Tiggeltseberg

Plaats
Buurtschap
Zundert
West-Brabant Baronie en Markiezaat
Noord-Brabant

Tiggeltseberg

Terug naar boven

Status

- Tiggeltseberg is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio West-Brabant, en daarbinnen in de streek Baronie en Markiezaat, gemeente Zundert. T/m 1996 gemeente Rijsbergen.

- De buurtschap Tiggeltseberg valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Rijsbergen.

- De buurtschap Tiggeltseberg heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1866 Tichelse Berg.

Spelling
De buurtschap staat in recente atlassen nog vermeld als Tiggeltscheberg, maar die ch mag er van ons als zijnde verouderde spelling wel tussenuit. Bovendien is het dan eenduidiger met een van de straatnamen in de buurtschap (Tiggeltsebergstraat).

Naamsverklaring
Betekent berg ‘heuvel, hoger gelegen punt’, hier een duinenrij, bij Tiggelt.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Tiggeltseberg ligt direct NW van Rijsbergen, rond de Tiggeltsebergstraat, Boomkensevaart en Kapelstraat.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Tiggeltseberg omvat ca. 50 huizen met ca. 125 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Niet ver van de plaats waar in de oorlog een bommenwerper is neergestort, bevindt zich het kapelletje Onze Lieve Vrouw in ’t Zand*. Het staat aan de rand van een bosperceel, op de hoek van de Tiggeltsebergstraat en de Kapelstraat. Het initiatief tot de bouw is genomen door de buurtschappen Ettenseweg en Tiggeltseberg. Zij kunnen geen overeenstemming bereiken over de locatie, waarop Nilleke de Bruin het stukje bosgrond aanbiedt waarop nu de kapel staat. Voor de bouw van het kapelletje (in 1946) heeft men stenen gebruikt van het klooster Wernhoutsburg, dat door bombardementen was vernietigd. Het kapelletje kan niet worden betreden.
* Op de pagina onder de link iets naar beneden scrollen, naar de '2e kapel'.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- De buurtschap Tiggeltseberg biedt jaarlijks gastvrijheid aan de regionaal bekende Rijsbergse evenementen Boerendag en Trekkertrek-festival.

Reactie toevoegen