Varssel

Plaats
Buurtschap
Bronckhorst
Achterhoek
Gelderland

Varssel

Terug naar boven

Status

- Varssel is een buurtschap in de provincie Gelderland, in de streek Achterhoek, gemeente Bronckhorst. T/m 2004 gemeente Hengelo.

- De buurtschap Varssel valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Hengelo.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Varssel ligt NO van Hengelo, ZW van Ruurlo, rond de Varsselseweg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtchap Varssel 67 huizen met 474 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 140 huizen met ca. 350 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Een markant punt in de buurtschap is het overblijfsel van de Varsselse Molen, een voormalige bovenkruier. Al in 1915 is de molen ontwiekt. Bij de stormramp van 1925 vloog de kap van de molen.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Wandelvereniging Varssel organiseert op een zondag in april de wandeltocht D'r op uut um Varssel. De afstanden zijn 6, 12, 18, 24 en 30 km.

- HAMOVE organiseert op Hemelvaartsdag en het weekend daaropvolgend wegraces op Circuit Varssel, ook wel Varsselring genaamd. Dit is een wegcircuit tussen de buurtschap en Hengelo. Het circuit is 4,9 km lang en heeft 16 bochten.

- Varssels Feest (weekend in oktober).

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- "De Scharf is een 6,5 ha groot naturistenterrein van vereniging Zon en Leven in buurtschap Varssel, midden in de Achterhoek. Een ieder met interesse en gevoel voor een naturistische leefwijze is er van harte welkom. Om er te zijn, te kamperen, te zwemmen, te sauneren, te mediteren of te wandelen op het rondwandelpad. Je kunt er ook meedoen aan activiteiten die door leden en andere bezoekers worden georganiseerd. Het Pieterpad loopt langs het terrein. Wandelaars met een tent zijn welkom om te overnachten. Het terrein De Scharf ligt in een zeer aantrekkelijk gebied. Veel ruimte en rust, afwisselend bos, heide, akkers, weilanden en houtwallen; het typische Achterhoekse coulissenlandschap. Een heerlijk gebied om te wandelen en te fietsen. De Scharf is ruim voorzien van een afwisselende begroeiing, waar een variatie aan dieren en beestjes zich toe voelt aangetrokken. Het is er ’s nachts donker en stil. Er zijn 46 kampeerplaatsen en moderne sanitaire voorzieningen. Er is een dagverblijf, een zwembad en een sauna, die in de zomer en winter wekelijks wordt gestookt, een kinderspeelplaats en een jeu de boulesbaan."

Terug naar boven

Links / voorzieningen

- Algemeen: - Site van en over Varssel.

- Belangenorganisatie: - "Belangenvereniging Varssel (BVV) heeft als doel de leefbaarheid in de buurtschap en omstreken te behouden en waar mogelijk te versterken. De BVV treedt op als bemiddelaar en gesprekspartner tussen de inwoners en diverse instanties om zo het beste voor de buurtschap te realiseren."

- Buurthuis - Het pand van de basisschool, die in 2013 is gesloten, is in 2014 verbouwd en herbestemd tot Buurthuus Varssel.

- Jeugd: - "Jeugdclub Varssel is een stichting die zich al meer dan 30 jaar inzet voor de jeugd uit de buurtschap en de buur-buurtschappen Veldhoek en Linde. Wij hebben diverse groepen van verschillende leeftijden van 6 t/m 16 jaar. Het doel van onze jeugdclub is om kinderen uit de buurt een gezellige avond of middag te bezorgen, samen met elkaar waardoor je op deze manier de kinderen uit je buurt leert kennen. Wij organiseren 1 keer per maand een clubmiddag of avond (uitgezonderd juli en augustus). De zaterdagmiddag gaat om onze kidsgroep (6 tot en met 8 jaar). Daarnaast zijn er nog 2 vrijdagavondgroepen (9 tot en met 12 jaar en 13+ jaar).

Wat doen we zoal met de club? Meestal gaan we 1 keer per jaar zwemmen, ook wordt er met de kerst iets geknutseld wat daarna weer wordt rondgebracht naar alle ouderen in de buurtschap. Jaarlijks is er ook een playbackshow. Naast deze vaste activiteiten doen doen we ook spelletjes, knutselen, musea, bowlen, lasergamen, speurtocht, verkenningsspel, vossenjacht en nog veel meer leuke activiteiten. Woon je in Varssel of omgeving en lijkt het jou superleuk als kind of als leiding (ouder) om ook bij onze jeugdclub te komen dan kan dat; wij zijn namelijk op zoek naar nieuwe kinderen en leiding voor onze Jeugdclub. Wel hebben wij bepaalde limieten (max. aantal kinderen per groep)."

- Bedrijvigheid: - Buurtschap Varssel heeft met zijn slechts 350 inwoners in verhouding heel veel ondernemers, namelijk meer dan 70. - Hier vind je er een introductiefilmpje over. Van een vijftal Varsselse ondernemers is een aparte introductiefilm gemaakt: - Introductiefilm landgoed Het Zelle, met o.a. golfbaan en zorgboerderij. - Introductiefilm Bosch Loonwerk. Martin Bosch verhuurt met zijn bedrijf bemande machines voor in de landbouw, de bouw en het grondverzet. - Introductiefilm melkveehouderij Hebbink-Zielhorst. - Hendrik de Hoog is met zijn bedrijf Conplex gespecialiseerd in beton en wat daar allemaal bij komt kijken. Hij heeft daar verschillende machines en innovaties voor ontworpen en gemaakt, waar hij wereldwijd patent op heeft en wereldwijd zaken mee doet. Hij heeft onder meer een machine ontwikkeld waarmee hij bij instanties op locatie betonplaten kan renoveren, die daarmee nog een aantal jaren mee kunnen, terwijl ze anders vervangen hadden moeten worden. - Richard Enzerink heeft samen met zijn broer een bedrijf in grond-, sloop- en bestratingswerk. Ze hebben ca. 50 man personeel.

Reactie toevoegen