Valkeveen

Plaats
Buurtschap
Gooise Meren
't Gooi
Noord-Holland

Valkeveen

Terug naar boven

Status

- Valkeveen is een buurtschap in de provincie Noord-Holland, in de streek 't Gooi, gemeente Gooise Meren. T/m 2015 gemeente Naarden.

- De buurtschap Valkeveen valt, ook voor de postadressen, onder de stad Naarden.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1851 Oud-Valkenveen.

Naamsverklaring
Samenstelling van veen 'veengebied', naar de bodemgesteldheid, en de persoonsnaam Valke.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Valkeveen ligt NO van Naarden, NW van Huizen, N van de buurtschap Bikbergen, op de uiterste noordpunt van de Utrechtse Heuvelrug, en grenst in het N aan het Gooimeer en in het Z en O aan de gemeente Huizen.

Terug naar boven

Beschrijving

In het midden van de 19e eeuw wordt (Oud) Valkeveen omschreven als "landgoed met boerderij en zomerhuis tevens een uitspanningsoord voor de stedelingen".

De buurtschap staat bekend als een zeer chique boswijk waar onder meer een aantal BN'ers is gevestigd, zoals Herman Heinsbroek, Ferry Hoogendijk en Jan des Bouvrie.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Algemene begraafplaats Nieuw Valkeveen, Valkeveenselaan. Ontwerp van tuinarchitect D.F. (Dirk) Tersteeg (1876-1942) uit 1937. In gebruikname in 1944. Aula uit 1953 naar ontwerp van Heijsteeg, directeur gemeentewerken. De begraafplaats ademt de sfeer van een parklandschap, met veel paden, planten, hagen en grasvelden. Aan de inrichting is zeer veel zorg besteed. Daarmee wordt recht gedaan aan de bedoelingen van de ontwerper (andere kant van de medaille is dat de onderhoudsgevoeligheid de begraafplaats tot één van de duurste van ons land maakt).

De Gooi & Eemlander deed in 1937 uitgebreid verslag van de persconferentie waarop het ontwerp van de begraafplaats werd gepresenteerd: "Uit de oprijlaan heeft men een fraai perspectivistisch gezicht op wat zich voordoet als een parkaanleg. Er is kwistig gewerkt met groen, zelfs de gravenrijen zijn nog gescheiden door een haagje. En er is ook voor gezorgd, dat alle graven aan een pad liggen. Ingesloten weer door groen is de kinderbegraafplaats gedacht, welke den oppervlakkigen bezoeker zelfs niet zal opvallen en daarachter komt een bank vanwaar men weer een buitengewoon mooi perspectiefkijkje zal hebben tot aan het verste einde van de begraafplaats, dat gevormd wordt door een halfcircelvormig gazon." Bij de daadwerkelijke aanleg is het ontwerp van Tersteeg in hoge mate gevolgd. Dat halfcircelvormige gazon is er overigens nog niet. In 1937 werd al voorzien dat de aanleg in drie fasen zou geschieden. Het gazon maakt onderdeel uit van het laatste, nog te realiseren deel.

- Landhuis Nieuw-Valkeveen.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Valkeveen wordt omringd door vogel- en natuurreservaten. De Zwarte Specht, en de hoornaar (insect) zijn voorbeelden van relatief zeldzame dieren die hier te vinden zijn.

- De Naarder Eng heeft een oppervlakte van 70 ha. Schilderachtig kleinschalig landschap met vriendelijke glooiingen, kleine akkers, houtwallen en bosranden. In het stenen tijdperk woonden hier al mensen, zo blijkt uit vondsten van gebruiksvoorwerpen. Bijzonder is de klifkust van de voormalige Zuiderzee die direct tegen de hoge zandgronden van de stuwwal aanbeukte. Vanaf de Aalberg en de Eukenberg heb je een prachtig uitzicht over het water. Aan de oevers vind je rietkragen en wilgenstruweel waar zich watervogels ophouden.

- Speelpark Oud Valkeveen is een kleinschalig pretpark in het bosrijke gebied ten oosten van Naarden. Het landgoed waarop het park is gevestigd, stond vroeger bekend als 'Oud Naarden' en was eigendom van een rijke Amsterdammer. Na 1880 ontstond er een stoomtramverbinding tussen Amsterdam en het Gooi. Veel mensen maakten per tram een uitje naar het landgoed aangezien er een mooi strand aan de Zuiderzee was.

De eigenaren van de boerderij op het landgoed zijn toen om de bezoekers van een natje en een droogje te voorzien een pannenkoekenboerderij begonnen. In 1930 is naast het pannenkoekenhuis een speeltuin aangelegd. Het Speelpark omvat een speeltuin, enkele kermisachtige attracties, een vijver met waterfietsen en een restaurant. Ook kan er worden gebivakkeerd op een grasveld en het strandje aan het zeer ondiepe Gooimeer. Het Speelpark is al sinds vele generaties een geliefd uitje met schoolreisjes, waar velen het nog van zullen kennen. - Speelpark Oud Valkeveen op Facebook.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Valkeveen (online te bestellen).

Reactie toevoegen