Veghel

Plaats
Dorp
Meierijstad
Noordoost-Brabant
Noord-Brabant

veghel_museum_siemei_voor_industrie_en_ambacht_uit_de_meierij.jpg

In Museum SIEMei in Veghel vind je uiteenlopende voorbeelden van de industriële en ambachtelijke bedrijvigheid uit de Meierij. Van letterzetmachines, houtverspaanders en een dragline, tot oude telefoontoestellen, gereedschappen en een lintzaagmachine.

In Museum SIEMei in Veghel vind je uiteenlopende voorbeelden van de industriële en ambachtelijke bedrijvigheid uit de Meierij. Van letterzetmachines, houtverspaanders en een dragline, tot oude telefoontoestellen, gereedschappen en een lintzaagmachine.

NB gemeente Veghel in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente Veghel in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Veghel in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Veghel

Terug naar boven

Status

- Veghel is een dorp* in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, gemeente Meierijstad. Het was een zelfstandige gemeente t/m 2016. Het is de hoofdplaats van de gemeente Meierijstad.
* Hoewel de plaats tegenwoordig in toenemende mate ook als stad wordt beschouwd, gezien de grootte en regionale verzorgingsfunctie. De plaats heeft ook een Stadskrant (zie hieronder bij Links).

- De gemeente Veghel is in 1994 vergroot met de gemeente Erp.

- De gemeente Veghel omvatte naast de gelijknamige hoofdplaats verder nog de dorpen Boerdonk, Eerde, Erp, Keldonk, Mariaheide en Zijtaart, en de buurtschappen Bemmer (deels), Beukelaar, Biezen (grotendeels), Bolst, Bus, De Aa (deels), De Kempkens, De Laren, Dijk, Doornhoek, Dorshout, Driehuizen, Goordonk, Ham, Havelt, Hazelberg (deels), Heuvel, Heuvelberg, Hoek, Hurkske, Koevering (deels), Koks (deels), Kraanmeer, Looieind, Morschehoef, Rijkerbeek, Ven en Zondveld. In totaal zijn dit 7 dorpen en 28 buurtschappen.

- Wapen van de voormalige gemeente Veghel.

- Onder het dorp Veghel vallen ook de buurtschappen Beukelaar, De Kempkens, Dorshout, Driehuizen (deels), Ham (grotendeels), Havelt, Hazelberg (deels), Heuvel en Ven. Dit zijn 9 (delen van) buurtschappen in totaal. Alleen voor de postadressen vallen ook de dorpen Eerde, Mariaheide en Zijtaart - omdat die destijds geen eigen postcode hebben gekregen - en de bijbehorende buurtschappen Biezen (grotendeels), Bolst (deels), Bus, Doornhoek, Driehuizen (het andere deel van de buurtschap), Goordonk, Koevering (deels) en Zondveld (grotendeels) onder het dorp Veghel. Dát zijn bij elkaar 3 dorpen en 8 (delen van) buurtschappen.

Terug naar boven

Naam

Uitspraak
Veggel.

Oudere vermeldingen
1200-1225 Vehchele, 1298 Vegghele, 1312 kopie 1350 Vechle, 1883 Vechel, 1901 Veghel.

Naamsverklaring
Gaat, wat het laatste deel betreft, vermoedelijk terug op lo 'bos', hier misschien 'poel'. Het eerste deel is mogelijk te verbinden met het Zuidnederlandse vigge 'jong varken'.(1)

Terug naar boven

Ligging

De kern Veghel ligt ZO van de stad 's-Hertogenbosch en NNW van de stad Helmond, en grenst in het N aan de A50 en in het Z aan de N279 ('s-Hertogenbosch - Roermond) en de Zuid-Willemsvaart. Z daarvan liggen ook nog uitgestrekte bedrijventerreinen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Veghel 811 huizen met 4.064 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp (d.w.z. de dorpskern, die destijds Straatsrot heette) 127/586 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen Hezelaar 103/448, Middegaal 49/212, Ven 24/142, De Heide 33/215, Beukelaar 29/127, Heuvel 31/168, Havelt 27/146, Ham 22/136, Dorshout 49/260, Eerde (deels) 53/243, Kempkes 25/145, Biezen 25/145, Zandveld 27/161, Zijtaart 19/127, Doornhoek 26/130, De Leest 52/236 en Hoogeinde 90/437.

Vlak voor de opheffing van de gemeente Veghel in 2017 heeft zij ca. 38.000 inwoners.

Tegenwoordig heeft het gelijknamige dorp ca.10.600 huizen met ca. 26.500 inwoners. Het postcodegebied van Veghel heeft ca. 12.500 huizen met ca. 31.000 inwoners, omdat daar ook de dorpen Eerde, Mariaheide en Zijtaart nog onder vallen.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Veghel, kun je terecht bij:

- Heemkundekring Vehchele.

- Verhalen over de geschiedenis van Veghel op de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

- Op de site Oud Zijtaart van Martien van Asseldonk vind je vele honderden artikelen over de geschiedenis van de kernen van de voormalige gemeente Veghel.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Supermarktketen Jumbo heeft in 2017 14.000 zonnepanelen geplaatst op haar hoofdkantoor en distributiecentra in Veghel. Hiermee komt Jumbo gelijk in de - op dat moment - top 5 terecht van grootste ‘zonneparken’ in Nederland. De zonnepanelen hebben een jaarlijkse productiecapaciteit van 2.187.000 kWh. Daarnaast stimuleert Jumbo haar winkels om zonnepanelen te plaatsen. Anno 2017 is dat al bij enkele tientallen winkels het geval.

- De oude veevoederfabriek aan de Noordkade is in oude glorie hersteld. Op het voormalige fabrieksterrein bruist het weer van de activiteiten. Het biedt nu onderdak aan diverse culturele instellingen waaronder Museum SIEMei, restaurants, winkels, een escaperoom en een bioscoop, de Jumbo Foodmarkt en de Proeffabriek.

- Veghels Buiten is een nieuw woongebied in ontwikkeling, in het ZO van Veghel, Z van de Udenseweg, en zowel N als Z van de Erpseweg. De huizen worden hier gebouwd in clusters, minidorpjes in het groen. Net als vroeger de Brabantse gehuchten. Er komen kleine en wat grotere buurtschappen, met elk een eigen identiteit. Allemaal liggen ze vrij in het landschap en midden in het groen. Veghels Buiten biedt je de kans om je eigen manier van leven en wonen vorm te geven. Er zijn vrije kavels te koop in allerlei prijsklassen, om zelf het huis van je dromen te (laten) bouwen. Alleen, of samen met anderen. Ook dat is de nieuwe woonvisie van Veghels Buiten: samen je eigen buurtje bouwen. Met vrienden, verwanten of gewoon met je nieuwe buren. Veghels Buiten ligt pal naast het groene Aa-dal en dichtbij Eindhoven en Den Bosch. Je woont hier landelijk, in een prachtige groene omgeving. En toch vlakbij het centrum van zowel Veghel als Uden met alle voorzieningen. Het geluid van de stilte overheerst in Veghels Buiten. Hier kom je helemaal tot rust. Er is ruimte. Veel ruimte. Ruimte om te wonen en te werken, maar ook om te spelen en te relaxen. Ruimte om dingen met elkaar te delen en om je eigen ding te doen. Er zijn bijzondere speelplekken, gezamenlijke erven en (moes-)tuinen, en vanuit je huis loop of fiets je zo de groene wereld in. Het concept van Veghels Buiten is geïnspireerd op de historie van het Brabantse platteland. Maar de huizen worden eigentijds. Modern, groen en duurzaam. Met zonnepanelen en optimale isolatie. Ook koude-warmte opslag is mogelijk. Eigenlijk is bijna alles mogelijk in Veghels Buiten. Jij kiest en bepaalt.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Veghel heeft 31 rijksmonumenten.

- Veghel heeft 204 gemeentelijke monumenten.

- Gevelstenen in Veghel.

- Stichting Industrieel Erfgoed Meierij (SIEMei) heeft tot doel het behoud van machines en aanverwante zaken waar bedrijven in de Meierij hun bestaan aan danken. In hun in 2011 van start gegane Museum SIEMei vind je uiteenlopende voorbeelden van die industriële en ambachtelijke bedrijvigheid uit de Meierij. De collectie loopt uiteen van letterzetmachines, houtverspaanders en een dragline, tot oude telefoontoestellen, gereedschappen en een lintzaagmachine. In de eigen werkplaats en smederij aan de Noordkade knappen de vrijwilligers oude machines en materialen op. Daarnaast is SIEMei actief betrokken bij projecten in de openbare ruimte, zoals het opknappen van het Heilig Hartplein en de renovatie van de spoorwegovergang aan de Vorstenbosscheweg. Ook de restauratie van de voormalige Bossche Stationsklok, die inmiddels de ingang van de Proeffabriek in Veghel siert, is uitgevoerd door vrijwilligers van SIEMei. Op de foto- en filmpagina van het museum krijg je alvast een indruk van wat er zoal te zien is.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- Stichting Verzamelbeurs Veghel heeft als doel zowel de beginnende als de gevorderde verzamelaar de mogelijkheid te bieden regelmatig zijn/haar verzameling aan te vullen c.q. uit te breiden, én de 'nog-niet-verzamelaar' aan informatie en inspiratie te helpen om wellicht met een bepaald soort verzameling te beginnen. De stichting organiseert van september t/m mei maandelijks een verzamelbeurs op de 3e zondag van de maand. Op iedere beurs is ook een expositie te bezichtigen van een verzamelaar. Zij zoeken hiervoor nog verzamelaars die hun verzameling willen exposeren. Dus heb je hier belangstelling voor, meld je dan aan. Sinds 1998 zijn er al ca. 200 exposities geweest. Via de link kun je die allemaal in tekst en beeld bekijken. Interessant is ook de videoreportage-serie 'Leven in een verzameling', waar in ca. 25 delen verzamelaars worden geïnterviewd die (bijna) hun hele huis hebben ingericht met hun verzameling, en daar boeiend over kunnen vertellen en e.e.a. kunnen laten zien.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- De Proeffabriek aan de Noordkade is een verzameling van grote en kleine bedrijven die samen proeven en beproeven. Je kan er van alles beleven, zien, proeven en kopen. laat je verrassen!

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Veghel (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Actualiteiten uit Veghel. - Stadskrant Veghel. - Nieuws van de Stadskrant op Facebook.

- Wijken en wijkraden e.d.: - Wijkraad Veghel-Zuid. - Wijk (in wording) Veghels Buiten. - Wijkraad De Leest. - Wijkplatform 't Ven.

- Muziek: - Saxofoonensemble Saxperience. - De in 1923 opgerichte Muziekvereniging Frisselstein is een grote vereniging met meer dan 200 leden. De vereniging heeft tal van verschillende orkesten en ensembles, waaronder de opleidingsorkesten TOF en Opstap, het Groot Orkest, het Seniorenorkest, BigBand Frisselstein (BBF), Friss Kids Brass, BigBandits en slagwerkgroepen Frisbeatles, Frisbeat en FrisBeat 2 Beat. Kortom: Verrassend veelzijdig! - Hoempa Matata is een Veghels 'pretorkest' en telt ca. 20 leden. - Ook Dùbent is een feestband met eveneens ca. 20 leden.

- Sport: - Voetbalvereniging Blauw Geel '38. - Woon je in de omgeving van Veghel en hou je van mountainbiken? Vind je het leuk om samen te rijden en je ervaringen te delen? Dan is Strava Club MTB Crankjorum wellicht iets voor jou.

- Zorg: - Zorghoeve Ons Boerderijke.

Reactie toevoegen