Veldzicht (IJzendijke)

Plaats
Buurtschap
Sluis
Zeeuws-Vlaanderen
Zeeland

Veldzicht (IJzendijke)

Terug naar boven

Status

- Veldzicht is een buurtschap in grotendeels de provincie Zeeland, in de streek Zeeuws-Vlaanderen, gemeente Sluis, en deels België. T/m 31-3-1970 gemeente IJzendijke. Per 1-4-1970 over naar gemeente Oostburg, in 2003 over naar gemeente Sluis.

- Het Nederlandse deel van de buurtschap Veldzicht valt, ook voor de postadressen, onder het dorp IJzendijke.

- Niet te verwarren met de enige andere buurtschap Veldzicht in ons land, die hier ook nog tamelijk dicht in de buurt ligt, namelijk ca. 10 km naar het NW, vallend onder Schoondijke.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Veldzicht ligt 3 km ZZO van IJzendijke, rond, vanuit IJzendijke gezien, het eind van de Watervlietseweg (N679), tegen de Belgische grens. De weg die hier langs de grens loopt en onder België valt, heet Veldzigt, met een g dus. Aan die weg ligt ook nog een handvol panden. Hoogstwaarschijnlijk zal dat ook als (deel van de) buurtschap worden beschouwd. Een buurtschap die in 2 landen ligt dus.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Veldzicht omvat slechts een handvol panden.

Terug naar boven

Links

- Zorg en welzijn: - "In 2008 kregen wij, Kees en Janet Nobel, de vraag of wij iemand met een Wajong-uitkering konden plaatsen op onze boerderij in buurtschap Veldzicht, in de polder van IJzendijke. Tot die tijd runden wij alleen knaagdierenfokkerij Medusa. We zijn met deze vraag aan de slag gegaan en zo is de zorgboerderij begonnen. We waren van mening dat het een leer-, werk- en zorgboerderij moest worden, waar iedereen, met welke beperking dan ook, een zinvolle dagbesteding moest kunnen krijgen. Dagbesteding moet zinvol zijn! Vanuit dit perspectief bieden wij afwisselende dagbesteding aan mensen met een grote afstand tot de reguliere arbeidsmarkt. Deze afstand kan het gevolg zijn van een verstandelijke, lichamelijke, sociale of psychiatrische beperking. Na een uitgebreide kennismaking wordt een begeleidingsplan opgesteld, waarin doelen worden opgenomen waarmee we aan de slag gaan. Om deze doelen te behalen worden veel afwisselende werkzaamheden ingezet. Welke werkzaamheden dit zijn, hangt af van de interesse en mogelijkheden van de deelnemer en van de gestelde doelen. Enkele voorbeelden van de werkzaamheden zijn: - verzorging van knaagdieren; - verzorging van paarden en ezels; - verzorging van vogels; - onderhoudswerkzaamheden op het terrein van de boerderij; - creatieve activiteiten; - kantinedienst.

Werk-, leer- en zorgboerderij de Omslag in buurtschap Veldzicht biedt een veilige omgeving, waarin de deelnemers centraal staan. Door de grote diversiteit aan werkzaamheden is er voor iedereen een leuke, zinvolle uitdaging onder professionele begeleiding mogelijk. De gezellige sfeer op de Omslag is een stimulerende en motiverende factor om een dag zinvol te besteden! We hebben inmiddels een team opgebouwd van geschoolde, enthousiaste werknemers en vrijwilligers. Dit team is ook zeer gevarieerd in samenstelling. Van jonge twintigers tot rijpe ouderen. Allemaal met één doel: er weer een nuttige, leerzame en gezellige dag van maken voor de deelnemers van de zorgboerderij. De werkzaamheden lopen zeer uiteen en er is geen dag hetzelfde. Iedereen krijgt vaste taken, op zijn of haar eigen niveau, waar zij verantwoordelijk voor zijn. Als de deelnemers de vaste taken hebben afgerond, is er tijd voor andere activiteiten. Hierbij kun je denken aan schilderen, het planten van vetplantjes in mooie bakjes, beeldjes maken in de gipsgieterij en nog veel meer creatieve uitdagingen."

Reactie toevoegen