Voorschoten

Plaats
Dorp en gemeente
Voorschoten
Holland Rijnland
Zuid-Holland

Voorschoten Voorstraat Postkantoor 1905 (Kopie).jpg

Voorschoten, het voormalige postkantoor uit 1905 aan de Voorstraat

Voorschoten, het voormalige postkantoor uit 1905 aan de Voorstraat

ZH gemeente Voorschoten in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente Voorschoten in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Voorschoten in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Voorschoten

Terug naar boven

Status

- Voorschoten is een dorp en gemeente in de provincie Zuid-Holland, in de regio Holland Rijnland.

- Wapen van de gemeente Voorschoten.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Voorschoten.

Terug naar boven

Naam

Bijnaam
Voorschoten wordt ook wel 'Parel aan de Viet' genoemd (de Vliet is een waterloop waaraan Voorschoten is gelegen).

Oudere vermeldingen
918-948 kopie 11e eeuw Forschate, 1208 Vorscot, 1317 Voirschoten.

Naamsverklaring
Waarschijnlijk een samenstelling van schoot = het Oudfriese schate, ontstaan uit het Germaanse skauta* 'begroeide hoek zandgrond uitspringend in lager terrein' en een waternaam Voor (vergelijk Voorburg).(1)
* Gereconstrueerde vorm.

Terug naar boven

Ligging

Voorschoten ligt ZW van Leiden, ZO van Wassenaar, NO van Den Haag en Leidschendam.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 had Voorschoten 273 huizen met 1.559 inwoners.

- Tegenwoordig heeft Voorschoten ca. 10.000 huizen met ca. 23.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Voorschoten is ontstaan op een oude strandwal die ongeveer 5000 jaar geleden in een ondiepe zee is gevormd. Op een wat breder gedeelte van de oude strandwal ontstond het dorp Forschate. Deze naam wordt vermeld op een uit de 10e eeuw daterende goederenlijst van de Sint Maartenskerk te Utrecht, waar de kerk van Voorschoten bij hoorde. Deze plek als zodanig is al veel langer bewoond: onder de kerk zijn bewoningssporen uit de Karolingische en Ottoonse tijd aangetroffen.

Voorschoten kent een rijke geschiedenis. Hiervan zijn gelukkig zeer diverse en interessante sporen achtergebleven. Een goede reden om deze herinneringen een vaste plaats te geven in een museum. Museum Voorschoten is het museum van, voor en over Voorschoten. Het museum organiseert tentoonstellingen en andere activiteiten met betrekking tot voor Voorschoten karakteristieke mensen, gebeurtenissen en voorwerpen. Daarnaast organiseert het museum periodiek culturele lezingen. Het museum bouwt een collectie kunst- en gebruiksvoorwerpen op alsmede prenten, foto’s, ansichtkaarten, boeken en archeologische vondsten uit de omgeving. Column over het vernieuwde Museum Voorschoten door de directeur van Erfgoedhuis Zuid-Holland, mei 2014.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Voorschoten heeft 102 rijksmonumenten en daarnaast nog 108 gemeentelijke monumenten.

- Voorschoten heeft 64 gemeentelijke monumenten.

- De Vereniging tot behoud van Oud, Groen en Leefbaar Voorschoten zet zich in voor monumentale panden en voor het landschap in bredere zin in Voorschoten.

- Kasteel Duivenvoorde ontleent zijn naam waarschijnlijk aan de rivieren de Duve en de Voor waartussen het kasteel is gebouwd. Al in 1226 wordt 'Duvenvoirt' genoemd in een akte. In die tijd stond er op de plek van het huidige kasteel een donjon - een vierkante verdedigingstoren, ommuurd en omgeven door een gracht. Later, toen woonruimte belangrijker werd dan veiligheid, begon men steeds aan de toren aan te bouwen. Bij een ingrijpende verbouwing in 1631 kreeg het kasteel zijn huidige symmetrische uiterlijk en grondplan: Duivenvoorde werd van een robuuste verdedigingstoren voorgoed een behaaglijk landhuis.

Duivenvoorde is nooit verkocht, maar altijd door vererving van eigenaar gewisseld. En dat is uniek onder de Nederlandse kastelen. Al vanaf de vroege Middeleeuwen werd het kasteel bewoond door de invloedrijke familie Van Wassenaer, een geslacht van ridders en hoogheemraadsheren. Het kasteel is te bezichtigen. De vertrekken in het kasteel zijn ingericht alsof ze nog steeds bewoond worden en hebben ieder een geheel eigen karakter. Zo is er de bibliotheek in Empire-stijl, een kabinet met vroeg achttiende-eeuws goudleerbehang, de 'Turkse Kamer' met sitsen wandbespanning en een hemelbed, een compleet ingerichte mangelkamer en de imponerende 'Marotzaal'. Duivenvoorde is verder beroemd om een unieke collectie familieportretten, zilver, Delfts aardewerk en oosters en Europees porselein.

- Knipmolen.

- Gevelstenen in Voorschoten.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Voorschoten (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Voorschoten.

- Media / nieuws: - Unity is de regionale omroep voor de gemeenten Leiden, Leiderdorp, Zoeterwoude, Voorschoten en Oegstgeest, die gezamenlijk bekend staan als de 'Leidse Regio'.

- Belangenvereniging: - Bewonersvereniging Boschgeest (wijk in Voorschoten).

- Muziek: - Harmonie Voorschoten is opgericht als podiumorkest. De vereniging heeft haar motto “Plezier in Samenspel” hoog in het vaandel.

Reactie toevoegen