Tongeren (Epe)

Plaats
Buurtschap
Epe
Veluwe
Gelderland

Tongeren (Epe)

Terug naar boven

Status

- Tongeren is een buurtschap in de provincie Gelderland, in de streek Veluwe, gemeente Epe.

- De buurtschap Tongeren valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Epe.

- De buurtschap Tongeren heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1025 kopie 18e eeuw Tungren, 1418 Tongeren.

Naamsverklaring
De Belgische plaatsnaam Tongeren wordt verklaard als datief meervoud van de volksnaam Tungri. Of dat ook voor de Nederlandse plaatsnamen geldt, wordt betwijfeld. Men denkt daarom ook aan een samenstelling van tong 'zandrug, landtong' en haar 'zandige heuvelrug', maar ook hier geldt dat de oude vorm slecht aansluit bij deze verklaring. Zie ook Tongelre.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Tongeren ligt W van Epe, rond de Le Chevalierlaan. Landgoed Tongeren ligt ingeklemd tussen het eveneens particuliere landgoed Welna, recreatiegebied Wissel, de Tongerense Heide en de gemeentelijke bossen in het noord-westelijke gedeelte van Epe.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Tongeren 12 huizen met 70 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 20 huizen met ca. 45 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In 2012 zijn op Landgoed Tongeren 4 veehouderijen omgevormd tot 1 nieuwe melkveehouderij. De 4 bestaande boerderijen hebben een woonfunctie gekregen. De bijgebouwen hiervan zijn gesloopt. Landgoed Tongeren is reeds vier eeuwen in familiebezit en moet zich verder ontwikkelen om rendabel te blijven. Het landgoed omvat in totaal ongeveer 500 hectare, bestaande uit bos, heide, weiland en cultuurgrond. Het nieuwe veehouderijbedrijf neemt hiervan ongeveer 100 hectare in gebruik. Er bestaan ook andere plannen voor de verdere ontwikkeling van het landgoed, zoals de bouw van een nieuwe schaapskooi en de vestiging van een zorgboerderij in de monumentale Anna's Hoeve. De ontwikkelingen moeten wel kleinschalig blijven, aldus directeur Charlotte Rauwenhoff. - Nadere informatie over de ontwikkelingen op landgoed Tongeren op de site van de gemeente Epe.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Tongeren heeft 3 rijksmonumenten.

- Gevelstenen in Tongeren.

Terug naar boven

Links

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Tongeren.

Reactie toevoegen