Wedderveer

Plaats
Buurtschap
Westerwolde
Westerwolde
Groningen

blijham_boek_oorlog_en_bevrijding_blijham-wedderveer_2015_kopie.jpg

In 2015 is het boek ‘Oorlog en bevrijding. Herinneringen uit Blijham-Wedderveer’ verschenen, met 33 verhalen van inwoners die als kind de oorlog en bevrijding hebben meegemaakt. Op de omslag het oorlogsmonument in Wedderveer.

In 2015 is het boek ‘Oorlog en bevrijding. Herinneringen uit Blijham-Wedderveer’ verschenen, met 33 verhalen van inwoners die als kind de oorlog en bevrijding hebben meegemaakt. Op de omslag het oorlogsmonument in Wedderveer.

Wedderveer

Terug naar boven

Status

- Wedderveer is een buurtschap in de provincie Groningen, in de streek en gemeente Westerwolde. T/m 31-8-1968 gemeente Wedde. Per 1-9-1968 over naar gemeente Bellingwedde, in 2018 over naar gemeente Westerwolde.

- De buurtschap Wedderveer valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Wedde. Gezien de ligging heeft de buurtschap ook banden met buurdorp Blijham.

- De buurtschap Wedderveer heeft blauwe plaatsnaamborden en heeft daarmee een 'bebouwde kom'.

Terug naar boven

Naam

Naamsverklaring
De naam verwijst naar het veer over de Westerwoldse Aa en behoorde kennelijk aan het dorp Wedde, hoewel het punt dichterbij buurdorp Blijham ligt. Het veerhuis was vroeger een populaire uitspanning, zeker na de aanleg van de tramlijn naar Winschoten.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap ligt NW van Wedde, Z van Blijham, rond de Hoofdweg Wedderveer.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Wedderveer 8 huizen met 54 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 50 huizen met ruim 100 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- In 2015 is het boek ‘Oorlog en bevrijding. Herinneringen uit Blijham-Wedderveer’ verschenen, met 33 verhalen van inwoners van dit dorp respectievelijk deze buurtschap, die als kind de oorlog en bevrijding hebben meegemaakt. Het boek is een initiatief van Stichting Het Blijhamster Dorpsleven en is verschenen in het kader van 70 jaar bevrijding van het dorp en omgeving. Het dorp is destijds bevrijd door Poolse en Belgische soldaten.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Wedderveer heeft 3 rijksmonumenten.

- Spinnenkopmolen Wedderveer uit 1938 is de laatste om economische redenen gebouwde molen in de provincie Groningen. De molen is nog steeds in gebruik voor het zagen van hout.

- Poldermolen Weddermarke uit 1898.

- Molenromp van de voormalige molen de Nijverheidspolder uit 1880, tegenwoordig in gebruik als woonhuis.

- Oorlogsmonument uit 1950. Het 4 mei comité van Bellingwedde houdt hier jaarlijks een herdenking. De start is om 19.30 uur bij de Albert Wubsbank. Om 19.40 uur vertrekt men daarvandaan in een stille tocht naar het monument. Hier wordt om 20.00 uur twee minuten stilte in acht genomen, waarna er toespraken en voordrachten zijn, omlijst door muziek van Muziekvereniging D.O.K. uit Blijham. Voor mensen die slecht ter been zijn, zijn er stoelen beschikbaar.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Jachthaven.

- De Wedderbergen is een voormalige buurtschap, thans natuur- en recreatiegebied N van Wedde, Z van Blijham, O van Wedderveer, aan de oevers van de Westerwoldse Aa. In een ver verleden was de Wedderbergen een grote zandstuiverij die in de loop der jaren bebost raakte. In dat bos bleven open plekken met eikenbomen aan de rand, die in de volksmond de zandverstuivingen heetten. Veel oudere inwoners van Wedde herinneren zich de inmiddels begroeide zandverstuivingen nog. Ook was het een geliefde bestemming voor schoolreisjes.

Landschapsbeheer Groningen gaat de historische zandverstuivingen weer in oude luister herstellen. In 2010 is een nieuw bestemmingsplan voor de Wedderbergen in werking getreden. Het plan beoogt een evenwicht te vinden tussen de belangen van de recreatieondernemers en de natuurliefhebbers. Het nieuwe bestemmingsplan staat de bouw van nieuwe recreatiewoningen op het villapark toe. Bovendien komt er ruimte voor een zorghotel. De natuur wordt bediend met het herstel van het boezemgebied van de Westerwoldse Aa en van zandverstuivingen in het bos.

Reactie toevoegen