Verlaat

Plaats
Buurtschap
Hollands Kroon Dijk en Waard
West-Friesland Regio Alkmaar
Noord-Holland

Verlaat

Terug naar boven

Status

- Verlaat is een buurtschap in de provincie Noord-Holland, in de streek West-Friesland, en in de Regio Alkmaar (deels), in deels gemeente Hollands Kroon (t/m 31-7-1970 gemeente Oude Niedorp. Per 1-8-1970 over naar gemeente Niedorp, in 2012 over naar gemeente Hollands Kroon), en deels gemeente Dijk en Waard (dit gedeelte: t/m 1989 deels gemeente Harenkarspel, deels gemeente Heerhugowaard. In 1990 gaat het Harenkarspelse deel over naar gemeente Heerhugowaard, in 2022 gaat dit gehele deel over naar gemeente Dijk en Waard).

- De buurtschap Verlaat valt deels onder het dorp Oude Niedorp, deels onder het dorp De Noord. Het deel van de buurtschap dat onder Oude Niedorp valt, valt ook voor de postadressen daaronder, maar het deel dat onder De Noord valt, ligt, net als dat dorp, voor de postadressen 'in' Heerhugowaard, omdat zowel de buurtschap Verlaat als het dorp De Noord in 1978 geen eigen postcode en postale plaatsnaam hebben gekregen in het postcodeboek.

- Slechts het deel van de buurtschap Verlaat in de gemeente Hollands Kroon heeft officiële, blauwe plaatsnaamborden (en heeft daarmee een bebouwde kom); het deel in de gemeente Dijk en Waard moet plaatsnaamborden ontberen, zodat je in dit deel van de buurtschap alleen aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Verlaat ligt rond de gelijknamige weg en rond de Tulpenkade. De buurtschap ligt rond het water Westerlangereis en nabij het Kanaal Alkmaar (Omval) - Kolhorn, en ligt direct NW van het dorp Oude Niedorp, direct N van het tweelingdorp De Noord / Veenhuizen, NNO van de stad Heerhugowaard, OZO van het dorp Waarland, Z van het dorp 't Veld en ZW van het dorp Nieuwe Niedorp.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het deel van de buurtschap Verlaat onder de gemeente Oude Niedorp 10 huizen met 63 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 60 huizen en enkele woonschepen, met ca. 150 inwoners.

Reactie toevoegen