Vlagtwedder-Veldhuis

Plaats
Buurtschap
Westerwolde
Westerwolde
Groningen

Vlagtwedder-Veldhuis

Terug naar boven

Status

- Vlagtwedder-Veldhuis is een buurtschap in de provincie Groningen, in de streek en gemeente Westerwolde. T/m 2017 gemeente Vlagtwedde.

- De buurtschap Vlagtwedder-Veldhuis valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Vlagtwedde.

- De buurtschap Vlagtwedder-Veldhuis ligt buiten de bebouwde kom en heeft daarom witte plaatsnaamborden.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1634 Veldhuys (op de kaart van Drenthe door Cornelis Pijnacker).

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap ligt direct ZO van het dorp Vlagtwedde, WNW van het dorp Bourtange en NO van het dorp Jipsingboertange, rond het noordelijkste deel van de Wollinghuizerweg, voor zover gelegen buiten de bebouwde kom van Vlagtwedde (het Z deel van deze weg valt onder de buurtschappen Wollinghuizen en Plaggenborg; tussen Vlagtwedder-Veldhuis en Wollinghuizen ligt rond deze weg dan nog de buurtschap Renneborg).

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Vlagtwedder-Veldhuis wordt in de Volkstelling van 1840 (in tegenstelling tot de meeste andere buurtschappen van de gemeente Vlagtwedde) niet apart vermeld, hoewel het toch al een oude buurtschap is. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 50 huizen met ca. 120 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Vlagtwedder-Veldhuis heeft een halte gehad aan de tramlijn Winschoten - Ter Apel (1915-1948) van de Stoomwegmaatschappij Oostelijk Groningen (die ook bekend stond als 'Ol Graitje').

Reactie toevoegen