderschen leensrechten op sijn dochter Goitken, huysfrou.” In archieven die betrekking hebben op het dorp zijn verder nog de volgende schrijfwijzen te vinden: 1326 Tienrade, Tedenrode, 1339 Teijdenroede, in de oorkonde van de watermolen, 1334-1364 Tedenrade, 1392 Tyedenrade, 1406 Tienrade, 1436 / 1685 / 1909 Tienray, 1459 Tinroede, 1493 Tienroe, 1525 Tijnrade en Tynre, 1609 Tyenray, 1619 Thienraeij, 1714 Thienray, 1715 Thein Raij, 1723 Thienraei, 1760 Thijnraeij, 1773 Thijnraije, 1773 Herrlichkeit Thinraije, 1786 Thinraey, 1787 Tinrai, 1848 Tienraad, 1900 Tienraai.

Naamsverklaring
Samenstelling van de persoonsnaam Tedo, Tiedo en rode 'rooiing van bos, ontginning'. De verklaring uit Tiend-raai* 'ontginning waarvan tienden moesten worden betaald' is onjuist.(1)
* Gereconstrueerde vorm.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Tienray grenst in het W aan Castenray, in het N aan Meerlo, in het O aan Swolgen en in het Z aan Melderslo en Horst, en ligt O van de A73, ZO van Oirlo en Venray, ZZO van Wanssum, ZZW van Blitterswijck, WNW van Arcen en NW van Lottum en Lomm.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Tienray 10 huizen met 54 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 500 huizen met ca. 1.200 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Ontstaan en ontwikkeling van Tienray.

- De Franse Tijd.

- Eerste Wereldoorlog.

- Tweede Wereldoorlog.

- Vóór de instelling van de gemeente Meerlo begin 19e eeuw heeft Tienray een eigen dorpsbestuur.

- Kerkelijk behoort Tienray tot 1927 tot de parochie Swolgen. De inwoners moeten aanvankelijk voor hun zondagse plichten naar de kerk van Swolgen. Daar worden ze ook gedoopt, begraven en worden hun huwelijken gesloten. In de eigen kerk, die formeel een kapel was, was dat niet toegestaan. In 1927 wordt het dorp een rectoraat en in 1932 een zelfstandige parochie. Dankzij lobbywerk van de toenmalige pastoor Maessen krijgt het dorp in 1877 de titel Klein Lourdes. Sindsdien is het een bedevaartsoord dat nog altijd jaarlijks door duizenden pelgrims wordt bezocht.

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Tienray, kun je terecht bij Heemkundevereniging Meerlo-Wanssum.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Het Dorpsontwikkelingsplan Tienray schetst de door de dorpelingen wenselijk geachte ontwikkelingen voor het dorp in de komende jaren.

- De Mariaschool in Tienray is per 1-8-2018 gefuseerd met Basisschool De Klimboom in Swolgen. Samen gaan ze verder in een nieuw pand op MFA/sportcomplex Kerkebos. Zie daarvoor verder onder Swolgen > Links > Onderwijs.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Het dorp heeft 1 rijksmonument, zijnde het voormalige Station Meerlo-Tienray annex woonhuis-kantoor van de stationschef en bergplaats.

- De Onze-Lieve-Vrouw-Troosteres-der-Bedruktenkerk (Kloosterstraat 1) is de parochiekerk van bedevaartsoord Tienray. Bij opgravingen in 1944 kwamen restanten van een kleine kapel aan het licht. Deze kapel werd rond de 13e eeuw gebouwd en had een afmeting van 2 × 7,5 meter. Later werd de kapel vergroot en was de afmeting 5,5 × 14,5 m. De kapel is diverse malen door vandalen verwoest: in 1581, 1601, 1617, 1629 en 1635. In 1874 wilde de toenmalige Pastoor Maessen Onze-Lieve-Vrouw-van-Lourdes vereren. De paus verleende toestemming om van het dorp bedevaartsoord Klein Lourdes te maken. De kapel werd hiervoor te klein en werd afgebroken. In 1877 werd een nieuwe, grotere kerk gebouwd naar ontwerp van Johannes Kayser. Het gebouw met de afmetingen van 18,5 × 33,5 m was eigenlijk veel te groot voor het kleine dorp, maar voor de vele pelgrims was het de gewenste grootte. Rond de kerk werd een processiepark aangelegd met kruiswegstaties ten behoeve van de duizenden pelgrims die het dorp jaarlijks bezochten. In 1912 werd een biechthal aan het gebouw toegevoegd.

In 1944 is het gehele gebouw door de Duitsers verwoest. In de schuur van Hotel Wijnhoven werd de noodkerk gevestigd, die later als parochiehuis ging fungeren. In 1946 werd architect Martien van Beek aangezocht om de nieuwe kerk te ontwerpen. De huidige kerk is gebouwd in 1950, de toren in 1953. In 1885 werd de eerste Lourdesgrot in de kerk gebouwd. Deze ging echter bij de verwoesting van 1944 verloren. In de nieuwe kerk werd in 1950 een abstracte grot gebouwd. De inwoners vonden deze moderne grot niet mooi, en verlangden naar de natuurlijke grot uit de oude kerk. Na een inzamelingsactie in 1982 is een nieuwe natuurlijke grot in de kerk gebouwd, naar ontwerp van Piet Cruysberg. Op de site van de O.L.V. Troosteres der Bedrukten Parochie vind je o.a. een uitvoerige beschrijving van de geschiedenis van de parochie en van de kerk.

- Lourdesgrot in de kerk.

- Museum Sorghvliet is een klein particulier museum van Wiel en Nellie Nabben-Peeters. Er zijn allerlei gebruiksvoorwerpen uit de periode 1850 tot 1950 tentoongesteld. Ook zijn archeologische vondsten uit de omgeving te bewonderen en zijn er enkele stijlkamers ingericht. Bovendien is er veel informatie te vinden over de Tweede Wereldoorlog in het algemeen en het werk van Hanna van de Voort in het bijzonder.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Tienray, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Mooi Tienray is een mooie site met zeer uitvoerige informatie over het verleden en heden van dit dorp. Opgezet en onderhouden door een in 1936 geboren meneer die schoolleider is geweest van de school in het dorp. In het intro vertelt hij echter niet hoe hij heet, dus dat weten we niet. En als mensen nog aanvullingen of opmerkingen hebben kunnen ze hem berichten. Maar hoe dat dan zou kunnen staat er ook niet bij; geen e-mailadres, geen tel.nr., geen postadres, dus dat wordt dan laten we zeggen 'een uitdaging'...

- Nieuws: - Nieuws uit Tienray op de site van Omroep Reindonk.

- Belangenorganisatie: - Dorpsoverleg Tienray.

- Jongeren: - Jongerensoos OJC Gaella.

- Muziek: - Muziekvereniging Tienray, kortweg MVT genoemd, is ontstaan toen Tienray's Fanfare in 2006 haar activiteiten beëindigde. In dat jaar heeft een clubje gemotiveerde muzikanten zich ervoor ingezet om een nieuwe muziekvereniging in te richten. Dit resulteerde in de MVT. De huidige muzikanten binnen de vereniging komen bijna allen voort uit de vroegere fanfare. Het ideaal van de MVT is een vereniging met een andere structuur, een vereniging waar de leden bepalen wat er gebeurt en waarbij het bestuur vooral ondersteunt en adviseert in de beslissingen die de leden nemen. Alle initiatieven van de leden vinden een gewillig oor en worden dan ook door eenieder besproken en beoordeeld.

- Sport: - Handboogsportvereniging 't Trefpunt.

- Sporting ST (voetbal) is in 2010 ontstaan uit een fusie van de verenigingen VV TOP '27 en SV Swolgense Boys.

- Zorg: - Zorghuis Tienray ondersteunt je in het behouden en verbeteren van je welzijn en gezondheid in een vertrouwde omgeving. Ze zorgen voor een thuis in het prachtige voormalige klooster. De zorg is persoonlijk en sluit zo veel mogelijk aan bij wat je gewend bent. Ze streven ernaar dat je zo goed mogelijk en zo lang mogelijk zelfstandig en onafhankelijk je leven kunt inrichten.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Tienray en - idem klooster.

Reactie toevoegen