Trutjeshoek

Plaats
Buurtschap
Oldebroek
Veluwe
Gelderland

Trutjeshoek

Terug naar boven

Status

- Trutjeshoek is een buurtschap in de provincie Gelderland, in de streek Veluwe, gemeente Oldebroek.

- De buurtschap valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Oosterwolde. Gezien de afgelegen ligging t.o.v. dat dorp hebben de Trutjeshoekers meer banden met Kamperveen(-Zuideinde), en nemen daar dan ook deel aan bijv. evenementen, dan wel oganiseren ze die zelf, zoals de sinds 2018 jaarlijkse Oogstdag Kamperveen, die dus op grondgebied van buurtschap Trutjeshoek plaatsvindt.

- In het verleden was het grondgebied van de gemeente Oldebroek ingedeeld in 'wijken' met een letter (A t/m Z). Trutjeshoek viel toen onder wijk H, die de buurten Zwarteweg, Posthoorn en Trutjeshoek omvatte.

- De buurtschap Trutjeshoek heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

Inwoners
Inwoner van deze buurtschap worden, aldus een omwonende die in het artikel onder Links wordt geïnterviewd, Trutten genoemd.

Oudere vermeldingen
De plaatsnaam Trutjeshoek verschijnt pas vanaf 1991 op kaarten, dus óf de plaatsnaam is pas recentelijk in zwang geraakt óf de naam is al oud(er) en pas recentelijk bij de kaartenmakers in het vizier gekomen.

Naamsverklaring
Herkomst en betekenis van deze naam zijn ons niet bekend. Als iemand dat wél weet, vernemen wij dat graag.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Trutjeshoek ligt NO van Oosterwolde, rond de Zuidwendigeweg, die hier de grens vormt tussen de gemeenten Oldebroek in het Z en Kampen (vanouds Kamperveen) in het N. De Zuidwendigeweg loopt dood in het N, maar kort voor het einde kun je via een zandpaadje tussen een hoge bomenrij door weer terug naar de Wittensteinse Allee.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Trutjeshoek omvat ca. 10 huizen met ca. 25 inwoners.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Beschrijving van buurtschap Trutjeshoek in tekst en beeld, door Ab Seijnder.

Reactie toevoegen