Uffelte

Plaats
Dorp
Westerveld
Drenthe

uffelte_plaatsnaambord_kopie.jpg

Uffelte is een dorp in de provincie Drenthe, gemeente Westerveld. T/m 1997 gemeente Havelte.

Uffelte is een dorp in de provincie Drenthe, gemeente Westerveld. T/m 1997 gemeente Havelte.

uffelte_kaart_openstreetmap.jpg

Uffelte is een compact dorp, gelegen NO van Havelte, met een omvangrijk buitengebied, met daarin o.a. de buurtschap Holtinge en het uitgestrekte natuurgebied Holtingerveld. (© www.openstreetmap.org)

Uffelte is een compact dorp, gelegen NO van Havelte, met een omvangrijk buitengebied, met daarin o.a. de buurtschap Holtinge en het uitgestrekte natuurgebied Holtingerveld. (© www.openstreetmap.org)

Uffelte

Terug naar boven

Status

- Uffelte is een dorp in de provincie Drenthe, gemeente Westerveld. T/m 1997 gemeente Havelte.

- Onder het dorp Uffelte valt ook de buurtschap Holtinge.

Terug naar boven

Naam

Inwoners
Een inwoner van dit dorp is een Uffelter.

Oudere vermeldingen
1040 kopie 12e eeuw Uphelte, 1215 Vffelte, 1232-1233 kopie 1228 prope Huffelte, 1298-1304 en later Uffelte, 1397 tot Uffelt, 1438, 1533 en 1573 Vffelte, 1485 en 1554 Vffelte.

Naamsverklaring
-ph- in Uphelte kan schrijfwijze voor f of ff zijn. In dat geval kan het een samenstelling zijn van ûf 'uil' en hultiþja-* 'plaats waar hout groeit, bos'. Het eerste deel is ook geduid als een persoonsnaam Uffo, maar dit is onjuist. Indien men Up-helte leest, dan is de betekenis 'het hoger gelegen bosterrein', maar de overgang van p naar f is dan onverklaard. Vergelijk -elte.(1)

Terug naar boven

Ligging

Uffelte ligt NO van Havelte, aan de N371 (Meppel-Assen).

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Uffelte 104 huizen met 651 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 550 huizen met ca. 1.400 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Bestemmingsplan Uffelte.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Uffelte heeft 5 rijksmonumenten.

- Uffelte heeft 2 gemeentelijke monumenten.

- Uffelte en Darp hebben destijds besloten tot de bouw van een gezamenlijke kerk, midden tussen deze twee kernen in, in het huidige Havelte. Deze kerk kwam gereed in 1310. De kern Havelte is daar pas later bij ontstaan. Het dorp heeft pas laat een eigen kerk gekregen: in 1911. Deze wordt 'kapel' genoemd omdat het geen eigen kerkelijke gemeente is maar deel uitmaakt van de Protestantse Gemeente Havelte (voorheen Hervormde Gemeente). Het kerkje heeft ca. 70 zitplaatsen. In 1911 neemt ds. Niermeijer het initiatief voor deze eigen kerk, die gerealiseerd werd dankzij een inzamelingsactie. Om het in de jaren tachtig in verval geraakte kerkje te renoveren was opnieuw een inzamelingsactie nodig. Deze renovatie is uitgevoerd door ruim 80 vrijwilligers. In mei 1987 was de renovatie gereed en het kerkje weer klaar voor de kerkdiensten. Iedere 1e zondag van de maand vindt er een kerkdienst plaats.

- De oude dorpskern van Uffelte ligt langs de Dorpsstraat, Schoolstraat en het Westeinde. Hier vind je nog karakteristieke oude Saksische boerderijen, niet meer als boerenbedrijf, maar met een woonfunctie. Veel boerderijen zijn enige tijd als tweede woning gebruikt, wat de leefbaarheid van het dorp niet ten goede kwam. De gemeente Havelte heeft dit gebruik aan banden gelegd en kocht en verbouwde een drietal boerderijen, goed voor 14 wooneenheden. De nieuwbouw bij de hoeven is qua stijl aangepast.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Begin april is er het Kraomschudden, oftewel lammetjes knuffelen, van de hieronder beschreven Holtinger Schaapskudde. Een jaarlijkse traditie om het voorjaar te vieren. Jaarlijks worden er ca. 300 lammetjes geboren.

- Op 1e paasdag is er in Uffelte het jaarlijkse Paasvuur. De bult wordt opgebouwd bij de familie Wemmenhove (Ruinerwoldseweg 3). Het Paasvuur wordt rond 20.30 uur aangestoken. Op deze avond is er ook een optreden van een artiest.

- Uffelterfeest (gedurende 3 dagen in juni). - Videoreportage optocht Uffelterfeest 2019. "De mooiste en grootste optocht van versierde wagens van het Noorden. Misschien wel van hiel Nederland", aldus de maker van de reportage.

- Tijdens de Klaverblad Wandeltocht kun je 4 prachtige lussen lopen van elk ongeveer 10 kilometer. Je kunt kiezen uit de afstanden 5, 10, 20, 30 en 40 km. De 5 km is een mooie 'beleefroute' door het dorp Uffelte. De tocht wordt elk jaar gehouden op de laatste zondag voor de Nijmeegse Vierdaagse en gaat onder alle (veilige) weersomstandigheden door. Voorinschrijving is mogelijk, maar niet verplicht. Iedere route start en eindigt bij Herberg De Roskam (Dorpsstraat 27). Op elke route is halverwege een controlepost, waar je een flesje water en een meloen, komkommer of wortel krijgt.

- Onder het motto "Wat in Beilen en Hoogeveen kan, moeten wij in Uffelte ook kunnen", is er sinds 2017 in het dorp het jaarlijkse evenement Bourgondisch Westerveld. "Stichting Bourgondisch Westerveld is opgericht met de primaire doelstelling om het bourgondische leven in de gemeente Westerveld te bevorderen en te promoten onder de inwoners, ondernemers en toeristen. In dat kader is er jaarlijks in het laatste weekend van september het gezellige meerdaagse evenement Bourgondisch Westerveld. Het evenement wordt opgebouwd door de vrijwilligers van het Paasvuur. Na de super geslaagde edities van Bourgondisch Westerveld in 2017 en 2018 kon een vervolg gewoon niet uitblijven. Het is een driedaags evenement, waarbij het Foodplein op de zondag centraal staat.

Op de vrijdag organiseren we een leuke avond met medewerking van WDO Delta in samenwerking met de historische verenigingen uit de gemeente Westerveld. Er is een speciaal programma opgesteld en we hebben een op maat gemaakt bourgondisch 3-gangen diner. Ter afsluiting is er een cabaretvoorstelling van Boerenblond in de nieuwe samenstelling. Vervolgens organiseren we op zaterdag op het evenemententerrein de Schlagergames en in de feesttent Oktoberfest Westerveld. Op zondag sluiten we het weekend af met een Kidsplein en in de feesttent houden we een culinaire avond met een Foodplein, dat gevuld wordt door ca. 12 horecaondernemers uit de gemeente Westerveld. Om het evenement te laten slagen werken we samen met vele Westerveldse ondernemers. Daarnaast moeten we alle vrijwilligers en de Vrienden van Stichting Bourgondisch Westerveld niet vergeten, want zonder al deze hulp of een bijdrage in wat voor vorm dan ook redden we het niet om dit allemaal te realiseren."

- De RunForestRun trailruns zijn exclusieve trailrun evenementen in de mooiste natuurgebieden van Noord en Oost Nederland. Ze zijn exclusief door de kleinschaligheid. RunForestRun Holtingerveld (op een zaterdag in november) gaat over de afstanden 15 en 30 km.

- Jaarlijks op oudjaarsdag knalt Carbid Team Uffelte carbidschietend het jaar uit, op het korfbalveld midden in het dorp. Rond de klok van 11:00 uur worden de eerste schoten gelost. Er zijn consumpties verkrijgbaar, en er is ook voor de kinderen gelegenheid om carbid te schieten.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

Vogelwacht
"Sinds de oprichting in 1973 is Vogelwacht Uffelte e.o. uitgegroeid tot een brede vereniging die zich inzet voor verschillende vogelsoorten en de natuur in het algemeen. Dankzij onze actieve vrijwilligersgroep is het mogelijk om onze activiteiten uit te voeren. Om dat zo goed mogelijk te doen zijn we eigenlijk continu op zoek naar mensen uit de omgeving die zich in willen zetten voor de vogels in onze omgeving. Heb je interesse om actief betrokken te zijn bij de Vogelwacht, dan horen we dat graag. Neem in dat geval contact met ons op via het Contactformulier, of direct met een van de coördinatoren van de verschillende werkgroepen.

Door meer dan 40 jaar aan inventarisaties weten we vrij goed hoe het gaat met de broedvogels in de omgeving. De Kerkuilenwerkgroep houdt zich, al sinds 1973, bezig met het bevorderen van broedgevallen van deze prachtige ‘spookuil’ in onze omgeving. Door de Nestkastencontrole komen schoolkinderen rechtstreeks in aanraking met de natuur en met vogels in het bijzonder. De Steenuilenwerkgroep is actief in een groot gebied rond Uffelte. In de buitendorpen van Dwingeloo en Ruinen is nog een aantal populaties van steenuilen te vinden. De werkgroep Weidevogels probeert, samen met de boeren en betrokken organisaties, de weidevogels in de omgeving een handje te helpen. De werkgroep Torenvalken zet zich in voor een stand van enkele tientallen paren torenvalken in de omgeving, onder andere door plaatsing van nestkasten.

De werkgroep Zwaluwen heeft als doel de zwaluwstand te verbeteren in het bijzonder in de dorpen Uffelte en Havelte. De Activiteitencommissie bestaat uit een groep vrijwilligers die de jaarlijkse activiteiten voor de leden van de vogelwacht, en andere geïnteresseerden, organiseert. De werkgroep Heideschonen streeft er naar het heidelandschap afwisselend te houden door met struiken en bomen dichtgroeiende delen open te maken. De PR werkgroep houdt zich bezig met de promotie van de vogelwacht. We vinden het namelijk belangrijk dat mensen zich bewust worden van het werk dat we doen. Je kunt de Vogelwacht steunen door lid te worden. De jaarcontributie voor het lidmaatschap bedraagt slechts €7,50 per jaar."

Uffelter Binnenveld
Quinten Bulte is in februari 2016 een hele ochtend op zoek geweest naar de zeldzame noordse winterjuffers, in het Uffelter Binnenveld, een heidegebiedje en een bekende overwinteringsplek van deze libellen. Dat dat uiteindelijk prima gelukt is, kun je zien onder de link.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Uffelte, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Uffelte (online te bestellen).

Terug naar boven

Links / voorzieningen / verenigingsleven

- Algemeen: - Site van en over Uffelte.

- Nieuws: - Nieuws uit het dorp op Facebook. - "Het Uffelter Dorpsnieuws is een uitgave van de Dorpsgemeenschap Uffelte en kost slechts € 8,00 per seizoen (ook nog inclusief lidmaatschap Dorpsgemeenschap) en verschijnt 16 keer per jaar, 1 keer per 2 weken. In de periode mei-september verschijnt het Uffelter Dorpsnieuws niet. De Dorpsgemeenschap gebruikt het Dorpsnieuws als middel om de leden op de hoogte te houden van nieuws, mededelingen en activiteiten. De plaatselijke verenigingen hebben de mogelijkheid om hun activiteiten en clubnieuws te publiceren. Het is voor iedere inwoner mogelijk om een redactionele bijdrage te leveren aan het Uffelter Dorpsnieuws, mits deze niet grievend of bedreigend is of een persoonlijk karakter draagt. Anonieme stukken worden niet geplaatst. De kopij kun je, voor of op zaterdag voorafgaand aan de verschijningsdatum, voor 16:00 uur per mail sturen."

- TV Uffelte deed verslag van evenementen en activiteiten in het dorp. "Neigies en belevenissen mit een knipoog. Ie kunt oens, Marry en Gea, zomaor tegen komen in en rondum het dorp. Aw samen op pad bint beleeft wij altied wel wat. Dus hol oens in de gaten... dan doet wij dat bij jullie. ;-) ", aldus de dames op hun Facebookpagina. Eind 2018 zijn ze ermee gestopt omdat ze meer tijd willen maken voor andere bezigheden. De pagina blijft gelukkig wel staan, zodat al hun mooie filmpjes nog terug te kijken zijn.

- Belangenorganisatie: - "Dorpsgemeenschap Uffelte is rond 1960 opgericht, met als doel de saamhorigheid en eensgezindheid in het dorp te bevorderen en een schakel te vormen tussen de inwoners en de verschillende instanties en overheden. Het uitgangspunt van de Dorpsgemeenschap is dat het algemene belang voorop dient te staan, zonder dat politieke voorkeur of geloofsovertuiging daar een rol bij speelt en doen dit door over allerlei uiteenlopende onderwerpen nauwe banden te onderhouden met gemeente, bedrijven en verenigingen en andere instanties."

- Dorpshuis: - "Dorpshuis De Vlasbarg'n in Uffelte is met hulp van inwoners en vele vrijwilligers gebouwd. De Vlasbarg'n is de ontmoetingsplek waar ideeën tot leven komen. Je kunt er terecht voor een hapje en drankje, ontmoeting en ontspanning, kunst- en cultuuractiviteiten, educatie, sport en bewegen, informatie en advies of het huren van een ruimte voor vergaderingen en bijeenkomsten. De Vlasbarg'n ondersteunt inwoners die een duwtje in de rug nodig hebben. Het is een laagdrempelige plek waar inwoners gestimuleerd worden mee te doen aan activiteiten, hun talenten kunnen ontwikkelen en verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen leven. De Vlasbarg'n is een toegankelijke plek waar iedereen zich actief inzet, betrokken is en elkaar ontmoet. De Vlasbarg'n is de plek waar deskundige vrijwilligers en samenwerkende professionals ondersteuning bieden aan iedereen die dat nodig heeft. Zo wordt de leefbaarheid en het meedoen in het dorp bevorderd.

Het gebouw is eigendom van Stichting Welzijn Mensenwerk. Zij beheren meer dorpshuizen in de omringende dorpen. Het dorpshuis beschikt over diverse ruimtes zoals (vergader)zalen, een sportzaal met een toneelruimte, en een kook- en knutselruimte voor workshops. Het dorpshuis is geschikt voor diverse soorten bijeenkomsten. Je kunt er terecht voor vergaderingen of bijeenkomsten voor kleine en grote gezelschappen, toneelvoorstellingen en diverse sporten. In de centrale ontmoetingsruimte vind je een gezellige bar met 2 biljarts. Als je belangstelling hebt voor een activiteit in het Dorpshuis, kun je contact opnemen met locatiemanager Jenny Berends via tel. 06-19616378. Zij brengt je met plezier in contact met de contactpersoon van de desbetreffende vereniging of gebruikersgroep."

- Onderwijs en kinderopvang: - Het schoolplein van de Oosterveldschool was vóór 2016 ingericht met een klimrek, duikelstang en zandbak, en voor het overige geheel bestraat, en dat voor 100 kinderen. In genoemd jaar is het terrein heringericht tot een ecologische speelplek met een crossbosje, speel- struin- en huttenbouwbosjes, een kabelbaan, waterpomp met waterloop en er is een ruimte ingericht voor moestuintjes, een insectenhotel, een amfitheater en zitbanken om de bestaande bomen. En de kinderen kunnen nu ook na schooltijd spelen op een groen schoolplein en bekend worden met de natuur. Ook kan het schoolplein nu gebruikt worden als ontmoetingsruimte voor de overige inwoners van Uffelte, bijvoorbeeld voor muziek, en toneelverenigingen kunnen in het amfitheather een voorstelling houden. Er kan ook biologieles worden gegeven en de vogelwacht kan nestkastjes ophangen rondom school en in het schoolbos. - Kinderdagverblijf / BSO / VSO KaKa.

- Muziek: - Mannenkoor Uffelte is opgericht in 1996 en staat onder leiding van Bert Koster. Het koor bestaat uit 30 leden, voor een groot deel wonend in het dorp, aangevuld met leden uit de dorpen Havelte, Ruinen, Ruinerwold en Dwingeloo. Ze brengen een gevarieërd programma met Nederlands-, Drents-, Engels- en Duitstalige liederen. Er worden steeds weer nieuwe nummers aan het bestaande repertoire toegevoegd, die bij het publiek goed in het gehoor liggen. Je kunt ze boeken voor 'publieke' optredens (voor voorbeelden zie de Agenda), maar ook voor een optreden in 'private sfeer'.

- "Popkoor 4Fun uit Uffelte is opgericht in 2004 en telt momenteel ca. 16 leden. Onze leden bestaan nu alleen uit dames en wij dagen de heren van harte uit om met ons mee te doen. Daarnaast zijn wij toch ook nog op zoek naar ook andere stemmen om ons popkoor te versterken. Wij worden begeleid op band. Wij zingen tweestemmig en waar mogelijk driestemmig. Kortom een gezellig popkoor, een mooie energieke leuke vereniging met ook leuke randactiviteiten. Lijkt het je wat? Loop gerust eens binnen op onze repetitieavond, op de dinsdagavonden in het dorpshuis. Je mag drie keer gratis meedoen voor je besluit om al dan niet lid te worden, zodat je ook echt in de praktijk kunt uitproberen of het iets voor je is."

- Het in 2002 opgerichte Dweilorkest Frederikshaven Uffelte is genoemd naar het gelijknamige wegrestaurant, waar ze hun repetities houden. Ze zorgen graag voor de feestelijke noot tijdens je evenement, zoals braderieën, bruiloften, personeelsfeesten, openingen, jubileums, buurtfeesten, kampioenschappen, verjaardagen en examenfeesten.

- En dan zijn we er nog niet, want in het muzikale dorp Uffelte zijn er ook nog de bands Barre Barre en G.A.O.S., Drive in show/DJ BTM Music en Feest DJ Roelof. Ze zijn allemaal in te huren om zowel je kleine als grote feesten en partijen tot een succes te maken.

- Sport: - Voetbalvereniging v.v. Uffelte is opgericht in 1930, onder de naam VDS (Vriendschap Door Samenspel). Er zijn mooie verhalen opgetekend over de eerste jaren, waarbij er nog geen sprake was van een echt voebalveld, echte voetballen en echte voetbalschoenen. Met alle drie deze onderdelen moest in de beginjaren nogal wat worden geïmproviseerd... Daarover kun je alles lezen op de pagina Geschiedenis van de vereniging t/m 1934.

- Vrouwen: - Vrouwen van Nu afd. Uffelte komt maandelijks van september t/m april bijeen, waarbij telkens iemand wordt uitgenodigd die iets interessants te vertellen heeft. Verder zijn er verschillende commissies en interessegroepen. Zo is er een Cultuurgroep, die maandelijks op de 1e donderdag van de maanden september t/m april een culturele activiteit onderneemt, is er een Wandelgroep die het hele jaar door maandelijks ergens in Drenthe gaat wandelen, is er een Handwerkgroep die elke 14 dagen op vrijdagochtend bijeenkomt, en is er een koor, dat elke woensdagochtend repeteert in De Molensteen.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Uffelte.

Reacties

(2)

Als evenementen die in het jaar plaats vinden zijn de Klaverblad wandeltocht en het Paasvuur, ook een groot evenement, zo hebben we ook nog Bourgondisch Westerveld, 3 dagen, met een thema avond en een feestavond met in 2018/19 een Oktoberfest avond en zo nog een Bourgondische avond waar ongeveer 12 restaurants en cafés en hotels staan uit de gemeente Westerveld. Dit evenement wordt opgebouwd door de vrijwilligers van het Paasvuur van Uffelte, ook hebben we elk eind van het jaar Carbidschieten op het korfbalveld midden in het dorp.

En voor de muziek hebben we ook nog 2 bands: Barre Barre en Gaos de 2 bands die voor kleine en grote feesten een gaaf feest maken.
En zo nog het Mannenkoor Uffelte.
En nog een popkoor Popkoor4fun.
En ook nog 1 drive in show/DJ: BTM Music voor grote en kleine feesten van een verjaardag tot aan een feesttent met light en geluid.
En hebben we nog 1 DJ: Feest DJ Roelof

Zo hebben we ook nog het mooie Brandeveen een leuk gebied waar je heel mooi kan wandelen

Bij dezen wat korte informatie over mijn mooie dorp. Voor meer informatie mag u mij altijd mailen naar het mailadres of mij bellen op 06-29472936

Met vriendelijke groet,
Tom Mulder
Mede-organisator van het Paasvuur en Carbidschieten en Bourgondisch Westerveld en vrijwilliger van het Uffelterfeest.

Dag Tom,

Hartelijk dank! Ik heb per dorp nu een flinke inhoudelijke basis gelegd. De bedoeling is ook dat lokale ingewijden reageren met de laatste puntjes op de i, onderwerpen die nog ontbreken en niet zouden mogen ontbreken. Dus hier ben ik blij mee! Ik heb alles verwerkt. Zeer muzikaal dorp zeg! Ik heb alleen van Gaos en BTM Music geen site of FB-pagina op het internet kunnen vinden. En de band Gaos heet hier https://meppelercourant.nl/artikel/302852/muzikaal-uffelte-bundelt-krach... Chaos en hier http://www.mannenkooruffelte.nl/content_archief2014N28112014.php?KeepThi... G.A.O.S., maar onder beide namen kan ik niets van ze vinden.

Het Brandeveen, dat door iemand zelfs het mooiste ven van Nederland wordt genoemd! heb ik beschreven op de pagina van Holtinge https://www.plaatsengids.nl/holtinge, omdat het deel uitmaakt van het Holtingerveld, dat ik nu ook op die pagina heb beschreven, want die horen toch wel bij elkaar. Ook nog een prachtige, zeer uitvoerige masterscriptie gevonden over buurtschap Holtinge en het Holtingerveld, dat op de pagina van Holtinge online te lezen is!

Met vriendelijke groet en veel succes gewenst met de vele evenementen in je prachtige dorp,
Frank van den Hoven, hoofdredacteur Plaatsengids.nl

Update 23-5-2020: Dorpsgemeenschap, de dorpskrant en de Vrouwen van Nu ontbraken nog, die heb ik nu ook toegevoegd.

Reactie toevoegen