Vrouwenverdriet

Plaats
Buurtschap
Zaanstad
Zaanstreek
Noord-Holland

Vrouwenverdriet

Terug naar boven

Status

- Vrouwenverdriet is een buurtschap in de provincie Noord-Holland, in de Zaanstreek, gemeente Zaanstad. T/m 1973 gemeente Assendelft.

- De buurtschap Vrouwenverdriet valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Assendelft.

- De buurtschap Vrouwenverdriet heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

Naamsverklaring
Dankt volgens een door J.B. de Boer van der Ley opgetekende overlevering zijn naam aan een herberg bij de brug over de in 1633/1634 gegraven Nauernase Vaart, waar de gravers van deze vaart, de zogeheten 'polderjongens', die hier in keten waren gehuisvest, hun loon verdronken. De vrouwen van de mannen in kwestie waren daar natuurlijk 'not amused' over. Zou dit verhaal juist zijn, dan moet de naam dus al in 1634 bekend zijn geweest. Een kleine honderd jaar later komen echter pas de eerste schriftelijke vermeldingen voor, bijvoorbeeld "op de mole bij de Sluijs aent Vrouwe verdriet" (1727).

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Vrouwenverdriet ligt rond de weg Vaartdijk (de O parallelweg van de N246, ook de Vaartdijk), Z van de overgang in en het kruispunt met de Communicatieweg Oost en Z van de brug over de Nauernase Vaart en de watertoren van Assendelft aldaar. De buurtschap ligt aan de Nauernase Vaart, W van het dorp Westzaan, O van het dorp Assendelft, ZW van het dorp Zaandijk en NW van de stad Zaandam.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Vrouwenverdriet 4 huizen met 50 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 10 huizen en enkele woonschepen, met ca. 30 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Van 1731 tot 1892 heeft in de buurtschap watermolen De Student gestaan, ongeveer tegenover het Watermolenpad. In 1891 is door de dijkgraaf van de polder Assendelft de eerste steen gelegd van het nieuwe stoomgemaal in de Noorderpolder, die blijkbaar de functie van de molen heeft overgenomen. Na afloop van de plechtigheid was er een bijeenkomst in het sluishuis te Vrouwenverdriet.

Er is hier ook een draaibrug geweest over de Nauernase Vaart die Vrouwenverdriet verbond met het Watermolenpad in Westzaan.

- Diverse artikelen uit het verleden van buurtschap Vrouwenverdriet op ZaanWiki.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De Vrouwenverdrietsluis bestond al in 1565 en werd door de Assendelvers vooral als spuisluis gebruikt. Hij verbond de polder met het Twiske, later dus met de Nauernase Vaart, en is met name voor recreatief verkeer nog altijd in gebruik.

Reactie toevoegen