Westeneng

Plaats
Buurtschap
Ede
Veluwe
Gelderland

Westeneng

Terug naar boven

Status

- Westeneng is een buurtschap in de provincie Gelderland, in de streek Veluwe, gemeente Ede.

- De buurtschap Westeneng valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Harskamp.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1849 Westenenk.

Naamsverklaring
Samenstelling van west 'westelijk gelegen' en eng 'bijeengelegen bouwland van een dorp'.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Westeneng ligt W van Harskamp, N van Wekerom, rond de Westenengseweg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Westeneng 12 huizen met 88 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 80 huizen met ca. 200 inwoners.

Terug naar boven

Bedrijvigheid

- Agrarisch: - "Gert van den Brink uit de Harskampse buurtschap Westeneng (Westenengsewg 1a) heeft passie voor zijn werk. Niet alleen als biologische varkensboer, maar ook voor zijn fulltime baan bij de gemeente Barneveld. Een drukbezet man dus, helemaal als je je bedenkt dat hij samen met zijn vrouw acht kinderen heeft. Gert doet het allemaal met veel liefde, al hoopt hij ooit fulltime voor zijn boerderij te kunnen gaan. In 2015 begon het balletje te rollen. Destijds hield Gert 100 varkens en 800 geitenbokjes. Het was veel werk. “En dat vind ik niet erg, maar dan moet het wel goed gaan. De verdiensten daalden en daarom besloten we dat we zo niet door wilden.” Gert begon informatie te verzamelen over biovarkens. “Ik dacht meteen: dat past bij mij. Het deed me denken aan de vroegere boerderij van mijn vader. Varkens lopen gewoon los op stro in plaats van op beton in kleine hokjes.” Na overleg met zijn vrouw besloten ze ervoor te gaan. De Groene Weg. “Na de veranderingen aan de stallen mochten we biologisch gaan boeren. En het leveren aan De Groene Weg volgde ook snel!” In De Groene Weg heeft de Gelderse boer een betrouwbare partner gevonden. “Het levert afzetzekerheid op. En dat zorgt voor meer rust. De Groene Weg heeft het goed voor elkaar, en daardoor ikzelf ook!”

Veel bekijks. “Nu mijn bedrijf 100% biologisch is, zou ik nooit meer terug willen. De dieren hebben heel veel ruimte en dat vind ik mooi.” De boerderij van Gert ligt aan een openbare weg, waardoor er ‘s zomers veel mensen in buurtschap Westeneng langs de wei fietsen en wandelen. “Het is mooi dat mensen kunnen zien dat de varkens het goed hebben. Ze trekken veel bekijks! Boven een van de uitlopen hangt een vernevelingsinstallatie. Dat is tijdens warme dagen heerlijk verfrissend voor de varkens. En ook dat vinden de mensen super om te zien!” Toekomstplannen. Ook al is boer Gert tevreden over hoe het nu gaat, hij speelt nog wel met één gedachte. “Als ik écht zou moeten kiezen tussen mijn leven van nu en het leven als fulltime boer, kies ik het laatste. Toch vraagt dat nogal wat aanpassingsvermogen en investeringen. Daarom zou ik het super vinden als mijn zoon het over enige tijd overneemt en er dan een gesloten bedrijf van maakt. Want de jeugd heeft de toekomst!” (bron: De Groene Weg)

Reactie toevoegen