Twaalfmorgen

Plaats
Buurtschap
Bodegraven-Reeuwijk
Zuid-Holland

twaalfmorgen_straatnaambord.jpg

Twaalfmorgen is een buurtschap in de provincie Zuid-Holland, gemeente Bodegraven-Reeuwijk. T/m 2010 gemeente Reeuwijk. De buurtschap Twaalfmorgen heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Twaalfmorgen is een buurtschap in de provincie Zuid-Holland, gemeente Bodegraven-Reeuwijk. T/m 2010 gemeente Reeuwijk. De buurtschap Twaalfmorgen heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

twaalfmorgen_7_vissershuisje_zomers_buiten.jpg

Het voormalige vissershuisje met de naam "Zomers Buiten" uit 1823 (Twaalfmorgen 7) is het enige rijksmonument van deze buurtschap. Het vissershuisje had oorspronkelijk een rieten dak. Daarom staat de smuiger om paling te roken buiten.

Het voormalige vissershuisje met de naam "Zomers Buiten" uit 1823 (Twaalfmorgen 7) is het enige rijksmonument van deze buurtschap. Het vissershuisje had oorspronkelijk een rieten dak. Daarom staat de smuiger om paling te roken buiten.

twaalfmorgen_klein_huisje.jpg

Klein charmant huisje in buurtschap Twaalfmorgen

Klein charmant huisje in buurtschap Twaalfmorgen

Twaalfmorgen

Terug naar boven

Status

- Twaalfmorgen is een buurtschap in de provincie Zuid-Holland, gemeente Bodegraven-Reeuwijk. T/m 2010 gemeente Reeuwijk.

- De buurtschap Twaalfmorgen valt onder het dorp Sluipwijk, maar omdat dat dorp in 1978 geen eigen postcode en postale plaatsnaam heeft gekregen in het postcodeboek, liggen beide plaatsen voor de postadressen 'in' Reeuwijk.

- De buurtschap Twaalfmorgen heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Naamsverklaring
Een morgen staat voor een oude Europese maat van ongeveer 600 roeden, wat net geen hectare is. Een roede is 16 m2. Een oppervlakte ter grootte van een morgen kon men ploegen op een morgen (ochtend) vandaar die term. Het is aannemelijk dat hier aanvankelijk een stuk grond is geweest met een oppervlakte van 12 morgen, waar later de buurtschap naar is genoemd.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Twaalfmorgen ligt rond de gelijknamige weg en rond het kruispunt van deze weg met de wegen Willenskade en Vlietdijk. De buurtschap ligt aan en Z van de Reeuwijkse Plassen (deelplassen Vrijhoef en Kalverbroek), direct NO van de stad Gouda, Z van het dorp Sluipwijk, de A12 en het dorp Bodegraven, ZO van de dorpen Reeuwijk-Brug en Reeuwijk-Dorp, ZW van de dorpen Driebruggen en Waarder, WNW van het dorp Hekendorp en N van het dorp Haastrecht.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Twaalfmorgen omvat ca. 60 huizen (plus een 10-tal verblijfsaccommodaties) met ca. 150 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Beschrijving van het gebied Twaalfmorgen e.o. in tekst en beeld.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Het voormalige vissershuisje met de naam "Zomers Buiten" uit 1823 (Twaalfmorgen 7) is het enige rijksmonument van deze buurtschap. Het is een eenlaags huisje met gepleisterde muren (behalve de voorgevel). De vensters zijn zesruitschuiframen. De voorgevel heeft vlechtingen. Het vissershuisje had oorspronkelijk een rieten dak. Daarom staat de smuiger om paling te roken buiten. Nadere informatie vind je op een ANWB-informatiepaneel ter plekke.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Stichting Veen, Groenalliantie Midden-Holland en gemeente Gouda hebben in november 2016 een overeenkomst gesloten over de modernisering van de openbare daghaven in buurtschap Twaalfmorgen in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. De haven wordt gebruikt voor het aanleggen van kleinere vaartuigen op de Reeuwijkse Plassen, maar was de laatste jaren minder goed bereikbaar vanwege haar slechte oevers. Regionale partijen hebben zich ingezet voor het behoud van de daghaven. Dankzij subsidie van Provincie Zuid-Holland, Groenalliantie Midden-Holland, Stichting Veen en gemeente Gouda was het mogelijk om de daghaven in 2017 op te knappen en de komende 20 jaar open te houden. De oevers zijn vernieuwd en hebben weer een mooie uitstraling gekregen. Het is na de opknapbeurt weer een heerlijke plek geworden om aan te leggen, de benen te strekken of een picknick te organiseren. In oktober 2017 is de haven feestelijk heropend. In 2018 en 2019 heeft het gehele terrein een verdere kwaliteitsimpuls gekregen. Zo is het terrein aan de wegzijde extra uitnodigend ingericht, zijn de wandelpaden aangepakt en zijn open ruimten en doorzichten hersteld, waardoor een betere relatie is ontstaan met het naastgelegen Natura 2000-gebied van Staatsbosbeheer.

Eerder overwoog het recreatieschap om de daghaven te sluiten vanwege hoge beheer- en onderhoudslasten. Diverse partijen hebben zich ingezet voor het behoud van de daghaven. In 2014 is besloten om de daghaven te herstellen. De totale kosten waren ruim € 200.000. De modernisering is een gezamenlijk belang van Groenalliantie Midden-Holland en Stichting Veen. Na het herstel van de haven zorgt Groenalliantie Midden-Holland voor het beheer van de daghaven. Er zijn ook nog plannen in samenwerking met Staatsbosbeheer Twaalfmorgen via Polder Oukoop aan te sluiten op het wandelroutenetwerk Gouwe Wiericke. Groenalliantie Midden-Holland beheert en ontwikkelt natuur-en recreatiegebieden. In 2014 opgericht als de rechtsopvolger van de Natuur-en recreatieschappen Krimpenerwaard en Reeuwijkse Plassen e.o. In Stichting Veen participeren eigenaren, gemeente Reeuwijk en SWRP. Stichting Veen wil alle gebruikers bewust maken van de waarden en het unieke karakter van het Reeuwijkse Plassen-gebied en regelt ook de vaarrecreatie in het Plassengebied. (bron: Groenalliantie Midden-Holland)

- In de zuidoostelijke hoek van de Reeuwijkse Plassen is sinds 2013 naaktrecreatie toegestaan in een gedeelte van recreatiegebied de Twaalfmorgen. Hier werd al veel langer naaktrecreatie gedoogd, maar het terrein is nu in overleg met de NFN door de gemeente aangewezen als geschikt voor ongeklede recreatie. Het voorste deel is bedoeld voor textielrecreatie, aan het achterste deel bevindt zich het naaktstrandje. Bij het strandje zijn geen parkeervoorzieningen.

- De grutto komt vanaf maart terug uit Afrika en blijft tot ongeveer eind juli. In het vroege voorjaar kun je dan soms meer dan 1.000 grutto’s zien op de weidevogelplas langs de Twaalfmorgen bij Reeuwijk. Hier slapen de grutto’s wekenlang, eten zich vol aan de wormen langs de oevers en hebben dan de tijd om een geschikte partner te vinden. (bron: Staatsbosbeheer)

Reactie toevoegen