Wellseind

Plaats
Buurtschap
Maasdriel
Bommelerwaard
Gelderland

well_en_wellseind_leefbaarheidsplan_2010.jpg

In 2010 is een leefbaarheidsplan opgesteld voor dorp Well en buurtschap Wellseind

In 2010 is een leefbaarheidsplan opgesteld voor dorp Well en buurtschap Wellseind

Wellseind

Terug naar boven

Status

- Wellseind is een buurtschap in de provincie Gelderland, in de streek Bommelerwaard, gemeente Maasdriel. T/m 1998 gemeente Ammerzoden.

- De buurtschap Wellseind valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Well.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1849 Wellseind, 1942 Welseind.

Naamsverklaring
Betekent eind 'rand, uiteinde, plaats waar iets ophoudt' van Well.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Wellseind ligt NW van Well en Ammerzoden, O van Nederhemert-Noord, rond de wegen Wellseindsedijk, Wellseindsestraat, Klemit, Lenshoek, Boosterensteeg, De weg over de Ezelaar, Onderweg en Heilkesakker, en grenst in het Z aan de Afgedamde Maas.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Wellseind 32 huizen, het inwonertal werd niet vermeld. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 80 huizen met ca. 200 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Bestemmingsplan Well en Wellseind (2011).

- In 2010 is door inwoners en betrokken instanties het Leefbaarheidsplan Well en Wellseind opgesteld, waarin knelpunten en wensen in deze kernen worden geïnventariseerd en hoe e.e.a. in de komende jaren tot verbetering van de leefbaarheid kan leiden.

- In Wellseind is jarenlang niet gebouwd. Het in 2009 gerealiseerde nieuwbouwproject Klemit met 11 woningen was dan ook een welkome uitbreiding. Het bijzondere woningbouwproject van corporatie De Vijf Gemeenten springt in het oog door de rietgedekte panden die pal aan de Wellseindsedijk staan. Het zijn de eerste huizen in de geschiedenis van de Hedelse woningstichting die zijn gebouwd met een dergelijk dak.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Wellseind heeft 1 rijksmonument; een gave boerderij van het hallehuistype (Klemit 9). Traditionele, in aanleg nog 17e eeuwse, doch wat betreft detaillering tweede helft 13e-eeuwse boerderij onder rieten wolfdak. Het in overwegend kruisverband gemetselde, bakstenen gebouw is opgetrokken op een rechthoekige grondslag en telt één bouwlaag. De boerderij heeft een driebeukige opzet, met een hoge middenbeuk en lagere zijbeuken en een constructie met ankerbalkgebinten, waarvan er een in de achtergevel zichtbaar is. De achtergevel bevat een overstekend dakschild, waarvan het oostelijk deel is dichtgezet. Het aan een zijde afsluiten van dit overstek is kenmerkend voor de Bommelerwaard.

- Wellseind heeft 6 gemeentelijke monumenten.

- De voormalige Gereformeerde kerk aan de Lenshoek dateert uit 1881, is in 1973 buiten gebruik gesteld en tegenwoordig in gebruik als woonhuis.

- Gemaal De Baanbreker (Wellseindsedijk) dateert uit 1950. Het gemaal H.C. de Jongh in Aalst verzorgt de in- en uitlaat van water voor het gebied tussen de Waaldijk, Meidijk, Rijksweg Utrecht - Den Bosch, en de lijn over Bruchem, Kerkwijk en Aalst. Voor het ander gedeelte van de Bommelerwaard zorgt Gemaal De Baanbreker.

Terug naar boven

Beeld

- Fotoreportage van Wellseind door Kees Wittenbols uit Breda.

Terug naar boven

Links

- Imker: - Interview met Hayo Velthuis uit Wellseind waarin hij uitlegt en demonstreert hoe een imkerij in zijn werk gaat. Bioloog/imker Velthuis is eigenaar van 30 bijenvolken, en met mede-bioloog/imker Piet Nienhuis mede schrijver van het boek "Bezige bijen in Rivierenland".

Reactie toevoegen