Voskuil

Plaats
Buurtschap
Oldebroek
Veluwe
Gelderland

voskuil_kaart_ca._1900_is_hattemerbroek_kopie.jpg

Wat tegenwoordig het dorp Hattemerbroek is, heette tot begin 20e eeuw nog Voskuil. (Het) Hattemerbroek was tot die tijd alleen nog het buitengebied NW ervan. Beide aspecten zijn op deze kaart goed te zien. (© Kadaster)

Wat tegenwoordig het dorp Hattemerbroek is, heette tot begin 20e eeuw nog Voskuil. (Het) Hattemerbroek was tot die tijd alleen nog het buitengebied NW ervan. Beide aspecten zijn op deze kaart goed te zien. (© Kadaster)

voskuil_kaart_na_1910_verhuisd_naar_nw_dorp_is_nu_hattemerbroek_kopie.jpg

Begin 20e eeuw wordt de plaatsnaam Voskuil veranderd in Hattemerbroek, en verhuist de plaatsnaam Voskuil naar de bebouwing aan de Voskuilerdijk NW ervan. (© Kadaster)

Begin 20e eeuw wordt de plaatsnaam Voskuil veranderd in Hattemerbroek, en verhuist de plaatsnaam Voskuil naar de bebouwing aan de Voskuilerdijk NW ervan. (© Kadaster)

Voskuil

Terug naar boven

Status

- Voskuil is een buurtschap in de provincie Gelderland, in de streek Veluwe, gemeente Oldebroek.

- De buurtschap Voskuil valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Hattemerbroek.

- De buurtschap Voskuil heeft (in tegenstelling tot bijv. de Hattemse N buur-buurtschap 't Zand) geen plaatsnaamborden.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1378 de Vossekulen, 1615 de Voscuyl, 1653 Vossekuyl. Volgens oude kaarten heette de kern die nu Hattemerbroek heet, tot begin 20e eeuw Voskuil, en was het Hattemerbroek alleen nog de naam van het omliggende buitengebied. Toen men die kern Hattemerbroek is gaan noemen, is de oorspronkelijke plaatsnaam verschoven naar de huizen aan de Voskuilerdijk, die op de oudere kaarten overigens wordt gespeld als Voskuildijk (zie de afbeeldingen). - Hier kun je een mooie legende lezen over hoe die naamswijziging zo gekomen is.

Naamsverklaring
Het Middelnederlandse vossencule, voscuyle betekent 'vossenhol'.(1)

Niet te verwarren met:
Bedrijventerrein Voskuil in buurdorp Wezep.

Familienaam
Er zijn ook families met de achternaam Voskuil. Onder de link, als je klikt op 1947, kun je zien dat de meeste families met deze achternaam oorspronkelijk in Gelderland woonachtig waren. Allicht is (een deel van) hun voorouders uit deze buurtschap afkomstig. Zie in dat kader ook de reacties onderaan deze pagina.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Voskuil ligt N van Wezep, NW van Hattemerbroek, rond de Voskuilerdijk, voor zover gelegen N van de A28 (= vanaf huisnrs. 19 en 42), en grenst in het N aan de N50 en in het W aan de provincie Overijssel (het Z buitengebied van het dorp Zalk).

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Voskuil omvat ca. 40 huizen met ca. 100 inwoners.

Terug naar boven

Links

- Verenigingen: - "Imkersvereniging Wezep, Hattem en Oldebroek is opgericht in 1920*. Ons verenigingscomplex is Bijenpark De Schans in buurtschap Voskuil (Voskuilerdijk nr. 25/1). Het is een gezellige vereniging met ca. 90 leden. We houden elke maand op woensdagavond in ons clubgebouw een gezellige soosavond voor alle leden en hun aanhang. Beginnende imkers kunnen bij ons de basiscursus volgen. Na de beginnerscursus krijgen zij een mentor toegewezen (als ze dat willen), want zeker in het begin zijn er nog vele zaken die vraagtekens oproepen. Jaarlijks worden er voor de leden verschillende activiteiten georganiseerd, zoals lezingen, een barbecue en een excursie." Verenigingsblad De Spleut is via de link ook online te lezen (ook oudere nummers). In 2019 hebben ze een nieuwe bijenstal gebouwd. Bij enkele leden is honing te koop. Andere leden helpen je graag van een bijenzwerm af.
* In 2020 gaan ze dus het 100-jarig bestaan vieren. - Videoreportage t.g.v. het 90-jarig bestaan in 2010.

Reacties

(3)

Leuk om een dorp met dezelfde naam als mijn achternaam tegen te komen. De familie van mijn vaderskant komt uit Zwolle. Mijn opa, Jan Voskuil, heeft op de Jufferwal in Zwolle een grutterswinkel gehad.

En dat vinden wij, de redactie, dan weer leuk om te lezen. Het zou kunnen dat uw voorouders uit dit plaatsje afkomstig zijn. Ik heb de beschrijving nog wat aangevuld. Er staat nu o.a. een link naar de familienamendatabank, waaruit blijkt dat families met de naam Voskuil oorpronkelijk overwegend uit Gelderland afkomstig zijn. En wat tegenwoordig het dorp Hattemerbroek is, blijkt oorspronkelijk Voskuil te hebben geheten. Die plaatsnaam is later naar de bebouwing in het buitengebied NW van het dorp verhuisd. Over die naamswijziging is een mooie legende, die ik nu ook heb gelinkt.

Dag Anne Magriet. We komen uit dezelfde familie. Ik heb in de jaren '70 onze familiestamboom uitgezocht. Mijn oudst bekende voorvader heette Jan Claessen, later Jan Claessen Vos, afkomstig uit de Voskuil.
Hij verkrijgt circa 1680 het klein burgerschap van Zwolle en gaat zich dan Jan Voskuil noemen. Helaas kom ik niet verder terug, omdat een deel van het archief van Hattem ontbreekt. Ik heb nog een prachtige foto van mijn betovergrootvader Jan Voskuil, geboren in 1799, overleden in 1882. Hij was schilder in Zwolle. Waarschijnlijk is hij ook jouw directe voorvader. Mocht je de foto willen zien, laat maar even weten. Maar misschien ken je hem al.

Reactie toevoegen