Tussenloegen

Plaats
Buurtschap
Midden-Groningen
Groningen

Tussenloegen

Terug naar boven

Status

- Tussenloegen is een buurtschap in de provincie Groningen, gemeente Midden-Groningen. T/m 30-6-1965 gemeente Zuidbroek. Per 1-7-1965 over naar gemeente Oosterbroek, in 1990 over naar gemeente Menterwolde, in 2018 over naar gemeente Midden-Groningen.

- De buurtschap Tussenloegen valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Zuidbroek.

- De buurtschap Tussenloegen heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1840 'Tusschenloegen (achter de Wal)'.

Spelling
In atlassen e.d. staat nog de oude spelling met sch, maar aangezien die oude spelling niet wordt 'gedicteerd' door bijv. plaatsnaamborden of een gelijknamige straatnaam (omdat beide niet van toepassing zijn), én buur-buurtschap Tussenklappen ook niet meer met sch is, pleiten wij ook hier voor een hedendaagse spelling: Tussenloegen dus.

Naamsverklaring
Het Groningse loug betekent dorpskom, dorp, dus de plaatsnaam betekent dan 'tussen de dorpen (in dit geval Zuidbroek en Muntendam) gelegen'.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Tussenloegen ligt direct Z van Zuidbroek, aan het Muntendammerdiep, rond het Z deel van de weg Achter de Wal.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Tussenloegen 27 huizen met 209 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 10 huizen met ca. 30 inwoners.

Reactie toevoegen