Weimeren

Plaats
Buurtschap
Zundert
West-Brabant Baronie en Markiezaat
Noord-Brabant

Weimeren

Terug naar boven

Status

- Weimeren is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio West-Brabant, en daarbinnen in de streek Baronie en Markiezaat, gemeente Zundert.

- De buurtschap Weimeren valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Wernhout.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1295 en 1332 Widemare, 1423 Wymaeren, 1840 Weimert.

Naamsverklaring
- Samenstelling van maar 'meer, waterloop' en het Middelnederlandse wide 'wilg (Salix)' of wide 'wijd', een grote ronde laagte waar turf werd gewonnen.(1)
- “Meer kan in veldnamen twee betekenissen hebben: waterplas of ‘door middel van een houtkant of een ander soort omheining omheind of ‘ingemeerd’ land. In de Baronie lijkt de eerste betekenis sterk te overheersen. (…) Wide in Widemaer, dat overgaat in Wijmer, kan staan voor ‘wilg’ of ‘groot’” (89).

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Weimeren ligt 1 km ZW van Wernhout, rond de Weimerstraat (gezien de plaatsnaam zou die straat toch eigenlijk Weimerensestraat moeten heten?, red.). ZW van de buurtschap ligt de veldnaam Weimersche Heide.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Weimeren 13 huizen met 82 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 30 huizen met ca. 80 inwoners.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Overzicht van waargenomen diersoorten in buurtschap Weimeren en directe omgeving (tip: als je onder de tab 'Waarnemingen' weinig of geen resultaten ziet, leg de datum dan een stuk, bijvoorbeeld een jaar, terug).

Terug naar boven

Beeld

- Ab Seijnder uit IJsselstein is in 2014 door deze omgeving gefietst en heeft onder meer foto's gemaakt in buurtschap Weimeren, met een korte beschrijving erbij van wat hij daar heeft waargenomen. Ab Seijnder is, toen hij in de VUT ging, in enkele jaren tijd een groot deel van Nederland doorgefietst, inclusief de kleine buurtchapjes zoals deze, en heeft van ca. 3.500 plaatsen waar hij is geweest per plaats een pagina met korte beschrijving en enkele foto's gemaakt, die je kunt bekijken en lezen op zijn site 'Alle plaatsen op de fiets'.

Reactie toevoegen