Vlagtwedder-Barlage

Plaats
Buurtschap
Westerwolde
Westerwolde
Groningen

Vlagtwedder-Barlage

Terug naar boven

Status

- Vlagtwedder-Barlage is een buurtschap in de provincie Groningen, in de streek en gemeente Westerwolde. T/m 2017 gemeente Vlagtwedde.

- De buurtschap Vlagtwedder-Barlage valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Vlagtwedde.

- De buurtschap Vlagtwedder-Barlage heeft witte plaatsnaamborden en ligt deels buiten de bebouwde kom van het dorp Vlagtwedde. Het grootste deel van de buurtschap ligt binnen de bebouwde kom van dat dorp. Het is echter nog altijd als buurtschap te beschouwen, omdat zij nog altijd afgescheiden ligt van - en niet is 'opgeslokt door' - de dorpskern.

Terug naar boven

Naam

Naam komt ook elders voor
Deze plaatsnaam - zonder het voorvoegsel dan natuurlijk - komt nog een keer voor, en ook nog in de nabijheid, en wel in het dorpsgebied van Onstwedde. Om ze van elkaar te onderscheiden wordt die in de praktijk ook wel Onstwedder-Barlage genoemd. Helaas komt dat voorvoegsel daar, zoals dat hier wél het geval is, níet tot uitdrukking op de plaatsnaamborden. Die buurtschap heet op de borden gewoon Barlage.

Achternaam
Er zijn ook personen met de achternaam Barlage. Het zijn er niet veel; in 2007 waren het er slechts 81. Het ligt voor de hand te veronderstellen dat de voorouders van deze mensen uit een van de twee buurtschappen met deze naam afkomstig zijn. Vaak is in de Volkstelling van 1947, die op achternamen is geteld, wat per provincie op een kaart is gevisualiseerd, nog goed te zien dat de meeste mensen in een dergelijk geval nog in de provincie in kwestie woonden. Maar hier zijn ze al vroeg naar elders 'geëmigreerd', want in 1947 woont er al niet een meer in Groningen.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Vlagtwedder-Barlage ligt rond de Spetsebrugweg, voor het gedeelte W van en rond het kruispunt met de weg Lanesloot, en rond de wegen Barlagerweg, Laan van Westerwolde, Barlagerachterweg, Heuvelweg, Verlengde Heuvelweg, De Vennen, Verlengde Vennen en Barlagerveldweg. Onderdeel van de buurtschap is bungalowpark Parc Emslandermeer (wat vast de opvolger is van de vroegere Camping De Barlage). De buurtschap ligt direct NO van de dorpskern van Vlagtwedde, direct ZO van het dorp Veele, ZW van het dorp Veelerveen en NW van het dorp Bourtange.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Vlagtwedder-Barlage omvat ca. 70 huizen, ca. 275 verblijfsaccommodaties en ca. 10 bedrijfsgebouwen, met ca. 175 inwoners.

Reactie toevoegen