Tongelre

Wijk
Eindhoven
Zuidoost-Brabant Kempen
Noord-Brabant

tongelre_plaatsnaambord_kopie.jpg

De gemeenten die in 1920 in de gemeente Eindhoven zijn opgegaan, en in de loop der jaren tot stadsdelen zijn getransformeerd, zijn ter plekke nog herkenbaar middels groene naambordjes. Zo ook Tongelre. Mooi!

De gemeenten die in 1920 in de gemeente Eindhoven zijn opgegaan, en in de loop der jaren tot stadsdelen zijn getransformeerd, zijn ter plekke nog herkenbaar middels groene naambordjes. Zo ook Tongelre. Mooi!

nb_gemeente_tongelre_in_ca._1870_kaart_j._kuijper.gif

Gemeente Tongelre anno ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Tongelre anno ca. 1870, kaart J. Kuijper

Tongelre

Terug naar boven

Status

Tongelre is een voormalig dorp, thans stadsdeel in de provincie Noord-Brabant, in de regio Zuidoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Kempen, gemeente Eindhoven. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1919.

Terug naar boven

Naam

In het Brabants
Tongerze.

Oudere vermeldingen
1241 en 1312 kopie 1350 Tongerle, 1404 Tonghelre, 1462 Tongerloe.

Naamsverklaring
Samenstelling van lo 'bosje op zandgrond' (zie 't Loo bij Bergeijk) en Tonger, een vaker voorkomend toponymisch element met onzekere betekenis (zie ook Tongerlo, Tongeren).()

Terug naar boven

Ligging

Tongerle ligt in het ZO van Eindhoven, rond de Tongelresestraat.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Tongelre 164 huizen met 831 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 52/265 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen Klein-Tongelre 46/234 en Urkhoven 66/332. Tegenwoordig heeft het stadsdeel ca. 9.000 huizen met ca. 21.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Verhalen over de geschiedenis van Tongelre op de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Groendomein Wasven, een gebied van 20 ha in Tongelre, ingeklemd tussen de snelweg en de spoorlijn Eindhoven-Helmond, is een burgerinitiatief dat de afgelopen jaren is uitgegroeid tot een professionele maatschappelijke onderneming. Een organisatie waarin ruimtelijke ontwikkeling, cultuurhistorie, natuur, leefbaarheid en economie samenkomen. Oorspronkelijk heet het gebied de Hooge Heide, met daarin het Wasven. In dit ven werden voor het scheren de schapen gewassen. In 1850 herrijst op het landgoed een kasteeltje, samen met een landgoedbos en boerderij. Inclusief beukenlaan. De gemeente Eindhoven koopt het gebied in de jaren negentig om er een nieuwe wijk aan te leggen, vlak langs de beukenlaan. De gemeente vindt de beukenlaan kennelijk in de weg staan en wil hem rooien, maar de inwoners vinden dat geen goed plan en richten een actiegroep op, die niet alleen maar protesteert maar ook zorgt voor draagvlak, een herstelplan en een deel van de financiën voor het herstel van de laan.

En zie hoe sindsdien het tij gekeerd is: Inmiddels bruist het in Groendomein Wasven in Tongelre van de activiteiten. Het terrein herbergt een bakkerij, een koffiebranderij en een restaurant. Er wordt vooral gewerkt met biologische seizoens- en streekproducten. Er is een boerderijspeeltuin en een jeu de boules baan aangelegd. De funderingen van het voormalige kasteel zijn gemarkeerd door een beukenhaag. In de kasteeltuin, achter de boerderij, staat een aantal bijzondere bomen. Pronkstuk is een plataan van 350 jaar oud. In het kasteelbos verzorgen vrijwilligers educatieve activiteiten voor jong en oud. Op het terrein is ook een tuinderij te vinden, waar ondernemers streekproducten aanbieden. De tegenoverliggende natuurlijke akkers zijn hersteld, zodat het restaurant groenten en graan van eigen bodem gebruikt. Het Wasven levert daarmee beheer en behoud van de groene omgeving aan de rand van de stad. Én gevarieerd werk voor een bijzondere doelgroep: er zijn professionals in dienst met zowel horecaervaring als zorgbegeleiding én ca. 80 vrijwilligers en 40 mensen met een verstandelijke beperking werken in de Wasvenboerderij.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Tongelre (online te bestellen).

Reactie toevoegen