Tuuthees

Plaats
Buurtschap
Boxmeer
Noordoost-Brabant Land van Cuijk
Noord-Brabant

Tuuthees

Terug naar boven

Status

- Tuuthees is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Land van Cuijk, gemeente Boxmeer. T/m 1997 gemeente Vierlingsbeek.

- De buurtschap Tuuthees valt, ook voor de postadressen, grotendeels onder het dorp Groeningen, deels onder het dorp Vierlingsbeek.

- De buurtschap Tuuthees heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1842-1843 Tuutheesch.

Naamsverklaring
Zonder oudere vormen moeilijk te duiden. Samenstelling van hees 'kreupelhout' en tuut 'spitsvormig', of, minder waarschijnlijk, samentrekking van 't Uuthees, d.w.z. 'het uitgelegen hees'.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Tuuthees ligt rond de wegen Voortweg (voor zover gelegen buiten de bebouwde kom van het dorp Groeningen) en Kiekuutweg. De buurtschap ligt W van het dorp Groeningen, NW van het dorp Vierlingsbeek, Z van het dorp Vortum-Mullem en O van de A73.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Tuuthees omvat ca. 25 huizen met ca. 65 inwoners.

Reactie toevoegen