Uppel

Plaats
Buurtschap
Altena
West-Brabant Land van Heusden en Altena
Noord-Brabant

Uppel

Terug naar boven

Status

- Uppel is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio West-Brabant, en daarbinnen in de streek Land van Heusden en Altena, gemeente Altena. T/m 1972 gemeente Almkerk. In 1973 over naar gemeente Woudrichem, in 2019 over naar gemeente Altena.

- De buurtschap Uppel valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Almkerk.

- Buurtschap Uppel heeft een 'bebouwde kom' en heeft daarom blauwe plaatsnaamborden.

Terug naar boven

Ligging

Buurtschap Uppel ligt NNW van Almkerk.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In de Volkstelling van 1840 is er nog geen sprake van deze plaatsnaam. Er is dan sprake van een buurtschap Uppelsche Dijk (ook gespeld geweest als Uppelschendijk, Uppelsendijk) met 83 huizen en 522 inwoners, en een buurtschap Uppelsche Hoek (ook gespeld geweest als Uppelschenhoek, Uppelsenhoek) met 27 huizen en 170 inwoners. De Uppelse Hoek bestaat nog wel maar wordt tegenwoordig als onderdeel van de buurtschap Uppel beschouwd.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Zandwijkse Molen.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

Put De Omloop
Direct O van de lintbebouwing van buurtschap Uppel ligt recreatieterrein Put de Omloop, aan de weg De Omloop. Het meertje was vroeger een geliefde zwemplek, maar zwemmen wordt er nu al jaren afgeraden. Ook hondenbezitters wordt afgeraden er hun hond te laten zwemmen. Er is namelijk overlast van blauwalgen. Bij mensen veroorzaakt blauwalg darmklachten, en ook voor watervogets en andere dieren zijn ze schadelijk. De gemeente heeft daarom in 2017 onderzoek laten uitvoeren door de Universiteit van Wageningen. Drie maanden lang is de waterkwaliteit in de gaten gehouden en onderzoek gedaan naar de oorzaak.

Gebleken is dat er teveel ammonium in het water zit, en er is ook fosfaat aangetroffen, waar de blauwalg zich mee voedt. Beide stoffen blijken van kwelwater uit de baggerlaag te komen. De ondezoekers hebben ook oplossingen geopperd, zijnde baggeren of het 'afzinken en insluiten' van de algen. Maar beide zijn een dure grap: het gaat 'tonnen' kosten, zo is eind 2018 gebleken. Een petitie en enquete in 2017 hebben uitgewezen dat veel inwoners er graag weer willen zwemmen. In 2019 besluit de gemeenteraad of er al dan niet geld beschikbaar wordt gesteld voor het herstel van de waterkwaliteit.

Terug naar boven

Beeld

- Fotoreportage van Uppel door Kees Wittenbols uit Breda.

Reactie toevoegen