Warmenhuizen

Plaats
Dorp
Schagen
West-Friesland
Noord-Holland

warmenhuizen_volleybalvereniging_dinto.png

Volleybalvereniging Dinto in Warmenhuizen is opgericht in 1969 (d.w.z. verzelfstandigd vanuit de gymnastiekvereniging) en heeft daarom in 2019 het 50-jarig bestaan gevierd.

Volleybalvereniging Dinto in Warmenhuizen is opgericht in 1969 (d.w.z. verzelfstandigd vanuit de gymnastiekvereniging) en heeft daarom in 2019 het 50-jarig bestaan gevierd.

NH gemeente Warmenhuizen in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente Warmenhuizen in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Warmenhuizen in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Warmenhuizen

Terug naar boven

Status

- Warmenhuizen is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de streek West-Friesland, gemeente Schagen. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1989. In 1990 over naar de gemeente Harenkarspel, in 2013 over naar de gemeente Schagen.

- Onder het dorp Warmenhuizen valt ook de buurtschap Schoorldam (deels) en, voor de postadressen, de buurtschap Zijpersluis (deels) en het dorp Krabbendam.

- Wapen van de voormalige gemeente Warmenhuizen.

Terug naar boven

Naam

Bijnaam
De regionale bijnaam van Warmenhuizen en Tuitjenhorn is Warmetuut.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Warmenhuizen ligt ZO van de dorpen Krabbendam, Burgerbrug en Petten, Z van de dorpen Eenigenburg en Sint Maarten, ZW van de dorpen Dirkshorn en Valkkoog en de stad Schagen, WZW van het dorp Zijdewind, W van het dorp Waarland, WNW van het dorp Oudkarspel, NW van de dorpen Noord-Scharwoude, Zuid-Scharwoude en Broek op Langedijk, NNW van het dorp Koedijk, NNO van het dorp Bergen, NO van het dorp Schoorl en O van het dorp Groet.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Warmenhuizen 174 huizen met 920 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 126/672 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen Schoorldam (deels) 26/139 en Krabbendam 22/109. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 2.400 huizen met ca. 6.000 inwoners (dit is exclusief de aantallen voor het dorp Krabbendam).

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- "In het dorp bestaat een grote vraag naar woningbouw. De locatie Remmerdel, gelegen aan de oostkant van het dorp, biedt kansen om hier invulling aan te geven. De gemeente heeft daarom een projectgroep met inwoners uit het dorp in het leven geroepen. Tevens is een intensief interactief proces ingericht. Samen met de gemeente gaat het dorp woningenbouwmogelijkheden en de woonwensen voor de locatie Remmerdel verkennen. Samen met de projectgroep werkt de gemeente aan een stedenbouwkundig plan en een beeldkwaliteitsplan voor de locatie. Einddoel van het project is om een woonwijk te realiseren met woningen, groen en bijbehorende openbare ruimte voor de locatie Remmerdel. Daarmee is de realisatie van de uitbreiding voor een toekomstbestendig, duurzaam en leefbaar Warmenhuizen een feit. Zo wordt de kwaliteit van de bestaande kern versterkt. Voor de locatie Remmerdel is het streven om 100 tot 150 woningen te realiseren, waarvan 40% sociale woningen. De intentie is dat de eerste woningen vanaf eind 2021 worden gereaiseerd." (bron: gemeente Schagen)

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Warmenhuizen heeft 12 rijksmonumenten.

- Warmenhuizen heeft 10 gemeentelijke monumenten.

- De Oude Ursulakerk in Warmenhuizen (Dorpsstraat 93) is een laatgotisch kerkgebouw uit de 13e eeuw. In de kerk worden naast kerkdiensten ook exposities en concerten gehouden. Tegen de westmuur is later de toren gebouwd, waarschijnlijk daterend uit de 14e eeuw. In de loop der eeuwen zijn zowel het schip in 1500 als de toren diverse malen uitgebreid. De zuiderzijbeuk is later gesloopt. De klok in de toren is afkomstig uit de in 1779 ingestorte toren van Schoorl. Na de reformatie werd de kerk overgenomen door protestanten. Het houten koor heeft op het houten gewelf schilderingen van Jan van Scorel. Het gewelf is in 1890 overgebracht naar de tekenschool van het Rijksmuseumgebouw en daar geplaatst in een speciaal hiervoor gebouwde uitbouw. In 1964 is het gewelf weer teruggeplaatst.

- De RK Sint-Ursula en Gezellinnenkerk (Dorpsstraat 178) is gebouwd in 1872-1873. Architect Theo Asseler ontwierp een driebeukige zaalkerk in neoromaanse stijl. Boven de hoofdingang staat een hoge toren. Het kerkorgel werd in 1882 gebouwd door de firma L. Ypma en Co. Het houten koor heeft gewelfschilderingen. Deze zijn in 1890 overgebracht naar de tekenschool van het Rijksmuseum Amsterdam en daar geplaatst in een speciale kooruitbouw. In 1964 zijn deze weer teruggeplaatst. De kerk valt onder de parochie H.H. Ursula en Gezellinnen.

- De Grebmolen (Molenweg 1) is een in 1875 gebouwde poldermolen met een eikenhouten achtkant bij Huiskebuurt, in het buitengebied van Warmenhuizen. De molen, die een eerdere schepradmolen verving die na blikseminslag was uitgebrand, is een zogeheten grondzeiler. Samen met een elektrisch gemaal bemaalt de molen thans de 162 hectare grote Grebpolder en verzorgt de onderbemaling van de polder Geesterambacht. Tot 1925 heeft de molen de Groeterpolder uitsluitend op windkracht bemalen. De molen is uitgerust met een stalen vijzel, die het water uitmaalt in de polder Geesterambacht. De Grebmolen is eigendom van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Het Huisweidfestival (1e pinksterdag) is gratis toegankelijk. De opbrengst komt ten goede aan diverse goede doelen.

- "Jaarlijks is er op een zondag in juni de Jaarmarkt Warmenhuizen, de gezelligste jaarmarkt van Noord-Holland. Met een grote verscheidenheid aan kramen en koopwaar, attracties voor de jeugd, en diverse activiteiten georganiseerd door de locale ondernemers en horeca is het altijd een geweldige dag. De organisatie zorgt voor een zo groot mogelijke diversiteit aan kramen en koopwaar, zodat er zowel voor de bezoekers als voor kraamhouders een mooie dag te beleven is met heel veel verschillende indrukken. Ook voor de jeugd is voldoende te beleven. Over de hele Dorpsstraat zijn verschillende attracties te bezoeken; een vliegende bank, een treintje en draaimolen voor de allerkleinsten en nog veel meer. Ook de lokale ondernemers en horeca doen een duit in het zakje. Er wordt van alles georganiseerd, van proeverijen, modeshows tot live optredens van lokale muziekgroepen en bandjes in de diverse horeca." Voor een indruk van dit evenement zie deze dronevideo.

- "Wielrennen onder vrouwen wordt steeds populairder. Dat was in de jaren negentig wel anders. Toch was er een groep van 16 fanatieke jonge meiden uit Warmenhuizen en omgeving die elke zondag op de fiets stapte en de mooie polderwegen van Noord-Holland verkende. Toen ze een naam voor hun ploeg wilden hebben, was de link met de mannelijke fietsclub uit het dorp snel gemaakt. Die stond bekend als de Slagroomploeg, omdat ze onderweg altijd lekker aan de koffie met appeltaart met slagroom zaten. De naam die de meiden kozen was de Roomsoezen, want ook de dames houden van een lekkere versnapering onderweg. Hard fietsen en gezelligheid stond voorop! Een hechte groep meiden die het na 5 jaar samen fietsen tijd vonden om dit lustrum te vieren door het organiseren van een toertocht, waarbij het inschrijfgeld geheel ten goede kwam aan plaatselijke goede doelen of instellingen. Een toepasselijke naam voor de tocht was snel bedacht: Tour de Soes.

De Tour de Soes is een fietstocht die jaarlijks wordt gehouden op de 1e zondag van Juli, vanaf 5 locaties in West-Friesland en de Kop van Noord-Holland (en georganiseerd door de desbetreffende lokale Rotaryclubs): Warmenhuizen, Den Helder / Julianadorp, Anna Paulowna e.o., Schagen en Langedijk e.o. Het is een initiatief van lokale Rotaryclubs om geld in te zamelen voor goede doelen in de regio, die ten goede komen aan de jeugd. Alle fietsen zijn toegestaan, ook e-bikes zijn van harte welkom. Je kunt kiezen uit de afstanden 15, 30, 60 en 120 km. Startbewijzen kosten € 7,50 per persoon en voor kinderen tot 12 jaar € 2,50. Naast startbewijzen zijn er ook passepartouts te koop. Deze kosten € 20,00 per persoon. Voor dit bedrag krijg je naast een startbewijs ook nog een kop koffie, een lunchpakket, 2 drankmuntjes en een reep. Met je startbewijs doe je tevens mee met een loterij met mooie prijzen, waarbij er voor de voorinschrijvers (via de website) en passe-partouthouders een extra trekking is. Ook krijg je een krentenbol en een banaan voor de nodige energie. Blijf na afloop vooral nog even gezellig zitten, wat drinken en napraten. De loterij is dan onder het genot van live muziek in volle gang. Dus wie weet gaan er ook nog mooie prijzen mee naar huis." Voor een indruk van dit evenement, zie de mooie dronefilm/aftermovie van de Tour de Soes editie 2019.

Terug naar boven

Beeld

- Warmenhuizen in oude foto's.

- Warmenhuizen in oude ansichten.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Warmenhuizen (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Sport: - "Het ontstaan van Volleybalvereniging Dinto uit Warmenhuizen vond plaats midden jaren vijftig, onder de vlag van gymnastiekvereniging DWV. De trainingen werden gehouden in de fusthal achter het plaatselijke veilingkoffiehuis (nu bolletjescafé De Klok). Eerst moesten alle kisten worden opgeruimd, dan trainen onder leiding van Hannes Leerling en na afloop alles weer terug zetten. De wedstrijden werden gespeeld in gymnastieklokalen in Alkmaar. Bij het realiseren van de Gymzaal aan de Doorbraak kon men daar gaan trainen en werden de wedstrijden gespeeld in de Alkmaarse Veilinghal. Eerst op zes velden en later werden dat er tien. In 1969 splitste de volleybal zich af van de gymnastievereniging om als zelfstandige vereniging onder de naam Dinto verder te gaan met als thuishal Sporthal de Doorbraak. Inmiddels is Dinto uitgegroeid tot een gerenommeerde volleybalclub met zo'n 300 leden, uitkomend in de NeVoBo competitie, waarvan dames en heren 1 in de landelijke competitie, met daarnaast ruimte voor recreatief volleybal."

Reactie toevoegen