Waijen

Plaats
Buurtschap
Houten
Kromme Rijnstreek
Utrecht

Waijen 4.jpg

Tunnel onder de A27 naar de buurtschap Waijen

Tunnel onder de A27 naar de buurtschap Waijen

Waijen.jpg

In buurtschap Waijen aangekomen

In buurtschap Waijen aangekomen

Waijen

Terug naar boven

Status

- Waijen is een buurtschap in de provincie Utrecht, in de regio Kromme Rijnstreek, gemeente Houten. T/m 7-9-1857 gemeente Oud-Wulven.

- De buurtschap Waijen valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Houten.

- De buurtschap Waijen heeft geen plaatsnaamborden.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1840 Waijen. In recente atlassen staat nog Wayen en Wayensedijk, maar de actuele gemeentelijke adresbestanden spreken van Waijensedijk, dus laten we de bijbehorende plaatsnaam dan ook maar met ij spellen. Dat is wel zo eenduidig.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Waijen ligt NW van Houten, als lintbebouwing van boerderijen en huizen rond de Waijensedijk en de Ravensewetering. De buurtschap grenst in het N aan de A12.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Waijen 6 huizen met 39 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 20 huizen met ca. 50 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

De ontginning van dit gebied heeft rond 1050 plaatsgevonden. In 1545 ontstaat het gerecht Oud-Wulven en Waijen.

Voor de Tweede Wereldoorlog, toen Rijksweg 12 nog moest worden aangelegd, kruiste het Houtense Pad, de belangrijkste verbinding toentertijd tussen Houten en Utrecht, de buurtschap. In de jaren zeventig van de 20e eeuw is de A27 door het oostelijke deel van Waijen aangelegd, waardoor de buurtschap in tweeën is gesplitst (een fietspad onder het knooppunt Lunetten vormt de verbinding). Het grootste deel ligt nu ten westen van de A27. Het Houtense Pad is geheel verdwenen, op restanten in de stad Utrecht na.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- 't Huis te Weye is vermoedelijk een monumentaal pand?

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- W van Waijen liggen de recreatieplassen Laagraven. De noordelijke plas ligt in de gemeente Houten, de zuidelijke plas ligt in de gemeente Nieuwegein. Ook het bedrijventerrein Laagraven W daarvan ligt op grondgebied van de gemeente Nieuwegein.

Reactie toevoegen