Tuitjenhorn

Plaats
Dorp
Schagen
West-Friesland
Noord-Holland

tuitjenhorn_plaatsnaambord_kopie.jpg

Tuitjenhorn is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de streek West-Friesland, gemeente Schagen. T/m 2012 gemeente Harenkarspel.

Tuitjenhorn is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de streek West-Friesland, gemeente Schagen. T/m 2012 gemeente Harenkarspel.

Tuitjenhorn

Terug naar boven

Status

- Tuitjenhorn is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de streek West-Friesland, gemeente Schagen. T/m 2012 gemeente Harenkarspel.

- Onder het dorp Tuitjenhorn vallen ook de buurtschappen Kalverdijk, Kerkbuurt en Zijbelhuizen.

Terug naar boven

Naam

In het dialect
Tuitjehorre(n).

Oudere vermeldingen
1280-1287 van tutinghehorne, 1289 Tutinchorne, 1338 Tutinghehorne, 1343 Oytetshorne, 1395-1396 Tutinghorn, 1421 Tuijtgenhorn, 1665 Tuetin horn, 1680 herdruk 1745 Tuytgenhorn.

Naamsverklaring
Samenstelling van horn 'hoek, uitspringende bocht (met name in dijken)' en een eerste deel, dat men gelijkgesteld heeft het Middelnederlandse utinghe 'uitvaart, begrafenis', volgens sommigen hier gebruikt in de zin van 'uiteinde' (van land). Daarnaast heeft men gedacht aan een geslachtsnaam Uting of Udink en, op grond van de vorm Oytetshorne (met twijfelachtige identificatie), aan een met -tet gevormde Friese persoonsnaam. Deze duidingen gaan allemaal uit van een vorm zonder T-, die zij verklaren als overgenomen van het voorzetsel te. De oudste vormen vertonen echter reeds T- en dat maakt bovenstaande verklaringen onwaarschijnlijk. Het eerste deel is een toponiem Tutinghe, een afleiding met het suffix -ing- van toet, tuit 'spitstoelopend stuk land', of van een persoonsnaam Tuto* en dan 'bij de lieden van Tuto*'.(1)
* Gereconstrueerde vorm.

Bijnaam
De regionale bijnaam van Warmenhuizen en Tuitjenhorn is Warmetuut.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Tuitjenhorn ligt NO van het dorp Warmenhuizen, ONO van het dorp Krabbendam, O van het dorp Eenigenburg, OZO van de dorpen Burgerbrug en Petten, ZZO van het dorp Sint Maarten, ZZW van het dorp Valkkoog en de stad Schagen, ZW van het dorp Dirkshorn, W van de dorpen Zijdewind en 't Veld, WNW van het dorp Waarland, NW van de dorpen Oudkarspel en Noord-Scharwoude en N van het dorp Koedijk.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Tuitjenhorn 28 huizen met 209 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 1.500 huizen met ca. 3.800 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De ca. 3 hectare grote locatie van het voormalige kassencomplex van Nickerson Zwaan op Delftweg 15 in Tuitjenhorn wordt herbestemd tot een nieuwe woonwijk, genaamd Het Nieuwe Glas. Er komt een mix van 60 woningen en kavels voor diverse doelgroepen: starters, gezinnen en senioren. Er wordt gestreefd naar een duurzame woonwijk met een eigenzinnig karakter, waar de moderne architectuur een knipoog naar het verleden maakt.

- Oostwalkwartier is een recent opgeleverd kleinschalig nieuwbouwwijkje in Tuitjenhorn, met 29 woningen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De Molen van Piet is in 2007 gebouwd als ontvangstruimte en ter verfraaiing van het in dat jaar gerealiseerde Dierenpark Blankendael. De molen heeft geen traditionele functie en derhalve geen binnenwerk. Wel draait de molen op vrijwillige basis. Het is een gemeentelijk monument.

- Het gemeentehuis van de in 2013 opgeheven gemeente Harenkarspel stond in Tuitjenhorn (Oostwal 2). Na renovatie van het gemeentehuis van de gemeente Schagen in die stad (Laan 19) zijn sinds begin 2017 de ambtenaren van de gemeente daar gehuisvest. Huisvesting van alle ambtenaren in een gebouw is mogelijk geworden door krimp van de organisatie, gecombineerd met toenemende digitalisering en flexwerken. Dit past in het streven van de gemeente om tegen minimale kosten een maximale kwaliteit van dienstverlening te verzorgen. De eerste winst zit in besparing op reistijden tussen Schagen en Tuitjenhorn.

Het pand is in 1992 gebouwd naar een ontwerp van architect Rens Bakker. Door de in 2006 aangebrachte klimaatregeling met een Warmte-Koude opslag is het een groen, duurzaam gebouw. De gemeente Schagen heeft het pand begin 2017 te koop gezet en heeft de voorkeur uitgesproken voor een herbestemming die veel werkgelegenheid oplevert. (bron: gemeente Schagen) In maart 2017 is het pand verkocht aan Nico Berger en Jerry Breg van Titania Vastgoed, de bedenkers en exploitanten van ondernemershuis De Telefooncentrale in Alkmaar. In Tuitjenhorn zien zij goede kansen voor een soortgelijk verzamelhuis van tussen de 20 en 30 jonge ondernemers en start ups. Dit in combinatie met supersnelle internetverbindingen die er worden aangelegd, die volgens Berger ideaal zijn om kennisuitwisseling te combineren met creatief ondernemen. In twee tot drie jaar tijd kan in die situatie de werkgelegenheid aanzwellen tot zo’n 100 banen.

Terug naar boven

Evenementen

- Stichting Jeugd Tuitjenhorn organiseert door het jaar heen diverse evenementen voor de jeugd in het dorp, zoals de Griezeltocht in januari en het Timmerdorp in augustus.

- De Stratenloop Tuitjenhorn (op een zaterdag in juli, in 2018 voor de 70e keer) is volgens de organisatie de oudste hardloopronde van Noord-Holland. Er is keuze uit verschillende afstanden voor zowel jeugd als volwassenen.

- Kermis (half september).

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Het in 2007 gerealiseerde Van Blanckendaell Park is naar eigen zeggen het leukste dierenpark van Noord-Holland, met grote speeltuin. Het park is rolstoelvriendelijk en verkozen tot het meest toegankelijke park van Nederland. Op het park bevindt zich ook Historisch Museum Harenkarspel, met een prachtige collectie oude landbouwwerktuigen, ooit verzameld door tuinder Ben Buter, inwoner van Tuitjenhorn. Behalve landbouwwerktuigen horen ook een complete washoek met wastobbe en dergelijke tot de vaste collectie, een bedstede, kleding, een smidse, schoolspullen, keukengerei, timmermansgereedschap, een compleet ingerichte huiskamer en nog veel meer. Door schenkingen van derden wordt de collectie bovendien bijna wekelijks uitgebreid. In iedere hoek van het museum staat een computer met talloze fotobestanden van alle dorpen uit de voormalige gemeente Harenkarspel, die door de bezoeker zelf te bedienen is. Je klikt gewoon een dorp aan en alle foto’s die voorhanden zijn komen op het scherm tevoorschijn. Voor kinderen is er een leuke speurtocht uitgezet. Vraag ernaar bij de suppoosten!

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Tuitjenhorn, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Links

- Belangenvereniging: - Dorpsraad Tuitjenhorn.

- Dorpshuis: - Dorpshuis Ahoj in Tuitjenhorn beschikt over 3 zalen die aan te passen zijn door middel van schuifwanden. Zo is er voor elke gelegenheid een passende zaal te creëren. Hun keuken staat in de omtrek zeer goed aangeschreven en in overleg is op culinair gebied heel veel mogelijk. Je kunt bij hen terecht voor een eenvoudig diner, een zeer compleet koud/warm buffet of een catering bij je thuis. Naast alle standaard opties is in overleg alles mogelijk.

- Onderwijs: - "Basisschool Sint Barbara is onderdeel van brede school De Hoge Akker en verzorgt al 75 jaar basisonderwijs in het mooie dorp Tuitjenhorn. Momenteel aan zo’n 350 kinderen in 14 groepen. Onze school gaat met de tijd mee. We mogen sinds 2012 werken in een prachtig nieuw gebouw. Een gebouw waarin onze visie op doordacht modern onderwijs en onze kinderen letterlijk de ruimte krijgen. Ons onderwijs is ingebed in een sfeer van rust en aandacht. Kanjertraining biedt ons en de leerlingen dagelijks houvast in het realiseren van wederzijds respect. Er is een doorgaande lijn door de hele school. In de groepen 1-2 wordt de basis gelegd voor rust, respect, communiceren, zelfstandig en samenwerkend leren, vormgegeven in thema’s. Middels tablets van het systeem Snappet vindt maatwerk leren plaats in de basisvakken taal, rekenen en begrijpend lezen. De wereldoriënterende vakken worden thematisch-onderzoekend benaderd in het programma IPC. De kinderen leren onderzoekend de wereld om zich heen kennen, in relatie tot mensen overal en wat op de hele aarde gebeurt."

- Sport: - Voetbalvereniging Hollandia T is opgericht in 1932. Door de jaren heen zijn ze gegroeid tot waar ze nu staan: een bloeiende vereniging met vele leden, gelegen in het hart van Tuitjenhorn. Bij de ouderen staat de opkomst van het eerste elftal nog 'vers' in het geheugen gegrift. De club speelde sinds mensenheugenis in de 4e klasse KNVB. Ze hebben zonder succes nog wel een uitstapje gemaakt naar de 3e klasse KNVB, maar dit was geen lang leven beschoren. In het seizoen 2009-2010 volgde helaas een degradatie naar de 5e klasse KNVB, wat gelukkig in 2010-2011 snel werd gevolgd door een kampioenschap. Momenteel speelt het 1e elftal zodoende weer in de vertrouwde 4e klasse KNVB. Echte talenten van nationaal laat staan wereldniveau hebben ze nog niet voortgebracht. Werkers hadden ze echter des te meer en lopen er nog steeds genoeg rond.

In de beginjaren hadden ze een speelveld dat ze hadden gekregen van het kerkbestuur (de Kuileweid). Er was geen omrastering, en als je de bal verkeerd uitverdedigde dan moest je deze zelf uit de sloot vissen. Het ontstaan van de voetbalvereniging in Tuitjenhorn is te herleiden uit een kortstondig bestaan van KVC uit Kalverdijk. Na vereende inzet is in 1932 Hollandia opgericht. Als het aan de pastoor lag dan had de vereniging overigens Tuitonen geheten, en omdat er ook een vereniging in Hoorn bestond met dezelfde naam is uiteindelijk de T toegevoegd. In 1962 is Sportpark De Kuil gereed gekomen. Aldus enkele citaten uit de pagina Geschiedenis voetbalvereniging Hollandia T.

- Zorg: - "Midgard is een woon- en werkgemeenschap in Tuitjenhorn waar meer dan 100 jongeren en volwassenen met een verstandelijke beperking wonen, naar school gaan, werken en een bloeiend gemeenschapsleven onderhouden. Er zijn kleine woongroepen. De meeste huizen zijn gegroepeerd rond het centraal gelegen plein. De werkplaatsen zijn verspreid over het grote en mooie terrein. Aan alle bewoners wordt vraaggericht werk en/of dagactiviteit geboden, hoe complex hun zorgvraag ook is. Er is ook plaats voor cliënten van buiten Midgard om in de werkplaatsen te werken. Op het terrein van de instelling is tevens kinderdagcentrum De Appelboom gehuisvest. Midgard maakt deel uit van de Raphaëlstichting."

- "De Appelboom is een kinderdagcentrum in Tuitjenhorn voor kinderen/jongvolwassenen met een speciale zorgvraag. Deze vraag kan zowel van fysieke als psychische aard zijn (autisme gerelateerd, hechtingsproblematiek enz.). We bieden een warme en veilige omgeving waarin ontwikkeling centraal staat. Ons gebouw ligt in een landelijke omgeving aan de rand van het terrein van Midgard, een instelling van de Raphaëlstichting. We werken vraag- en cliëntgericht; wat heeft ieder mens nodig om te groeien?"

Reactie toevoegen